Следва

2019 BABIES: Кои звездни отрочета посрещнахме

Роман Абрамович, милиардер отникъде: кариера, жени, слухове и факти

Даша взе милиардер номер 2 преди има няма десетина седмици и ни накара да се замислим как така на някои дами така добре им се получава.

Celebrities преди 4 години

В резултат, както писахме, нещата с бившия й, 53-годишният вече Роман Абрамович са окончателно и безвъзвратно приключени. Няма никакво значение, Роман е сам в момента, е, носят се слухове за някаква балерина, но за това в друг материал, като цяло си е чисто свободен.


Милиардер и коцкар, но с душа на артист: що за мъж взе Даша Жукова


Респективно, не в Петъчна доза секс, а просто защото и ние харесваме свежи и предприемчиви милиардери, разглеждаме в детайли биографията на Роман Абрамович, бизнесмена-богаташ (10-то място в списъка на най-богатите предприемачи в Русия). Състоянието му в момента се оценява на 12,4 милиарда долара.

Детство без родители
Роман се ражда в Саратов. Губи много рано и двамата си родители: майка му умира от левкемия година след раждането. Роман е на 4, когато, в резултат на авария, умира и баща му: премазва го паднала от кран бетонна плоча. Сирачето е прието в семейството на чичо си Лейб Абрамович, което живее в Ухта, Коми.

Там Роман тръгва на училище, но след втори клас го отвежда в Москва вторият му чичо Абрам Абрамович. Детето е записано в столично училище, което и завършва.

Съучениците му помнят Абрамович като тихо момче, което не блести с добри оценки, но още тогава умее да си изкарва безпроблемно джобните, като продава цигари и прочее дреболии на съучениците си.

Абрамович решава да не кандидатства в московски вуз - връща се в Ухта и започва да се образова в лесотехническия факултет на местния стопански институт. Доколкото е публично известно, бъдещият милиардер не се отличава с особена тяга в учението, затова пък притежава невероятни организаторски способности. Роман не стига до получаването на диплома, влиза в казармата, след това се записва да следва вечерно в Московския пътностроителен институт. В крайна сметка, едва през 2000 година получава диплома, при това от чисто нов вуз - Московската държавна юридическа академия.

Бизнес
Кариерата си Абрамович започва като механик. Работи няколко години в строително предприятие, после решава да стартира собствен бизнес. В края на 80-те се захваща с търговия, като оглавява кооператива "Уют" в съдружие с партньори. Фирмата произвежда играчки от полимери и ги продава по московските пазари. В началото на 90-те Роман вече е вписан като учредител на няколко десетки фирми.

От малкия бизнес Роман превключва на отрасъла нефт. Дейността му много пъти привлича вниманието на правоохранителните органи. В началото на 90-те е заподозрян за източване на цистерни с дизелово гориво от Нефтопреработващото предприятие в Ухта, но още същата година делото е прекратено поради липса на доказателства.

Роман се запознава с Борис Березовски, който в онзи момент много близък до Борис Елцин, помага на Абрамович да създаде компанията "Сибнефт". Личните връзки с Березовски и Елцин са в основата на успеха, според мнозина.


Борис Березовски

Към края на 90-те фамилията Абрамович вече е достатъчно обществено популярна, като пресата директно я посочва като много близка до семейството на Елцин. Говори се, че Роман спонсорира предизборната кампания на Елцин, като едновременно покрива и всички разходи на дъщеря му.

През 2005-та Абрамович продава 73% от акциите си в Сибнефт на Газпром, от което припечелва 13-ина милиарда долара.

Последният съвместен проект на Березовски и Абрамович е създаването на компанията "Русал". Впоследствие бизнесът фалира и двамата съдружници влизат в дълги и оспорвани конфликти и битки, вкл. съдебни. През 2012 година Роман осъжда бившия си бизнеспартньор (междувременно Березовски обвинява Абрамович в това, че го е принудил да продаде акциите си в няколко ключови компании, вкл. в Сибнефт, на цени, значително по-ниски от пазарните).

