Деби Хари:

Деби Хари: "Единственото нещо, за което съжалявам - вече не мога да нося високи токчета!"

Деби Хари - брилянтна Broadway актриса, певица и един от пионерите на ню уейв и пънк рок музиката в САЩ.

Съосновател и вокалист на стилово цветната група Blondie, която веднага става популярна във Великобритания и Австралия, но се бори известно време с етикета "ъндърграунд" на американска земя. След пускането на хита One Way or Another в края на 70-те обаче, Blondie става необратимо и повсеместно популярна. Наскоро непокорната 74-годишна вокалистка на групата издаде автобиография. Тя буквално втрещява с бурното минало на Деби и решителността, с която дамата преодолява множеството препятствия по пътя си.

Деби, която, за разлика от други, мъдро изчака достатъчно време, за да издаде подобна книга, определено не изглежда остаряла. Лицето й е перфектно, благодарение на пластичната хирургия, от която с радост се възползва, а тялото й е мечта за всяка жена на нейната възраст. Както и енергията, която има… Всяка година Деби обикаля с групата си по турнета из Европа, САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Детството – драматично и бурно
В младостта си Деби безапелационно си спечелва прозвището пънк принцеса, а красивото й лице я превръща в любимка на фотографи като Робърт Мейпълторп и Ани Лейбовиц. А Анди Уорхол, който й прави портрет, заявява, че ако би могъл да си смени лицето, би избрал точно нейното. Преди да да покори света на пънка обаче, Деби е малко, срамежливо и мечтаещо момиче, израснало в Ню Джърси. Осиновена е. Истинското й име е Анджела Тримбъл. Биологичната й майка също е музикант; имала афера с любимия си от детството, който обаче бил омъжен. В резултат се появила Деби, изоставена на 3 месеца. Когато пораства, блондинката се опитва да се свърже с биологичната си майка, но тя отказва среща. Тази травма оказва сериозно влияние върху Деби, която твърди, че и днес сега все още усеща страх от изоставяне в някои ситуации, макар че като цяло е преживяла станалото. "Като тийнейджър се чувствах много зле, лутах се, не можех да се приобщя към никоя група. Късметлийка съм, че изобщо открих себе си. Някои хора свършват тази работа още в 20-те си години, но на мен ми отне повече време."

Семейството-осиновители на Деби са скромни хора. Баща й, Дик Хари, работи в шивашката промишленост, а майка й Кег е домакиня и луд фен на бейзбола. Двамата са отдадени родители, но същевременно безразлични към славата й и доста смутени от напористите фенове, които звънят на вратата или пишат писма до дъщеря им.

В училище Деби се справя добре: обича четенето, геометрията, а в свободното си време гледа телевизия. Харесва Мерилин Монро, от много рано си боядисва косата в платинено русо като нея. Жадува за Ню Йорк, често хваща автобуса от града, в който живее, до мегаполиса. Там се шляе из Greeenwich Village - епицентърът на движението на контракултурата през 60-те години на миналия век. Дик и Кег, които я отглеждат, я записват в обикновен колеж, а не в арт училище, тъй като нямат достатъчно средства. Това обаче не спира таланта на буйната блондинка.

Началото
Преди да стане успешна певица, Деби работи всевъзможни неща. Продава свещи, сервитьорства, секретарка е в BBC. По-скандалните й професии са Playboy зайче и асистент в един от първите хедшопове в Ню Йорк (бел. ред. headshop е вид магазини за книги, списания и предмети, свързани с ъндърграунд и контракултурата). Началото определено е трудно. Преминава редица неуспешени кастинги и участва и в други групи, освен Blondie. "Не си спомням точно какво правих в първата си банда, дали удрях на барабани или крещях нещо. Може би и двете."

Сега, когато не е на път, прекарва времето си в къщата си в Ню Джърси с трите си кучета. "Не искам да звуча като стара самотница с много животни, но кучетата наистина са забавни и си прекарвам страхотно с тях. Когато живеех в Ню Йорк, имах няколко котки. Те ме спасиха, когато веднъж бойлерът ми се развали и от него започна да изтича въглероден оксид. Бях заспала, а те ме събудиха.


Крис Стайн заснема певицата, малко след като в апартамента й става пожар. Част от серията арт фотоси със заглавие "В роклята на Мерилин" е включена в мемоарите на Деби

Това беше апартамент на групата ни, когато бяхме в златния си период. Намираше се в близост до клуба CBGB, където се събираха всички ню уейв и пънк рок групи. Стивън Спраус ми беше съсед, живееше над мен. Тогава той беше съвсем млад дизайнер. Започнахме работа заедно. Той ме обличаше. Спомням си как излизах от стаята си, мислейки си, че съм напълно готова за шоу, а той ми казваше: "Това ли ще носиш?" След това се преместих в друг апартамент, където живеех с Крис (Стайн), с когото всъщност основахме Blondie. Там също имах инцидент, този път с електрическата инсталация - нещо, което се случваше често през 70-те в Ню Йорк. Вкъщи избухна пожар. Мястото беше почти опустошено, но погледът на Крис успя да улови красотата на овъгления апартамент (бел. ред. - освен музикант и композитор, Крис Стайн е и изключителен фотограф, работил с творци като Анди Уорхол и Х. Р. Гигер). Тогава направихме много хубава фотосесия. С Крис скъсахме на 22 февруари 1987г., деня, в който Уорхол почина. Но останахме добри приятели и сътрудници. Той се ожени за актрисата Барбара Сикуранза, а аз съм кръстница на двете им дъщери!

Сега си спомням онези времена в романтични краски. Трудно ни беше, но през повечето време бяхме щастливи. Пасвахме си идеално, дори нашите недостатъци бяха някак си синхронизирани. Наистина бяхме като едно цяло."

"През 70-те всеки беше част от банда или пък беше някакъв вид артист", споделя Деби. "Спомням си как често си търсех дрехи за сцената в магазини втора ръка. Често правех това със сестрите Тиш и Снууки Беломо, които бяха част от Blondie за малко в началото. Те отвориха ателието Manic Panic, специално за пънк мода.

Тогава животът на Houston Street беше истински бриколаж. Един ден виждаш магазини за слънчеви очила, другата седмица - за нещо друго. Беше доста динамично. Всички бяхме бедни. Познавахме се и си бяхме публика един на друг - това беше много добра пънк школа. Фактът, че икономиката беше в лошо състояние всъщност се оказа изграждащ. Иначе нямаше да постигнем всичко това."

Синди Лоупър, изпълнителката на Girls Just Wanna Have Fun и други култови парчета, споделя за Деби: "Всички искахме да сме част от тази нова култура. Деби беше начело на тази вълна и винаги оставаше на гребена. Имаше временни неуспехи, но не спираше да върви напред."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.