Следва

Fashion Екстаз в понеделник: декемврийските корици - Анджи за Harper's Bazaar, Вики Бекъм за полския Vogue & още

Fashion Starter: Кралица Летисия, емблемата на модерния кралски стил

Мечтата на почти всяко малко момиченце е да се облича като принцеса - да носи дълги красиви рокли, скъпоценни камъни и блестящи тиари в косите...

All fashion преди 4 години

Днес обаче концепцията за облеклото на една дама от кралския двор започна леко да се променя. А вятърът на промяната духа от югозапад. По-точно от Испания и новата Kралица на страната - Летисия.

Летисия е известна със своя модерен подход спрямо кралското облекло (още в началото ще споменем решения като кожен клин и нескъп пуловер Zara), а откакто преди пет години наследява трона покрай съпруга си крал Фелипе, Летисия става любимка на модните критици и е определяна като най-стилната кралска особа в света. Като иноватор в кралската мода, тя съвсем естествено се нарежда до, а дори и пред Меган Маркъл и Кейт Мидълтън, които често гледат от нея и се учат на стил.

Преди да се сгоди за Фелипе (2003), Летисия е водещ на новините в TVE, испанския еквивалент на BBC. Предава на живо и от горещи точки като Ирак и на мястото от взривения Световен търговски център в Ню Йорк. Има награда за най-добър журналист в Испания под 30 години. Подобна приказна история за любовта между ТВ водеща и съвременен благородник, не е прецедент. При Летисия обаче случаят е още по-необичаен. Преди да каже "Да" на Фелипе, е омъжена за кратко. Това внася допълнителна (макар и леко неприятна) тръпка в историята на младото кралско семейство. Е, в крайна сметка този факт не предизвиква кой знае колко голяма драма и испанското общество се успокоява като разбира, че първият брак на Летисия е само граждански и че ще може съвсем лесно да влезе в съюз с Фелипе в католическа църква.


Крал Фелипе VI и кралица Летисия пристигат на церемонията по възкачването на трона на японския император Нарухито

Още от времето на новинарската си кариера Летисия се отличава с изключителен стил, а по-късно бързо го надгражда, надминавайки този на европейските кралски особи и дори на любимката на медии и критици - йорданската кралица Рания.

Сватбената рокля на Летисия е чудовищно елегантна; дело на дизайнера Мануел Пертегас (препоръчан от свекървата кралица София). Изящната дреха е с висока яка, дълги ръкави и почти 5-метров шлейф. С влизането си в кралския двор Летисия въвежда част от класическия офис гардероб като сака, поли тип "молив", също и клош панталони. Още преди Кейт Мидълтън да си помисли да обуе телесно стилето, Летисия вече се възползва от силите му - основно да удължава силуета и да се съчетае общо взето с всичко. В допълнение към това, испанската кралица проявява и въображение, разнообразявайки с различни алтернативи на класическите модни елементи.


По време на концерт по случай връчването на наградите на принцесата на Астурия

Един от най-добрите ходове на Летисия досега е демократичното й отношение към облеклото, съобразено с икономическия климат на страната й. Затова и тя се радва на одобрението на испанското общество. Изглежда, че Летисия не злоупотребява с положението си. За нея не е проблем да пазарува от испанските вериги Mango или Uterqüe. Появява се дори и с пуловер от Zara на стойност скромните 12 евро.

Умело съчетава покупки от евтини high street марки с дрехи на средна цена. Така например, за юнската си визита в Уиндзорския дворец за служба на рицарите Жартиера, Летисия избира рокля на испанския бранд Cherubina Didi на стойност 280 евро. Друг път обаче носи малко по-висок клас като например при посещението си в Мозамбик през април, когато облича дънкова рокля на Carolina Herrera.


Кралица Летисия в рокля на испанския бранд Cherubina Didi по време на празнична служба на рицарите на Жартиера

Още по-необичайно за една кралица, Летисия не се подчинява на предразсъдъка, че трябва да носи всяка дреха само по веднъж. Така наскоро народът й я видя да излиза с рокля Massimo Dutti, която вече беше носила през септември миналата година по време на посещение в Саламанкския университет, както и през март на визита в Аржентина! Майстор в изкуството да придава нов стил на това, което вече притежава, последния път, когато облича въпросната рокля, Летисия я съчетава с тъмносини обувки и колан в същата гама и така определено й вдъхна нов живот.


