Следва

Catwoman

Giorgio Armani и трансформизма

PRE-FALL 2020

Runway преди 4 години

Новото Pre-Fall 2020 предложение на италианската емблема за лукс, стил и елегантност -Giorgio Armani, носи специфично наименование за свободен дух и отношение – Трансформизъм. Колекцията е сътворена за жените, които искат преобразяване, като следват настроението и чувствата си.

С тази колекция 85-годишният дизайнер има за цел да даде безкрайна свобода на жените да бъдат различни, да бъдат себе си. В самото начало на проектирането Армани избира ролевата игра между мъжката и дамската динамика, преобразувана в мода с флуиден характер – по образа на времето, в което живеем.

Началото на колекцията метафорично би могло да се нарече Ода за костюма, представен в множество типични за Armani интерпретации. Дизайнерът се заиграва с мъжкия блейзър; омекотява го до състояние на елегантен бомбър с лежерен образ в кадифена и жакардова разработка. Саката с двойно закопчаване придобиват нежен дамски чар, докато класическият смокинг "получава" ежедневно звучене.

Динамичната игра с трансформация на форми се прехвърля и в цялото множество при сблъсъка на крайности - късо, удължено, обло, строго и флуидно, и добавя още по-засилен ефект на "транслокация" на половата определеност чрез мода.

Втората част или т.нар. вечерна секция продължава идеята на Джорджо, като бяга от строгото следване на дамското тяло и се ориентира към по-свободни, ноншалантни, до напълно прави силуети с различни дължини. Цялото предлага и няколко изделия, перфектно обработени с богата бродерия, и стилизирани блестящи моменти, отново излъчващи Армани-склонността към баланс и уравновесеност.

Онова, което привлича най-силно внимание, е способността на дизайнера да комуникира с контрастите, симбиотично свързвайки ги в деликатно преливаща цветова гама от сребристосиви, дълбоки турскосини, бургундски, както и мраморночерни оттенъци. Също толкова любопитно е и чувството на твореца за надграждане със смели аксесоари, категорично поставени върху силуетите, довеждайки ги до пълна италианска елегантност и мрачно-драматична сензуалност.

More Runway

Louis Vuitton Menswear Spring/Summer 2025

Runway преди 2 дни

Може да изглежда като репетиция за Олимпиадата през 2024 г., която е на път да започне във Франция, но това беше мъжкото шоу на Louis Vuitton Le Monde est à Vous (Светът е твой), водено от (изявено) Фарел Уилямс, придружен от симфоничен оркестър и хор, соул певците Tems и DJ Waffles.  

Dior Resort 2025

Runway преди 2 седмици

За новата колекция на Dior Мария Грация Кюри избра за отправна точка Шотландия, главната жена (дизайнерът последователно се ръководи от дневния ред на жените) е кралица Мери, точното място - пътеките и стълбите на градините на замъка Дръмънд, „най-добрите терасирани градини в света“, както признават експертите.