Следва

Ис-кам пухенка, ис-кам пухенка... ок, ето каква да бъде!

Случаят Даниел Лий – вундеркиндът на Bottega Veneta

От чантичките, тип "торба" - The Pouch, до палтата от преплетена кожа, през кубинките, съчетани с плетени дрехи до непромокаемите шлифери от винил: същността на фразата "Made in Italy" е пренаписана от един англичанин, кандидат за "the next big thing."

All fashion преди 4 години

Даниел Лий

Даниел Лий няма Инстаграм и това показва много за необходимостта му да страни от цялото това психосоциално състезание, на което робуват много от неговите колеги. Обаче със сигурност е намерил начин да надникне в интернет, когато се появява новината, че заедно с Bottega Veneta – брандът, чийто креативен директор е, печели 4 номинации за Fashion Awards, модните Оскари, които се състояха на 2 декември в Royal Albert Hall в Лондон.

Четирите номинации донесоха четири награди - виж ТУК!



Кой знае как това се отразява на човек, който 8 месеца по-рано е много далече от светлината на прожекторите, докато днес е обявен за новия вундеркинд на италианската мода: най-добър дизайнер на аксесоари, най-добър дизайнер на дамско облекло, най-добър дизайнер като цяло – категория, в която се изправи срещу огромната Миуча Прада, и за най-добър бранд – където отново се съревновава с най-добрия – Прада.


Bottega Veneta Пролет/Лято 2020

Може би, благодарение на града, в който е роден – Брадфорд, гъстонаселен град в Западен Йоркшър със същата жестокост на Манчестър (определен през 2015 от Guardian за най-лошото място за живеене в Англия), успява да запази самообладание относно успехиге си. И все пак, кой знае какво би било, ако този сив град, разраснал се толкова много благодарение на Индустриалната революция, развил се точно в текстилния сектор, никога не му бе дал страстта към платовете, и ако с тази поетичност е трябвало да се справя сам, и поради това не би бил толкова добър в това, което прави, за да се премести в Лондон, за да учи в Central Saint Martins.


Bottega Veneta Пролет/Лято 2020

Лий, въпреки плахостта си, успява решително да запази потайността и личното си пространство, което е още по-удивително, имайки предвид, че на 32 години се вписва изцяло в категорията на милениалите, чиито живот изглежда разчленен от ъпдейтването на социалните мрежи. С физика на атлет, здраво стъпил на земята, с едва доловима усмивка, с коси с червеникави оттенъци – оформени за официалните снимки, предпочита резултатите да говорят вместо него.

Цифрите сочат, че едва прекарал 9 месеца в Kering – интернационална група, специализирана в луксозни стоки, която има в портфолиото си брандове като Bottega Veneta и Gucci, носи очаквания резултат – естествено, след сезони на гребена на вълната – групата Kering приключва септември, отбелязвайки ръст от 17,5% с приходи от 11,5 млрд. Този резултат е благодарение и на Bottega Veneta, която също е във възход (с 9,5% ): цифри, благодарение на които Франсоа-Анри Пино - CEO на Kering, успява да надмине единствения си и вечен съперник в модната система - Бернар Арно - CEO на друга модна група гигант – LVMH. Обявява го листата The CEO 100 на Harvard Business Review (100-те най-добри главни изпълнителни директори според списанието  "Харвард Бизнес Ревю"). Пино става трети (след Дженсен Хуанг – CEO на Nvidia – която се занимава с процесори и дънни платки за компютри, и след Марк Беньоф, CEO на salesforce.com"- в сектора на облачните услуги), докато Арно слиза на 10-та позиция.



Така започна да се говори в последните седмици, подкрепено с цифри, за "Ефектът Bottega" или феноменът, заради който аксесоарите – и най-вече чантите тип торба Pouch с големи размери, за носене в ръка – не успяват да се задържат задълго по щандовете в бутиците, а се появяват постоянно в инстаграм профилите на всички журналистки, които са в крак с модата, заедно с топ модели като Роузи Хънтингтън-Уайтли, която явно е започнала да ги колекционира. В Net-à-porter и Mytheresa, всъщност, са изчерпани от известно време насам и за някои модели Pouch, произвеждана в различни цветове и кожи, се формира списък с чакащи. Именно точно изображението на тази чанта, поставена на задната (очевидно кожена) седалка на автомобил, е първият пост на марката в Инстаграм, която премахва всичкото си предишно съдържание, може би за да започне отначало. Наскоро световната модна платформа Lyst изкара класацията за най-желани продукти (и най-търсени/кликвани) в последните 3 месеца – не е изненада за служителите й да видят (и то за пръв път) присъствието на Bottega Veneta, която достига 16-то място като се изкачва с 21 места нагоре в списъка със своите кожени обувки с широко деколте (27 000 търсения в интернет само през последните 3 месеца, с ръст от 156% спрямо преди).



И все пак, в своята солидна кариера, зашеметяваща за младеж на неговата възраст, Даниел никога не се е занимавал с аксесоари. След Central Saint Martins работи за Donna Karan, Balenciaga и след това прекарва 7 години в лаичния и много почитан Двор на Céline, когато все още има акцент и е ръководен от Фийби Файло. В Céline Даниел е директор за prêt-à-porter, позиция, която напуска, за да вдъхне живот на бранд, който изглежда малко "изморен" след като е ръководен в продължение на 17 години от Томас Майер. Пристигането му, а след това и първото ревю, проведено под Арката на мира в Милано през един необикновено топъл февруари, са предшествани от първите публикувани снимки: тя - с tomboy визия в гръб, която наблюдава залеза от балкон, облечена в тренч от черна кожа, стеснен в кръста.


Bottega Veneta Есен/Зима 2019

Светкавицата хваща момента, в който внезапен полъх на вятъра повдига ръбовете на тренча, разкривайки, че отдолу няма нищо. .Кой би си представил – или надявал - че Лий ще наследи стила на своята "учителка" Фийби Фило, преосмисляйки собствените й възгледи. Защото, ако е напълно вярно, че първите му две колекции досега показват подход, различен от този на Майер в наследство на модната къща на "преплитането" – дизайн на кожените изделия, превърнал се в запазена марка на Bottega, също е вярно и че Даниел използва собствения си стил без да се уповава на известните си колеги майстори. В прочувствеността, на ръба с еротичното, на вечерните бляскави рокли, дълги до коляното, на меките деколтета, както и на двуцветните плетени дрехи – за носене без сутиен – няма нищо вулгарно. Гардероб, който според креативния директор се превежда като "истински дрехи".



"Мисля, че връщането към елегантността е съществено важно." Лесно да се каже, но не и да се постигне, без да се повтори вече написаното от други: Според Лий жената трябва да е über-chic, без обаче да отегчава със стремеж към перфектност. Деколтетата на пуловерите са декорирани с верижки в златист цвят и дори и най-официалните ансамбли са комбинирани с черни кожени кубинки.


Bottega Veneta Есен/Зима 2019

"Нашата цел", казва Даниел, вече говорейки в множествено число, очевидно чувствайки се в свои води в ролята си на Master&Commander на прет-а-порте-то, "е да се фокусираме върху процеса и върху яснотата – резултатът трябва да е на 100% незабавен и директен".



Намерение, което досега успява да реализира, ангажиран за каузата – "тази година беше страшно натоварена и не съм излизал много". 



Отдаденост към работата, която, казват,  Пино оценява много високо. Оценява го и една нова група жени, една нова типология клиенти – най-голямата цел за всеки бранд – която няма търпение да облече (отново) поли от матласе и изцяло черни кожени гащеризони.

Царуването на Даниел Лий вече е факт. 

More All fashion