Нечувано за кралица! - Летисия носи повторно рокля на Massimo Dutti

Повторна поява Кралицата има и с костюма на Armani, който носи, когато обявява годежа си с Фелипе през 2003г. Летисия е известна и със "заемките" си от кралица София, особено с една емблематична тъмносиня рокля на свекървата. Миналата година Летисия я облича на вечеря по случай 40-тата годишнина от създаването на испанската конституция.

Смелият подход на кралицата вдъхновява Кейт и Меган, които макар и в топ класацията за кралски модни икони, в много отношения могат да й дишат прахта.

Въпреки че елегантните модели са нейна запазена марка, Летисия не се страхува да експериментира с актуални визии. Във визия от началото на тази година я помним с кожена рокля, тип кимоно, от &Other Stories. А с появата си с велурена пола с висока талия и голяма цепка в съчетание с чизми определено удря десетката в категорията сексапил. Летисия често се облича и с панталони. Особено приятна изненада е решението й да обуе широки червени панталони Hugo Boss за една от аудиенциите в Двореца.


Иноватор в облеклото и винаги стилна, на снимката: Летисия с широки панталони на Boss

Летисия е една от малкото кралски особи, които уважават пуловерите. Купува ги предимно от Massimo Dutti, Hugo Boss и Zara. В съчетание с блестящи аксесоари и много поддържаната си фризура, тя им придава изключителна елегантност. Летисия е много известна и с афинитета си към обеците. Както и при дрехите, стилът им варира значително, но винаги е впечатляващ; ползва родни утвърдени марки като базираните във Валенсия Coolook или известната бижутерска къща Tous. Повечето й накити въобще не са скъпи.

"Знае кога да рискува и кога не", коментира Елизабет Волман, автор на блог, специално посветен на стила и изявите на Летисия. "Тя наистина въплъщава концепцията за кралски стил, но това, което наистина харесвам в нея, е увереността й - независимо в какво е облечена. А читателите ми оценяват положително факта, че често се облича в нескъпи дрехи."


Летисия демократизира кралския стил с гащеризон Zara

Но освен на евтини highend брандове, Летисия залага и на дрехи от редица испански дизайнери като Matilde Cano, Pedro del Hierro и Felipe Varela. Последният прави дрехи по поръчка за едни от най-важните появи на кралицата. Именно той се грижи за аутфита й за коронацията на Фелипе през 2014. Тогава Valera изработва свръхелегантната бяла рокля с деликатни жълти и червени елементи, препратки към испанския флаг. Той облича Летисия и за гала вечерта преди сватбата на Кейт и Уилям през 2011г. Тогава носи бледоморава рокля без презрамки, която после слага и на държавна вечеря с президента на Перу. Валера и Летисия се разбират много добре. Някои критици обаче смятат работата му за твърде близка до тази на големия Oscar de la Renta.


Модерен прочит на кралския стил - Летисия с велурена рокля и секси чизми

Като цяло, при Летисия важи правилото, че испанската кралица трябва да носи дрехи на испански дизайнери. Също както при Джаки Кенеди, която наема Олег Касини, за да й помогне да изглежда "по американски" в семплия европейски стил, който толкова силно обича.

Допреди 2015-та, десет години след брака й с Фелипе, Летисия сама взима решения около това какво точно да носи. И, разбира се, не греши. Но коронясването на съпруга й определено привлича повече внимание върху нея и засилва натиска от това да изглежда перфектно не само като маниери и изказвания, а и като визия. А и предвид пълния й график като кралица, е повече от ясно, че определено се нуждае от помощ. Така през 2015г. Летисия наема за свой личен стилист Ева Фернандес - бивш моден редактор на испанския Cosmopolitan. И изглежда тя е точният човек - помага на Летисия да разнообрази гардероба си с още по-смели предложения като кожени якета, ризи с яки, широки панталони и къси поли, които много хора намират за "неподходящо облекло" за една кралица.


Vintage mode: Летисия носи коктейлна рокля на свекърва си кралица София

Встъпването в длъжност на японския император Нарухито представя още една възможност за Летисия да се покаже в целия си блясък. Тя е сред най-отличителните кралски особи на събитието, което се състоя миналия месец. Различните й аутфити, отново на испански дизайнери, впечатляват със съвършена изработка, прекрасни цветове и интересен дизайн. Именно заради това очакваме с нетърпение всяка следваща поява на испанската кралица - сan't get enough of her style!

More All fashion