Следва

Помощ: ДЕЖАВЮ или какво точно се случва, когато изпитваме това чувство

Тази събота сме в HRC Academy на DISCO SOUP!

Един от най-популярните активисти срещу разхищението на храна - Тристрам Стюарт пристига в България за специална лекция

All About Life преди 4 години



На 30 ноември, събота, по покана на организаторите на кампанията DON’T WASTE, TASTE, пристига признатият по цял свят автор и активист срещу борбата срещу прекомерното изхвърляне на храна - Тристрам Стюарт. Денят ще бъде изцяло посветен на проблема с хранителния отпадък, като събитието ще се състои в две части - ще чуем специалната лекция на гостуващия автор, а след това ще се включим в международния формат Disco Soup, където всички посетители са поканени да участват в приготвянето на супа, използвайки "спасени" продукти от Българска Хранителна Банка.


DON’T WASTE, TASTE e родна инициатива, която среща разнообразни участници в българската хранителна система и говори открито за проблемите с хранителния отпадък. Кампанията цели да обедини институции, бизнеси, хранителни кооперативи, клъстъри и заведения, с цел да инициира дискусия, осведоменост и бъдещи добри практики по темата "Food Waste" и устойчивост като цяло.



Tристрам Стюарт е английски автор с множество награди, лектор и международно признат експерт по въздействието на храната върху околната среда и социалните въпроси. Тристрам е "Young Champion" на ООН, изследовател на National Geographic и носител на наградата "The Sophie Prize" за опазване на околната среда.

Неговите книги The Bloodless Revolution: a cultural history of vegetarianism from 1600 to the present (2006) и Waste: Uncovering the Global Food Scandal (2009) са признати като принос към историята на човешките идеи от The Times, а TED Talk лекцията му е гледана над 1,6 милиона пъти.

От 2002 г. до днес, неговата борба срещу хранителния отпадък е водеща в изграждането на глобално движение, което мобилизира стотици организации и милиони хора, и има изключително позитивно влияние върху осъзнаването на проблема в световен мащаб.


 
Основаната от него организация Feedback за опазване на околната среда, играе ключова роля и предизвиква промени в политиките на супермаркетите и международното законодателство.

Форматът Disco Soup се случва из цял свят като социално събитие, което ангажира пряко участниците по темата за хранителното разхищение. Всички доброволци заедно ще приготвят супа, като продуктите ще са дарени от Българска Хранителна Банка. Готвенето се случва под диско топка и звуците на диско музика. Организаторите вярват, че чрез забавни формати, сериозните и наболели теми от обществено значение се обсъждат и възприемат по-леко и с повече мотивация за справяне и промяна. Събитието е с благотворителна цел, а приготвената супа, която остане неизядена след събитието, ще бъде дарена обратно на партнираща организация на Българската Хранителна Банка.


Лекцията и Disco Soup-ата ще се проведат в HRC Academy, бул. Цар Борис III, 59.

Началото е в 12 часа. повече информация във Fаcebook събитието.

More from View Sofia

More All About Life

Sugar Daters вече и в България

All About Life преди 4 дни

SugarDaters, водеща sugar dating платформа, е развълнувана да обяви разширяването си в България, в отговор на нарастващото търсене на sugar dating запознанства в региона. Стратегическият ход идва след превода на уебсайта на български и стартирането на персонализирани блог постове, насочени към българските потребители.

Франция стана първата страна в света, чиято Конституция гарантира правото на аборт

All About Life преди 1 седмица

Франция стана първата страна в света, в която правото на жените на аборт е официално записано в конституцията. Съответната поправка, която бе приета от френския парламент, е официално одобрена, съобщи телевизионният канал Public Senate.