Следва

Новата капсулна колекция на Loewe - модата и изкуството могат заедно

Ира фон Фюрстенберг, една принцеса на 80

Принцеса Вирджиния Каролина Тереза Панкрация Галдина Фюрстенберг, позната основно като Ира (Айра), попада под светлините на прожекторите на крехката възраст от 14 години, когато встъпва в брак с 14 години по-възрастния от нея принц Алфонсо Хоенлое-Лангенбург.

All fashion преди 4 години

Фотография на Ървинг Пен за Vogue 1976г.

Името й е свързано с почти всяко едно кралско или аристократично семейство в Европа, дали заради кръвни връзки, или брачни такива - майка й е Клара Анели, чийто дядо основава FIAT, а баща й австро-унгарският принц Тасило. Допирните точки в хайлайф обществото започват с кариерата й на модел и последвалия годеж, който по-късно се превръща в сватба на годината. Пищната церемония се провежда във Венеция, а роклята на булката е дело на протежето на Vionnet Пиер Гриф. Младоженците заминават на пътешествие в Манхатан, Акапулко и Марбея, а събитието, набедено за най-голямата европейска сватба в годините след Втората световна борба, е отразено на корицата на Life Magazine - 17 октомври, 1955г.

Ира става майка едва на 16 години, а до 24-годишна възраст има зад гърба си развод, нова сватба и още един развод, както и люта съдебна битка за попечителството над детето. Нетипичният за времето живот, който Ира води, е увековечен в книга - автобиография от британеца Никълъс Фулкс - Ira: The Life and Times of a Princess. Подробно описаната история включва купища любопитни подробности около ранния й живот, многото любовни връзки и разточителния й и много екстравагантен гардероб, състоящ се основно от палта от норка, самур и много рядката златна чинчила, диаманти и кутюр рокли, запечатани в забележителни кадри. Принцесата, която ще отпразнува своята 80-годишнина през пролетта, споделя: "Исках да дам ясна представа за една ера, която вече не съществува. Бяха хубави времена, нещата се случваха естествено, забавлявахме се. А днес хората правят бизнес."

Ървинг Пен за Vogue 1965г.

Хенри Кларк за Vogue 1967г.

Фамилията й неизменно се свързва с друга известна дама от модните среди - Даян фон Фюрстенберг, която се жени за брата на Ира Егон, а след това се развежда, но заниманията на днешната ни героиня като модел, артист, актриса и дизайнер, я правят не по-малко впечатляваща за светлините на прожекторите, особено тези на Vogue. Модната Библия поддържа топли отношения с красавицата от висшето общество - самата Даяна Врийланд организира първата й сесия там през 1965г., а в последвалия период от време великаните във фотографската индустрия като Хенри Кларк, Елизабета Каталано, Ървинг Пен и Хелмут Нютън заснемат десетки нейни портрети. Сред близкото обкръжение на Ира попадат и Карл Лагерфелд, Ив Сен Лоран и Валентино Гаравани, за когото тя работи като президент на парфюмната линия: "Познавах ги всичките, но обичах Сен Лоран, толкова бе елегантен".


Хенри Кларк за Vogue 1967г.


Уилям Клейн за Vogue 1967г.

След всички лични и професионални фази на трудния си, но много интересен живот (едно от най-тежките събития в живота на принцесата е загубата на сина й), Ира намира своето любимо занимание, което продължава да прави и до днес - посветила се е на създаването на скулптури и предмети на изкуството от бронз и кристал, продаващи се в едни от най-престижните галерии по света на цени между 10 000 и 30 000 евро.

На въпрос дали й липсва миналото, тя отговаря, че животът продължава и в момента се случват други неща, но модата продължава да е основна част от него: "Баща ми казваше, че човек трябва да е приличен и добре облечен. Това и правя, а Армани се справя блестящо. Миналата седмица минах през бутика му и купих много неща. Важното е да се чувстваш добре в дрехите си".


Джанни Пенати за Vogue 1968г.

Джанни Пенати за  Vogue 1968г. 

Книгата IRA: The Life and Times of a Princess поръчваме ОТТУК.


Принцесата днес

Хелмут Нютън за Vogue 1968г.

Франко Рубартели за Vogue 1970г.

Джан Паоло Барбиери за Vogue 1969г.

More All fashion