Следва

Още за гала церемонията на Best Model of The World 2009

Gde si, be или за балканската душа на петима америкаснки хипари

Greg Squared, фронтменът на тази базирана в Ню Йорк балканска формация, произнася „мáстика” вместо...

Events преди 14 години

Greg Squared, фронтменът на тази базирана в Ню Йорк балканска формация, произнася „мáстика” вместо „мастика”. Иначе по нищо не му личи, че не е от Пловдив, например.

Веселият и талантлив Ansambl Mastika изнесе концерт (или по-скоро джем сешън с много кючек) в колежа Васар на 10 ноември. Типично по балкански, купонясвахме до късно с „ансамбъла”, без да мислим за утре - нищо, че беше вторник. Не всяка вечер можеш да на чуеш на живо български, цигански, сръбски и турски ритми на 4 хиляди километра от София.

И все пак в Ню Йорк това се случва по-често, отколкото си мислиш.

Ansambl Mastika
са петима симпатични хипари със сака, филцови шапки и кубинки. Запознавам се с тях, преди да забият в Matthew’s Mug - тесния и задушен нощен клуб на Васар, който тази вечер ни служи за кръчма.

Петимата са вече на възрастта, която благо наричаме „средна”, но изглеждат и се държат като студенти. Сядам на тяхната маса в кафенето, където пият кафе и ядат сандвичи. Всички се запознават с мен един по един, питат ме от коя част на България съм, какво уча и т.н. Радват се като деца, че лъжиците в кафенето са от биоразградима пластмаса.

Грег, фронтменът, ми разправя колко готина е балканската култура. Моля ги да ми разкажат историята на групата, но вече е време да ходим и Грег казва, че ще чуя историята в музиката им.

Събитието е нещо като таен концерт за посветени. Върху сцената е постелен мек килим и клубът изглежда уютно. Публиката е около 50 души, сред които са приятелите ми от България, Турция и Румъния, но мнозинството са студенти американци. Енергията е страхотна. Хората танцуват направо върху сцената – чупки в кръста и пляскане с ръце.

Музиката е автентична и жива и ритъмът те повлича след себе си. Все едно слушаш филм на Кустурица или сватба в малко сръбско градче. Инструментите са акордеон, тъпан, тромпет, кавал и саксофон. Единствената не-балканска новост, която Ansambl Mastika въвеждат, е бас китара. Дълбоката бас основа прави нещата им още по-добри от „оригинала” и им позволява да импровизират свободно върху основния ритъм. Чуваме песни от дебютния и засега единствен издаден албум Gde si, be, но доста от музиката петимата просто създават на място.

Моят приятел Jeremy Bloom се включва към „ансамбъла” с цигулката си. Получава се нещо като джаз забивка, но в балкански стил. Към края на вечерта всеки е танцувал с всички останали, турските ми и прочее балкански познати ги е хванала носталгия, а станалите са просто освободени и щастливи.

Още няколко думи за Джеръми Блум: той е човекът, който доведе Ansambl Mastika във Васар и ме свърза с тях.

Подобно на музикантите от ансамбъла, Джеръми няма източноевропейски произход, но още в гимназията се влюбва в балканската култура. Научава се сам да свири на акордеон, кавал, гайда и какво ли не, а също и да говори турски.

Татуира си крилат фес на ръката и, съвсем логично, става част от нюйоркската балканска сцена. Сега е студент във Васар, но поддържа връзка с групите от Ню Йорк - ZLATNE USTE BALKAN BRASS BAND, SLAVIC SOUL PARTY!!, ZAGNUT ORKESTAR, ROMASHKA, и още, и още.

Петимата хипари от Мastika не са сами, а принадлежат към цяло балканско движение, което си има свои кръчми в Ню Йорк и много верни почитатели – балканци, ако не по паспорт, то по сърце. Музикантите са взимали уроци от емигранти в Ню Йорк, а доста от тях и са пътували из нашия край на планетата. Балканската култура вече е пуснала корени тук. Сега като че ли предстои следващата фаза – тази на рафиниране и на пробив в по-популярни канали на разпространение. Ще чуем.

Ansambl Mastika са на www.ansamblmastika.com. На сайта могат да се чуят няколко от песните им.
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?