Следва

#SephoraBlackFriday записките на един редактор

Beauty Starter: Александра Шулман & защо носи много повече грим, откакто не е в Vogue

Бившата редакторка на Vogue UK, Александра Шулман, за табутата около грима

Celebrity beauty преди 4 години

В британския Vogue епохата "Александра Шулман" отмина. За четвърт век начело на водещoто списание, тя става известна с ултраестествената си визия. Сега, с малко по-спокойно ежедневие и работа с козметичната компания No7, Шулман експериментира с грима. Радва се на развитието на индустрията и начина, по който това помага на жената да изрази на себе си. Споделя и наблюденията си за множеството предразсъдъци, които все още предопределят отношението към гримираните жени пред британския Telegraph.

След като преди две години Александра Шулман напуска британския Vogue (трона наследява Едуард Единфул), тя започва да носи значително повече грим, отколкото преди. Една от причините е, че Шулман стартира колаборация с компанията Boots No 7, при която селектира продукти за потребителите. А това, разбира се, изисква и проба. Виждаме я обаче да експериментира сама в ежедневието си, използвайки различни марки и цветове. Сама споделя, че сега има повече време да се занимава с подобни опити, които са мечта на повечето свръхзаети жени (включително и на някои дами в нашата Редакция). Но освен фактора време, Шулман споменава нещо още по-важно. С напускането на британския Vogue, медийното внимание към нея като че ли позатихва. Днес тя се намира в позиция, в която може да си позволи да рискува във връзка с това, какво носи върху лицето си. Докато, когато ръководиш водещо модно списание в света, всяко малко несъвършенство се превръща в смъртен грях. "Тогава трябваше да се придържам към това, което работеше за мен. Сега знам, че ако прекаля малко с блестящата очна линия, това няма да се превърне в публичен скандал."

Дори и в епохата като ръководител на Vogue, продължила четвърт век, Шулман е известна с пословичната си естественост, граничеща дори с непукизъм. Неведнъж се е появявала без грим и е поствала "нефилтрирани" селфита в Инстаграм. "Знам, че не изглеждам перфектно, но просто се чувствам много по-удобно така. Предпочитам да съм естествена. По същата причина не прилагам и процедури като слагането на филъри или Botox."

Отношението на Шулман определено може да се смята за радикално. Козметиката е мащабна индустрия с голямо значение в ежедневния живот. Днес, това колко, как и дали си се гримирал са въпроси, важни почти толкова, колкото този за произхода на света (а в някои случаи се оказват и по-важни). Много хора днес са истински ценители на козметиката, а в професионалните среди и модната индустрия гримът е изкуство, което не позволява аматьорство. (И нека продължава да е така!). Гримът е много важен в ежедневието на западната жена, независимо дали е чистачка, офис мениджър или управител. Това потвърждава скорошно проучване на Foreo - шведска компания, предлагаща електрически уреди за почистване на лице. Проведено между 2 000 дами, изследването заключава, че близо 46% от жените НИКОГА не биха отишли на работа без грим. У нас ситуацията вероятно е подобна. Познаваме жени, които стават в жестоко ранни часове, за да отидат гримирани на работа (говорим за първа смяна, която започва в 5ч. сутринта!). Някакво междинно положение са случаите с дамите, които в зори се завличат на работа без грим. След като са се поразсънили от пътя, първата им задача в офиса е да сложат поне фон дьо тен, спирала и руж.

Е, понякога с изкачването по корпоративната стълба ни се отщява да изглеждаме като Барби и предпочитаме по-семпли решения, нещо по-умерено. След като вече сме си извоювали високо място в професионалната сфера, нямаме нужда да привличаме много внимание, което бихме направили с повече грим. Докато когато сме в началото на кариерата си, той може да се превърне в предимство. Все пак често конкуренцията е жестока и трябва да се отличаваш от другите. А ако имате много сходни качества и умения с някой колега, то как да изпъкнеш, ако не с перфектна визия?