Независимо че в бизнеса двамата олигарси стават почти врагове, в човешки план отношенията им продължават да са прилични. В крайна сметка, именно Абрамович предава писмото на извинението и покаянието на посрамения олигарх Березовски на президента на РФ Владимир Путин.

Жените
Първата любов на олигарха Роман Абрамович, както пресата споменава многократно, е известната певица Наталия Щурм. В интерес на истината, когато се запознават, двамата нямат никакви публични заслуги или достижения - просто Рома и Наташа от съседни класове. Бъдещите звезди учат в едно и също московско училище - № 232. В интервю Щурм си спомня, че Абрамович е бил влюбен в нея.

"С Рома се запознахме в 9-ти клас. Ние не бяхме разделени на момичета и момчета. Всички бяхме приятели, често ходехме на театър, самите ние правехме постановки. След часовете заедно висяхме навън безкрайно дълго. Той спокойно можеше да стане разузнавач. Много тих, потаен, Роман повече слушаше, отколкото да говори. Разбирах какво му харесва по погледа. Седи такъв и през цялото време ме гледа", разказва Наталия в интервю, признавайки, че тя самата не е изпитвала към него същите чувства, защото не е е "неин тип".

Впрочем, отношенията им не се размиват безследно във времето, твърде възможно е именно за Роман Аркадиевич да е мислела Наталия, прочута с хита си от 90-те "Училищен роман".

Мимолетен роман Абрамович има и със светската наблюдателка Анна Суботина. Отношенията им са кратки, дори известно време журналистката отрича, че такива въобще има, но в края на краищата ги увековечава в книга, където нарича Абрамович с псевдонима Романович.

"Главният талант на Абрамович, от моята женска гледна точка, е, че той блестящо умее да създаде зона на комфорт около човека, от който е заинтересован в дадения момент. Което не се отнася само до леглото", споделя Суботина в едно интервю.


Анна Суботина

Роман е бил женен три пъти. За Олга Лисова Абрамович се жени веднага след като се уволнява от казармата. Слухове носят, че това е отмъщението му, задето първата му любима не го дочаква да се уволни и се омъжва за друг. Олга подкрепя мъжа си безпрекословно в първия му бизнес, докато стои на сергията и сам продава играчки. Твърди се също, че нейните роднини са подкрепили материално това първо бизнес начинание на младия Роман. Лисова има малка дъщеря от предишен брак, двамата с Абрамович нямат общо дете. Разводът, доколкото е известно, е по инициатива на Роман.

За това, че втората жена на Абрамович е била стюардеса и двамата се запознават в самолета, знае, вероятно, целият свят. Ирина Маландина е от небогато семейство - когато е около 20-годишна, родната й леля й помага да се устрои на работа в международните авиолинии.


Роман със съпругата си Ирина

Абрамович в онзи момент едва е започнал за натрупва състоянието си и често пътува по работа в Германия. Освен това, по време на срещата си с Ирина, все още е женен. Само няколко месеца след запознанството си с младата стюардеса обаче, начинаещият предприемач оформя развода и прави предложение на Ирина.


Ирина Маландина

Женят се през 1991 година, бракът им продължава 16 години, за което време им се раждат 5 деца - синовете Аркадий и Иля и дъщерите Анна, Арина и София. Причините за развода на Ирина и Роман са неизвестни.


Роман с дъщеря си Анна


Ирина с най-малката от дъщерите им София


Роман и Анна


Роман със сина си Аркадий


Със София и Анна

Екссъпругата на бизнесмена твърди в интервю, че животът на жена на милиардер въобще не се състои само от удоволствия:

"Непрекъснато сменяхме телефонните си номера, адресите си, за да не може никой да ни открие. Безопасността ни се обезпечаваше от денонощна охрана, но аз така или иначе панически се страхувах от това да не отвлекат някое от децата", споделя Ирина.

