Следва

"Мравките": изложба на големия български скулптор Иван Лазаров

От Архива: Мария Калас - икона на абсолютната женственост

Днес се навършват 96 години от рождението на единствената и неповторима Мария Калас, за чиито история, съдба, любови, безспорен талант и незаменимо присъствие пишем с особено уважение и пристрастност от 2009-та насам. Разглеждаме Мария Калас като Иконата на абсолютна женственост, каквато не спира да бъде и за минута от целия си живот, с архивна дата на публикуване 5 февруари 2009г.

People of art преди 4 години

Мария Калас е легенда.

Личност, която се ползва със статута на икона дълго след своята смърт. Преспокойно може да бъде митологизирана, защото зад себе си оставя огромното наследство на неповторимия си глас, велика актьорска игра и изключителния си моден вкус.

Мария Калас е олицетворение на истинската жена, вдъхновение на не един дизайнер и пример за множество хора. Жената, изиграла най-известните оперни роли – на Виолета, Тоска, Мадам Бътърфлай.

Възприемана като деспотична и по-скоро високомерна личност, заради острия си темперамент, успява умело да скрие зад този параван своята уязвимост и многото емоционални сривове.


"Първо изгубих гласа си, после изгубих фигурата си и накрая изгубих Онасис."


Изживяла донякъде бурно своя живот, в нейно лице ние виждаме единствено една безкрайно красива и талантлива жена, опознала съвсем отблизо любовната мъка и съумяла да я превърне в нескончаем трагизъм, който лъха от всяка дума и всеки тон на сцената. Там, където великото сопрано предопределя историята на музиката. Дебютирайки в "Ла Скала" в Милано, в началото на 1951 година, тя остава там до края на своята кариера, изигравайки дори опери, създадени специално за нея.

В самото начало, видимо невзрачна, Калас постепенно започва да се утвърждава като изящна дама, привличайки вниманието на медиите със смесицата от необикновена хубост, талант и много овладян артистичен стил.


Истории от живота: Тина, безмълвната съпруга на Онасис


"Когато видях за първи път Мария Калас, тя беше доста пълна, неугледна девойка, която не познаваше нито етикета, нито пък умееше да се облича с вкус. Още тогава обаче, тя беше изпълнена с трагизъм" - така изглежда Мария в спомените на известния дизайнер Пиер Карден, а Лагерфелд я определя като една от вечните стойности в изкуството, казвайки: "Всичко в нея беше крайно и красиво едновременно - гласът и липсата на глас; изтънчената й фигура и наднорменото тегло; грубият й нос и ослепителната усмивка. Такива хора не се забравят. Никога!"

Ние потвърждаваме изреченото, защото Калас продължава да свети като диамант в нашия свят, огрявайки ни със своя едновременно приказен и също толкова реален живот. Тежала почти сто килограма, скована на сцената, Мария Калас успява да преодолее тези пречки със своята упоритост, за да триумфира, както в професионален план, така и в личен.


"Никога не съм изпитвала лоши чувства към Джаки, но мразя Лий."


Нестандартните черти на нейното лице и новите й физически данни й позволяват да превъплъщава себе си в различни роли, и то не само на сцената. Копирана от много жени, заради неповторимия си усет за мода и позната още като една от музите на световноизвестните дизайнери, оперната прима ще бъде помнена с определения като класика, хармония и изтънченост.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра