Следва

Големите любовни истории: Киану Рийвс и Александра Грант

Големите любовни истории: Изабела Роселини и Дейвид Линч

"Инстинктът ми говореше, че сме щастлива двойка, но той обичаше друга, а аз нямах никаква представа. Такова нещо никога не бе ми се случвало." 

Love преди 3 години

Киното може да изразява абстрактни концепции, може да изкаже неща, за които няма думи, но какво да кажe тогава за живота? Със своите възходи и падения той е в състояние да ни изненада дори когато си мислим, че трудно можем да бъдем изненадани.

Помислете, например, за тези двама: Дейвид Линч и Изабела Роселини. Той е режисьорът, направил кариера с абстракция и въображение, белязани с висок процент визионерство, жестокост, шок, причудливост и кръв, автор на култови филми като "Човекът слон", "Синьо кадифе", "Диво сърце", "Изгубената магистрала", "Мълхоланд Драйв" и телевизионната поредица "Туин Пийкс". Тя е дъщерята на друг режисьорски гений - Роберто Роселини и шведската актриса Ингрид Бергман. Бивша манекенка, после актриса, режисьор на особени документални филми за животни и насекоми (спомнете си "Зелено Порно", посветен на тяхната сексуална активност), театрални представления (Link Link Circus), след това отново модел на 60 за Dolce&Gabbana и отново за Lancôme, които след като я искат в продължение на двадесет години, я уволняват, и след това я връщат като официално лице.



"Мислех, че цялото това нещо е шега, но накрая разбрах, че всичко е вярно и просто го приех", казва Изабела в интервю за италианско издание миналата година. "Мислех да се пенсионирам, но днес работя повече отпреди", добавя тя, посвещавайки голяма част от времето си на една от дейностите, които най-много харесва, когато не е обикновена баба: фермерството и отглеждането на кокошки (пише и книга за това, "Моите кокошки и аз") в красивата си ферма в Белпорт, Лонг Айлънд.

С Дейвид Линч се срещат на снимките на "Синьо кадифе" (Blue Velvet), филм, който започва с откриването на отрязано ухо и в който тя изиграва ролята на вятърничава клубна певица на име Дороти Валънс, показвайки себе си в единствената си гола неизрязана част от една историческа сцена във филмовия свят. Осемдесетте години са, двамата са красиви и безгрижни, тази любовна история изпълва страниците на вестниците по целия свят, кара хората да обсъждат, да се вълнуват и да мечтаят.

Красив по свой начин мъж, с пронизващ поглед и непокорна глава, и красавица със сини очи, влюбена в него, и той в нея, представяйки си съвместен живот. Хелмут Нютън ни направи най-добрата фотографска услуга с особените снимки на двойката, такава, каквато е, включително снимка, на която Линч притиска врата ѝ, символ на любов, която по онова време е всеобхватна и задушаваща до такава степен, че, както често се случва, нещо се чупи, тази магия изчезва и двамата се разделят.

Роселини вече е била дълго време с Мартин Скорсезе и с модела Йонатан Видеман, като и с двамата има брак, но Дейвид Линч, с когото връзката й продължава 5 години, не забравя никога, или поне не напълно - в много от интервютата Роселини споменава режисьора. "Мисля, че той ме обичаше също толкова" - казва тя. "Но, изглежда е било грешка." 

"Инстинктът ми казваше, че сме щастлива двойка, но той обичаше друга жена, а аз нямах никаква представа. Такова нещо никога не бе ми се случвало. Отвъд болката от това, че съм оставена", добавя тя. "Най-трудното беше ясното виждане, че вече не мога да разчитам на интуицията си. За да премина това изпитание, разговарях с други жени, които имат същия опит и минах терапия. Във всеки случай това беше любовта на моя живот."



Те са две "диви сърца" и въпреки възходите и паденията, успяват да покажат, че това, което съществува между тях, дори и с трудности и болка, може да се превърне в нещо друго, в различна форма на любов, различна от преди, но пак близка до истинската и безусловна обич.

Самата Изабела потвърди това преди няколко седмици, като публикува в профила си в Instagram снимка от 1990 г., в която двамата са прегърнати, след като Линч печели Palma d’Oro в Кан именно за "Диво сърце". Тогава Изабела доказва трансформираната си любов, като решава да присъства на церемонията по награждаването с наградите Оскар за цялостна кариера на режисьора. 


Наградени са още Лина Вертмюлер, Джина Дейвис, Уес Стъди, но тя е там най-вече на него, Дейвид Линч, любовта на живота й. Решава да излезе на сцената с лилава рокля, предизвиквайки всички суеверия и кръстосвайки пръсти, като подкрепя и Грета Гъруиг, Джейн Кампион, София Лорен, и след което победителите отпразнуват заедно официалната вечер, като си правят още снимки, някои от които публикувани и от Лора Дърн, която също играе в "Диво сърце", заедно с нея, Никълъс Кейдж и Уилям Дефо.

Най-красивата снимка на двамата брилянтни бивши публикува самата Роселини, отново в Instagram. Те са прегърнати и се държат за ръце: тя се усмихва, той също, по своя начин, каквото и да означава "да се усмихваш" за някого като Линч. Ясно е, че между двамата е имало и има голяма "интимност", затова говорят жестовете, движенията, стойката им. Кадърът е придружен от само едно изречение: "Снощи с Дейвид Линч", последвано от два хаштага, #bluevelvet и #wildatheart.

 

Wildat Heart, което е оригиналното заглавие на "Диво сърце". Каквито са сърцата и на двамата, преди и сега. Въпреки всичко...

More Love