По думите й двамата с бившия съпруг поддържат добри отношения. Материално Абрамович не е я ощетил, напротив - след раздялата Ирина получава около 6 милиарда британски лири, половината от недвижимото имущество на олигарха, възможността да използва яхтите и самолетите му без ограничение.

С третата си съпруга, Даша Жукова, Роман се среща на парти след мач на Челси в Барселона през зимата на 2005 година. Дария е дете на изключително богат бизнесмен - Александър Жуков, и определено парите на Роман не я впечатляват кой знае колко.


Дария Жукова - малкото богато момиче



Даша и Роман

Единствено популярността на Жукова се вдига и то доста - пресата започва да пише непрекъснато за нея и отношенията й с бизнесмена, като връзката им е реална и стабилна, при това увенчана с две деца - син Арон Александър, сега на 9, и дъщеря Леа, на 6.


Даша и Арон


Арон с баща си


Даша, Роман и малката Леа

През лятото на 2017 година стана ясно,че двойката вече не двойка, независимо че двамата продължиха да се появяват заедно на публични места и след вестта за раздялата.

След раздялата Абрамович оставя на Жукова недвижимости в Ню Йорк на обща стойност повече от 90 милиона долара. Той продължава да общува с нея и децата, ангажиран е и с общите им проекти в областта на съвременното изкуство.


Големите любовни истории: Дария Жукова и Роман Абрамович


В последните години, в които Абрамович е със статут на ерген, често му приписват романи с известни жени. Преди време за нова негова изгора бе обявена омъжената балерина Диана Вишнева, чиито творчески проекти той подкрепя финансово.


Роман и Диана Вишнева

После са заговори за отношенията на олигарха с актрисата Юлия Пересилд. Бизнесменът беше забелязан на партита на благотворителния фонд "Галчонок", оглавяван от Юлия. Самата актриса твърди, че между нея и Роман има само приятелство.

Губернатор на Чукотка
Абрамович се пробва и в политиката. През 1999 година става депутат от Чукотския едномандатен избирателен район. През 2000-та е избран за губернатор на Чукотка.

По данни на местните издания, Абрамович е вложил немалко собствени средства в развитието на региона. По собствените му думи, направил го е, виждайки доколко бедствено е положението на населението:

"Някои смятат, че съм започнал да помагам на Чукотка, защото съм прекарал част от ранното си детство в Далечния Север, други смятат, че е заради трудното ми детство, а трети - че помагам, защото имам много пари. Не е първото, нито второто, нито третото. Когато пристигнеш, видиш ситуацията, видиш петдесет хиляди човека в това състояние - отиваш и нещо правиш. През целия си живот не съм виждал нищо по-страшно от това, което видях там."

През 2008-ма Роман предсрочно напуска поста на губернатор: Дмитрий Медведев го освобождава от задълженията му с формулировката "по негово желание". Няколко месеца по-късно предприемачът е избран за депутат в Чукотската дума (парламент), а след това - назначен на поста председател на Думата на Чукотския автономен окръг. Заема длъжността в продължение на 5 години.


Свободные миллиарды. 52-ри набор как ви е?


"Челси"
Преди 16 години Абрамович купува английския футболен клуб Челси. В началото Роман Аркадеевич планира да инвестира в някой московски клуб, но Свен-Йоран Ериксон, в онзи момент треньор на английския национален отбор, го съветва да обърне внимание именно на Челси.

Забележителното е, че първата среща на олигарха със спортния специалист е доста комична.

"Там имаше трима мъже. Единият беше в бизнес облекло, другия - по-небрежен, а третият в началото помислих за човека, който урежда срещата. Разбира се, това беше Роман", спомня си в интервю за The Times Ериксон.