Но проучвания от рода на тези, направени от Foreo, не дават цялостна картина за отношението на жената към грима и на обществото към жените с грим. Те са малко заблуждаващи. Истината около тази тема все още стои под нежна покривка.

Това е нещо като да чуеш, че гаджето те харесва без грим, когато всъщност умело си си сложила фон дьо тен на Bobbi Brown. Или пък като онези жени, които казват, че никога не носят грим, но никога не излизат без спирала. Ако ги попиташ, ще кажат: "О, мислех, че имаш предвид истински грим."

Близо век след като това да боядисваш косата си вече не е нещо скандално, козметиката все още е обект на множество табута. Жените, които си слагат твърде много грим все още не са вземани насериозно в някои ситуации. От друга страна, мнозина влогърки, които учат как да си контурираш лицето, правят милиони, същевременно показвайки на света, че гримирането е начин да изразиш себе си и изисква доста умения.

На някои работни места носенето на по-явен грим веднага те хвърля в графата аутасйдер. Не става въпрос за абсолютно неприемливи неща като молив за устни в бордо, стил 80-те, или пък за супер розов руж, а за съвсем леки сенки в кафяво и молив за очи… 

Проблемът, оказва се, е не само за гримирания, а и за гримиращия. Върху професията make up artist (artist!) все още стои стигмата на човек, който като цяло е лишен от креативност. Е, има някои изключения като Шарлот Тилбъри, чийто бранд направи над 75 милиона паунда. И все пак, все още не се смята за особена проява на вкус да си слагаш определени неща като прасковено червило, супер блестящ хайлайтър или да имаш много нарисувани нокти.

Причините за това да носиш или да не носиш грим, както се подразбира, са сложни. Но и в  двата случая чувството за увереност на жената играе съществена роля. От друга страна, вероятно жените, заети в сектора на обслужването, го правят и от скука, и от желание да изглеждат добре. А пък другите - жените CEO-та, просто наистина нямат време.

Според Шулман, днес гримът е вид непозволено удоволствие. Тя отказва да се подчинява на съветите да увеличи грижата за лицето и в частност грима, след като вече остарява. Почти на 62, Шулман не се притеснява да носи толкова, колкото и в тийнейджърските си години, когато на мода са лилавите сенки, червените устни и черният маникюр. "Никога не съм чувствала грима за проява на антифемнизъм. Нито пък за някакво средство за обектификация на жената, за превъщането й в секс играчка. Харесва ми фактът, че днес гримът е толкова цветен, разнообразен и смел. Бих искала да си сложа оранжеви сенки и да имам зелена коса, но май че това вече е твърде много…"

По отношение на грима Шулман е доволна и на малко… Част от продуктите, които използва, са молив на Chanel, подмладяваща маска на Rene Guinot и бледо розово червило No7. "Когато работех във Vogue, често ме гримираше професионален гримьор. Тогава разбрах, че задължително трябва да имам основа, ако искам гримът ми да се задържи за по-дълго време; освен това, се научих да смесвам серум с фон дьо тен и овлажнител. Сега миксирам постоянно и получавам доста добри резултати."


Адаптация: Илона Аначкова

More Celebrity beauty

Виктория Бекъм за парфюма си: „Suite 302 е любовното ни писмо с Дейвид до Париж”

Celebrity beauty преди 2 седмици

Бившата членка на групата Spice Girls и основателка на едноименната козметична марка Victoria Beckham Beauty пуска линия парфюми. По повода, прекрасно интервю на колегите от Madame Figaro с ВБ. 

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 9 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Celebrity beauty преди 10 месеца

Летисия Каста очаква доброта, положителна енергия и нежност от хората, които се грижат за нея, както и от козметичните си продукти. И като се има предвид аурата, която се излъчва от лицето и външния ѝ вид, това наистина работи