Проектът, който трябваше да представи България на Венецианското биенале

Проектът, който трябваше да представи България на Венецианското биенале

Nuclear Winter in Venice е името на проекта на българския артист Petko Dourman, който бива набеден като "неактуален" и не стига до Венецианското биенале, за което е предназначен. Публикуваме обръщение от Наръчник за съвременно изкуство, както и отвореното писмо, разясняващо по-подробно казуса.


През погледа на Voin de Voin: La Biennale di Venezia 2019


"Венеция бе ударена от най-голямото наводнение от десетилетия насам, поради което Биеналето за съвременно изкуство беше затворено преждевременно. Тук е моментът да напомним проекта на българския артист Petko Dourmana, който всъщност поставяше зрителя в ситуация, в която Венеция е наводнена. Българският павилион трябваше да представлява макет на главната пешеходна улица в града, която е потънала във вода, а още от вратата посетителят се сблъсква с патрулна лодка, след което мрачните приключения продължават из залите. За съжаление, нашето жури отхвърли проекта, а Мария Василева дори го обяви за "неактуален". НЕАКТУАЛЕН, представяте ли си?! Днес, когато Венеция е под вода, само няколко месеца след откриването на Биеналето, всички световни медии щяха да пишат за българското представяне, ако тези хорица в журито имаха малко съвест и отношение! Вместо това обаче изпратиха онзи трагикомичен фибран с пластмасови чаши за 600 хиляди лева, който никой никога не забеляза. Неактуален... Тук можете да прочетете пълното описание на "неактуалния" проект."

"Отворено писмо,

На 08.05.2019-та беше открит Българският павилион на Венецианското биенале, който преди това беше представен като дългоочаквано завръщане на България във Венеция и едно от най-големите събития в културния живот на България.

За съжаление, това събитие остана почти незабелязано за българската, и напълно незабелязано за световната общественост, въпреки че за българското участие беше отпусната немалката за българските стандарти сума от половин милион лева. А тя не е малка и за международните стандарти за национално участие на Венецианското биенале, като пример ще дадем само сумата от 4 000 000 динара (127 000 лева) отпусната от Министерството на културата на Северна Македония за националното им участие или хонорарът от 10 000 британски паунда, който получава кураторът на Британския павилион за близо двегодишната си работа.

След откриването на Българския павилион, първото му национално представяне ще се състои на 29 май в Театрална зала на Софийски университет от 18:30 часа.

Tо е организирано от Културния център на Софийския университет с директор проф. Александър Кьосев.

В тази връзка бихме искали да зададем някои въпроси:
1. Защо конкурсът за кураторска концепция на Българския павилион беше обявен, когато другите държави вече бяха избрали и кураторите, и авторите, даже вече си рекламираха павилионите?
2. Защо при обявяването на конкурса от Министерство на културата нямаше снимки и параметри на пространството, като например височината, при условие, че тя е била само 2.4 метра, което е изключително ниско за галерийно пространство, а впоследствие се оказа, че доброто вписване на проектите в пространството е било определящ фактор за избора на проект от комисията?
3. Членовете на комисията само заедно в реални заседания ли са оценявали проектите, или е имало случаи проекти да са оценявани поотделно (задочно)?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.