Сумата на сделката е 140 милиона паунда. Бизнесменът се мести да живее постоянно във Великобритания. Покупката на клуба прави Абрамович най-известният извън пределите на Русия бизнесмен от бившия СССР, независимо че практически той никога не дава интервю по темата за клуба - нито пред западната, нито пред руската преса.

Твърди се, че бизнесменът непрестанно е заливан от предложения да продаде клуба си, но той ги отхвърля до едно. Forbes оценява в момента "Челси" на повече от 2 милиарда долара.

Собствеността на прочутия футболен клуб не обезпечава правото на Роман на английско гражданство: миналата година стана известно, че британските власти са отказали на милиардера от Русия продължение на визата. Абрамович подава молба за израелско гражданство и го получава на мига.

Любов към изкуството
В периода, в който е заедно с Дария Жукова, бизнесменът сериозно се увлича по съвременното изкуство - инвестира в развитието на центъра "Гараж", посещава културни мероприятия, сред които редовно Биеналето във Венеция (жителите на града често се оплакват, че огромната му яхта им пречи да се любуват на живописните гледки).

По мнението на експерти, колекцията от произведения на изкуството, собственост на Абрамович, струва не по-малко от един милиард долара. Понякога в пресата изтичат подробности за начина на придобивките му: например, през 2013-та излезе информация, че Роман е купил накуп всички картини на художника Илий Кабаков, за нещо като 60 милиона долара.

Западната преса цветно описва пътешествията на милиардера по света на прочутата му яхта Eclipse. Както пише Forbes, след като му отказват британска виза, Роман повече не е виждан в Лондон, независимо че израелският паспорт му дава право да пребивава в британската столица определено време всяка година.

Абрамович е забелязван на културни събития, на "мероприятия, свързани с йога" в различни страни, няколко пъти се появява на кинофестивала "Кинотавър" в Сочи. В последно време той демонстрира интерес към руското кино, което подсилва версията на светските клюкари, които го свързват с Юлия Пересилд.


Приказка за съвременните руски принцеси


В сферата на интересите на Абрамович е както и преди балетът: редовно гледа постановки на Болшой театър, подкрепя материално Московския академичен Музикален театър "Станиславски и Немирович-Данченко", както и проекта на София Капкова за популяризация на съвременното руско изкуство, в това число и балета.

И още няколко факта за Роман Абрамович

1. Награден е с Орден за заслуги за развитието на Чукотка.

2. Издадената във Великобритания биография на бизнесмена е със заглавие: "Абрамович. Милиардер отникъде".

3. В началото на 2000-те тръгват слухове, че Род Стюард планира да постави рок-мюзикъл по биографията на Абрамович, като музиката е на Елтън Джон.

4. Яхтата му е по-популярна от някои от най-известните световни клубове, любими на звездите. На борда на разкошната лодка на Абрамович са се забавлявали Кендал Дженър, Гуен Стефани, Кейти Пери и Орландо Блум, между останалите.


Най-скъпият развод на Великобритания - екссъпруга с рекорден иск от 6,3 милиарда долара


5. Смята се, че Абрамович е прототип на един от героите във филма на Гай Ричи "Рокенрола" - олигархът Юрий Омович. Самият режисьор не е потвърдил това.

6. По информация на медиите, бизнесменът има пет яхти. Една от тях - Pelorus - е снабдена със система за противоракетна отбрана, плазмогенератор, лазерен холографен проектор, вертолет и площадка за излитане в случай на опасност.

7. Освен това е собственик на няколко самолета, вертолета и цял автопарк.

8. Пресата съобщава за вечеря на Абрамович в нюйоркски ресторант с Дария Жукова и неколцина приятели, сметката за която е била 47 хиляди долара плюс огромен бакшиш.

9. Отново по информация на пресата, Абрамович с шестима приятели, съпроводени от охрана, са се опитали да качат връх Килиманджаро, но са се отказали на височина 1 000 метра, защото бизнесменът е получил дихателна недостатъчност.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.