Следва

Четиво в четвъртък: "Синът на управителя на сиропиталището"

Един банан с тиксо за вкъщи, моля. Разбира се, 120 000 долара, моля!

Маурицио Каталан, този повече от интересен мъж, лепи банани на стената на Art Basel Miami Beach и ги продава по 120 хиляди долара бройката.

Events преди 4 години


Маурицио Каталан

"Бананът", обяснява артистът, "следва да се предположи, е банан."

Когато започнах да се срещам с настоящия ми съпруг, разказва Сара Касконе, автор в artnet news, декорацията в неговия споделен апартамент включваше банан, залепен от него и пийналите му съквартиранти на стената с тиксо. Бананът изкара там целия семестър, вкл. зимната ваканция и до последните изпити. След първата година го свалиха, но го запазиха за спомен от паметното място над големия диван в дневната. 12 години по-късно, вярвате или не, той още си го пази в пликче, някъде из апартамента ни.

Така че, представете си изненадата ми, когато пристигнах в качеството си на отразяващ събитията на Art Basel Miami Beach и открих, че италианският художник Маурицио Кателан е направил абсолютно същото нещо. Основната и най-важна разлика, естествено, е че в тази си версия - закупен от местен супермаркет в Маями, и предложен от Perrotin, Парижка галерия с локации в Ню Йорк и из Азия, струва яките $120 000.

"Продаден е", триумфиращо обявява Емануел Перотин, докато съзерцавам отблизо произведението, наречено Comedian. Купувачът, дама от Франция, е купувала и преди произведения на изкуството от галерията, но никога работа на Кателан, ми казват.

Докато се обърна, втори екземпляр от творбата е спазарен, този път купувачът е мъж от Франция. /Перотин му е казал за банана на съпруга ми, за да го увери, че бананите стареят добре, и клиентът решава да инвестира/. Кателан не дава указания колко често бананът следва да се сменя, но Перотин предвижда да остави сегашния екземпляр до края на седмицата, ако, разбира се, колекционерът не пожелае да си го вземе преди това.

След втората продажба, Перотин пише съобщение на Кателан, и двамата стигат до консенсус - да увеличат цената до 150 000 долара за третото копие на творбата, което решават да продадат на музей - две институции вече са заявили интерес, според галерията.

Независимо че Кателан е известен като своего рода арт-майтапчия, Перотин бърза да отхвърли предположението, че Comedian е шегичка. Всеки аспект на творбата е внимателно премислен, от формата и размера на плода до точния ъгъл на залепване на скоча, до мястото му на стената - идеално центрирано и такова, което по презумпция може да поеме много по-голяма творба.

Солидна тълпа слуша разговора ми с галериста, цъкайки пред работата, снимайки я, и дори позирайки с нея - понякога за селфита.

"Това е най-якото от цялото шоу!", гарантира един от преминаващите наоколо.

Перотин е откровен, че не е очаквал подобен отзвук от тази работа на Кателан, предвид пълното отсъствие на предварителна реклама. "Това е чудо: нямам идея как се случи!", казва той, скролвайки през кореспонденцията си с Кателан, за да ми покаже снимките на "copycats", които приятели на художника започват да изпращат по-малко от 10 минути след като излиза анонса за произведението.

Извънредно рядко е да се види работа на Кателан на подобно арт-изложение. Всъщност всичко, което е било показано публично от автора в последните 15 години е от продажби на вторичния пазар. Дебютът му в арт-пространство е важен момент за Перотин, който работи с артиста от вече 27 години.


Марк Олдман и творбата

"Когато започнахме да работим заедно, ми се налагаше да използвам всичките си умения, за да убедя колекционерите да си вземат нещо негово. А сега сме тук, на Art Basel Miami Beach...", вълнува се искрено галеристът.

Кателан работи върху идеята за Comedian около година, като първо прави версии от бронз и смола. После те изчезват някак си. "Където и да пътувах, слагах банана на стената. Изобщо не можех да измисля как да го довърша", казва Кателан. "Накрая, един ден, със събуждането още, си казах: бананът трябва да си бъде банан."

Художникът не говори за смисъла на творбата си, но е впечатлен от огромното количество рисунки, които вижда по галериите напоследък. "Не съм в Маями, но съм сигурен, че и там е пълно с картини", казва Кателан. "Мислех си, че бананът би бил добър принос в този контекст!"

Художникът и галеристът стигат до цената от 120 000 долара след няколко дискусии, целящи да изяснят границата или баланса между несъстоятелен тираж на творбата, който би тривиализирал работата и число, което би било наистина смешно.

Независимо от готината цена на етикета, Перотин няма притеснения, че някой ще открадне Comedian. Той държи резервен банан в кабинета си, и, по-важното, без сертификат за автентичност от автора, творбата си остава просто банан. Определено, да накараш купувача да се чувства сигурен по отношение на инвестицията си, е част от бизнеса. "Работа като тази", казва галеристът, "ако не си я продал, не е произведение на изкуството."

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?