Следва

Росен Петров между Кеворк и Слави

Идеалният мъж

Що за митично същество е идеалния мъж? Разни времена – разни нрави, затова и представата за идеалнот...

Лица преди 14 години

Що за митично същество е идеалният мъж? Разни времена – разни нрави, затова и представата за идеалното същество от разред силнополови, по-често се е променяла, отколкото утвърждавала.

Каквото и да казват, жените обичат да си фантазират своя идеал и да му приписват различни фантастични качества. Всяка жена си представя своята бъдеща среща с този великолепен мъж, който да я погледне проницателно със сините си (топлите си кафяви\строгите си сиви) очи, да каже заветните думички и да я поведе към шикозния си автомобил (личния си самолет, крайбрежието в Италия...).

Вариантите за всяка са различни, променя се само обвивката на идеала, но същността остава непроменена – защита и спокойствие.



Например първобитното общество. За жените през тези трудни времена е било важно да знаят, че техният защитник ще бъде голям, за да осъществява функция на каменна стена, силен за ежедневното изпълнение на задълженията си, по намирането и домъкването в пещерата, на различни месни мамутоделикатеси.

Освен всичко това, първобитният идеал е трябвало да бъде прекомерно космат – зимите са били студени, а кожи на всички части от тялото не можеш да сложиш. Трябва да отбележим, че жените ставали все по-умни с всеки изминал век и предпочитали да мечтаят за кандидатите за най-главния пост – водач на племето.

Колкото по-далеч по посока на нашите времена стигнем, толкова е по-сложно. Средновековието усложнило отношенията между дамите и техните рицари.

Сега жените не мечтаели толкова за грубост и прости първобитни нрави, а от мъжа се изисквало първо страстно и методично да се поклони на своята избраница, след това да извърши 2-3 подвига (най-добре повече, но не прекалено, защото дамата може и да не го дочака...), и едва след всички подготовки да се опита да изтръгне заветното „да”, или целувка, или нещо повече.... Като цяло, същността остава една – защита, спокойствие и надежда за по-добро бъдеще.

Рицарите проявявали своите подобрени от първобитните времена качества, но и жените също помъдрявали и съумявали да внушат на бъдещите си избраници, че дамата трябва да се спечели по един цивилизован начин, проявявайки чудеса от галантност и благородство.

А какво да кажем за нашите времена? Списъкът с изисквания към идеала вече преминават всички разумни граници. На жените трябва да им се поднася само най-доброто и то на най-красивия поднос. Само че на съвременните мъже не им е по силите да поместят на този поднос всичко онова, което трябва да притежават.

Затова се налага да избираш, да избираш и преценяваш дълго, в този съвременен магазин на самообслужване. Първобитните изисквания не са изчезнали, само са претърпели някои промени в съответствие с времето – на жените все така са им нужни силни представители на мъжкия пол, които осигуряват на семейството си храна и защита, прогонват недоброжелателите, занимават се с течащия кран и развалената ютия...

Каменната стена в лицето на мъжкия идеал не е отпаднала, но тази стена трябва да бъде твърда не само от гледна точка на защита. На жените им е нужна силна мъжка воля, твърд дух и някои други по-материални части от тялото, все пак сексуалният живот не е маловажна част от идеала за мъж.

Не е необходимо дълбокомислено да се разпростираме на тема „измрели” идеали. Идеалният мъж, който не пие, не пуши, не ругае, не играе за пари.....не съществува.
Кой е идеалният мъж на 21 век?



Образът на идеалния мъж значително се е видоизменил в необузданото въображение на девойките. Ако на улицата към мила и чаровна девойка в романтична коктейлна рокля се приближи принц на бял кон с фразата „Ще ти подаря всички звезди на небето, очарователна непозната”, в отговор ще чуе от недоволната девойка, че в наше време с коне и звезди никой не може да впечатли. А кой може да впечатли такава мила и обаятелна девойка в наше време?

И така, идеалният мъж носи скъп часовник, лъснати обувки, стилна прическа, има няколко мобилни апарата, които редовно звънят и така създават атмосфера на заетост и важност. Идеалният мъж обича сутрин пръв да прочете вестника. Самата мисъл за това, че той не е първия му действа пагубно на психиката. Идеалният мъж при общуване с жена, използва джентълменския набор от две ходения на кино, едно в зоологическата градина, кутийка бонбони и букет цветя, ако има и бутилка шампанско – връзката става сериозна.

После „идеалният мъж” става твой ...партньор, съпруг. Сутрин се събужда без стилна прическа, небръснат, бос, не в модни обувки и отива в банята. Замъглява огледалото, забравя пастата за зъби отворена, оставя горещата чаша с кафе на любимата ти полирана масичка и бърза за работа с фразата :„Довечера ще закъснея”. И от твоя идеален мъж остава само приятния аромат от тоалетната вода в коридора.

След всичко това, твой идеален мъж, става актьор от телевизионния екран, треньор от спортен клуб или в най-лошия случай мъжът на някоя твоя позната. Може би, защото е невъзможно да бъдеш идеален винаги. Дори и на най-шикозното бижу, от близко разстояние, може да забележиш някой дефект.

Внимавай какво си мечтаеш, защото мечтите имат способността да се сбъдват!

Перфектният непознат, преминаващ по улицата в луксозен автомобил, не винаги е мъжът, с когото можеш да бъдеш единствена и обичана, който може да се нарече истински мъж. Има разлика между понятията „идеален” и ”истински” мъж”. Идеалността не винаги е гаранция за стабилност, а точно за това мечтаят 90% от жените.

Неопределените отношения с такъв мъж напомнят ранно утро в леглото – нежеланието да напуснеш топлото одеяло, а и да спиш също не можеш след звъна на будилника.

Затова остави се да те водят чувствата и флуидите прехвърчащи между вас. А търсенето на Идеалния, разбира се, че не бива да престава, все пак в това се изразява красотата на живота - в постоянното търсенене на съвършенство.

И все пак, не забравяй да си щастлива преди всичко!

More from View Sofia

More Лица