Следва

Мъжкият Dior - as good as Miami

Chanel, колекция Métiers d'Аrt 2019/2020

PRE-FALL 2020

Runway преди 4 години

Изключителна Виар!



В Париж снощи бе показана колекцията Métiers d'Art 2019/2020 на Chanel и така бе поставено началото на the one and only Виржини Виар на върха на френската модна къща.

Припомняме, Виржини бе най-близкият човек до Карл Лагерфелд в продължение на десетки години, и логично пое нещата в ръцете си след неговата кончина.

Снощното дефиле показа, включително на крайните скептици, че Виар е точният човек за Шанел, защото, предвид "тежкото наследство" на Маестро Лагерфелд, като под тежко наследство визираме категоричната му гениалност и дългогодишна изключителна работа за Maison Chanel, мнозина се съмняваха, че който и да е би могъл да го замени достойно, още по-малко скромната като поведение и непозната като самостоятелен играч Виржини.

Дефилето, представено снощи, изцяло сътворено от Виар и наречено Métiers d'Art /иначе класическа междусезонна колекция или Pre-Fall 2020/, като възхвала на идеята, както на самата основателка на Къщата - Габриел Шанел, така и на наследника й Карл, невероятните тъкани, детайли, бижута, копчета, ширити и каквото се сетим като емблема на Шанел да се изработва в малки луксозни ателиета от първокласни майстори. Тук веднага споменаваме ателие Lemarié, прочутата място за обработка на пера и изпълнението на свръхсложни апликации, Maison Lesage, класици на сложната бродерия, и Lognon, великани в плисето. Именно на техните свръхчовешки усилия в името на красотата и лукса се посвещава въвеждането на дефилетата Métiers d'Art като форма на публично изразяване на Модната къща /случва се през 2002-ра за първи път/.

Ревюто снощи премина в Гран Пале в центъра на френската столица, като халето този път прави сценографски реверанс към самата Коко и нейния маниер на обитаване, както на дома й, така и на ателиетата й - лаконичен, пълен с въздух интериор, с много огледала, отгоре до долу, кристал, камелии...

Креативната шефка, за разлика от предшественика си, който също използваше това толкова парижко място за ревюта често, като го превръщаше в гара, в супермаркет, в пекарна или в самолетен хангар, този път залага на класическото, много елегантно въздействие, стълби, като в антре, светли стени, много светлина. Дословно, почти, повторение на салона на Chanel на улица Камбон с прочутото стълбище с огледалата.

В последните три години Chanel провеждаше майсторските си /от Métiers, бел.ред./ шоу в различни градове - Ню Йорк, Рим, Единбург. Този път, вероятно предвид дебюта на Виар, локацията е родният Париж. Самият му център, булевард Шанз-Елизе. За сет-дизайна на шоуто на екипа на Chanel помага режисьорът София Копола.

Дефилират най-качествените модели на деня, сред които и нашата малка сладка Бел, в ансамбли изцяло в стилистиката и наследството на къщата от най-добрите й години, като 80-те са силно застъпени като силует и цветова палитра, раменете са силно подчертани, дрехите са обточени със златни акценти - бижута, копчета и колани, а туидът изобилства.

Главен гримьор на шоуто е Лучия Пика, която избира за моделите много свеж тен с акцентирани металически очи. Златното е апликирано във вътрешния ъгъл на окото, докато останалата част от лицето е абсолютно чиста. Някои модели демонстрираха тъмновиолетови устни, за сметка на негримирани очи, при други видяхме блестящи кристали, монтирани в края на окото, в близост до носа.

Аксесоарите изобилстват, силно разпознаваеми до един - колиета, брошки-камелии, лога, щедри нанизи от перли и синджири, класически, много шик обувки и многобройни чантички, често доста малки и често в ярък цвят. Звездата сред аксесоарите без съмнение е малката златна чантичка с дръжка-синджир, наподобяваща кафеза на пойното птиче на капризна принцеса.

На първи ред целият свят видя заслужилите специалното внимание на Маркетинг отдела на Шанел Кристен Стюарт, Лили-Роуз Деп, Пенелопе Крус, Маргарет Куоли - до едно рекламни лица на марката.

В богатия кастинг на превъзходни модели, освен нашето момиче, забелязахме Джиджи Хадид, Кая Гербер, Анна Еверс.

Прекрасно, Виржини!

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.