Следва

Изложба "Обективно" на Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

"Мравките": изложба на големия български скулптор Иван Лазаров

Рисунки на големия български скулптор Иван Лазаров, илюстриращи живота на мравките, ще бъдат показани за пръв път пред публика 

Events преди 4 години

Рисунки на големия български скулптор Иван Лазаров, илюстриращи живота на мравките, са показани за пръв път пред публика на изложбата "Мравките на Иван Лазаров", с рисунки и колажи на големия български скулптор в галерия Little Bird Place. Така един от най-талантливите български творци, познат с емблематичните си произведения "Те победиха", каменната жена от надгробието на Димчо Дебелянов, паметника на Петър Берон в Борисовата градина и др., е представен в необичайна светлина.



В средата на 30-те години на миналия век, Лазаров - вече утвърден и известен скулптор, професор в Художествената академия, и в този момент неин директор, обръща вниманието си към света на мравките. В резултат на своите наблюдения, той създава серия рисунки и колажи, води си записки, в които прави сравнения между живота на мравките и живота на хората.За първи път тези произведения ще бъдат показани в изложба, добавяйки нов щрих в представата ни за скулптора. Интересът му към мравките надминава повърхностното наблюдение и с аналитичен подход, той посяга към специализираната научна литература, към фотографията, за да заснеме и увеличи обектите, търси информация в областта на зоологията.



Тези рисунки и колажи са нещо изключително както за творчеството на самия Лазаров, така и за изкуството в България от периода между двете световни войни. Един личен разказ, който авторът оставя, разказ не само за мравките, но и за хората..."Отделният индивид в мравченото общество няма свой личен живот, няма свои лични грижи и задачи. Това е затворен кръг, в който всеки е на мястото си, осъден никога да няма стремежа за промяна към по-добро. Като че ли някаква висша мъдрост е казала –така трябва да бъде, това е най-доброто".


За галерията: Little Bird Place е нова галерия за модерно и съвременно изкуство с тематичен профил "природа, биологичен свят и екология", различно градско пространство, което дава възможност да съпреживеете колорита на природата по един нов, актуален и смислен начин. Намира се в София на ул. "11 август", No7.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?