Роман Абрамович, милиардер отникъде: кариера, жени, слухове и факти

Роман Абрамович, милиардер отникъде: кариера, жени, слухове и факти

Даша взе милиардер номер 2 преди има няма десетина седмици и ни накара да се замислим как така на някои дами така добре им се получава.

В резултат, както писахме, нещата с бившия й, 53-годишният вече Роман Абрамович са окончателно и безвъзвратно приключени. Няма никакво значение, Роман е сам в момента, е, носят се слухове за някаква балерина, но за това в друг материал, като цяло си е чисто свободен.


Милиардер и коцкар, но с душа на артист: що за мъж взе Даша Жукова


Респективно, не в Петъчна доза секс, а просто защото и ние харесваме свежи и предприемчиви милиардери, разглеждаме в детайли биографията на Роман Абрамович, бизнесмена-богаташ (10-то място в списъка на най-богатите предприемачи в Русия). Състоянието му в момента се оценява на 12,4 милиарда долара.

Детство без родители
Роман се ражда в Саратов. Губи много рано и двамата си родители: майка му умира от левкемия година след раждането. Роман е на 4, когато, в резултат на авария, умира и баща му: премазва го паднала от кран бетонна плоча. Сирачето е прието в семейството на чичо си Лейб Абрамович, което живее в Ухта, Коми.

Там Роман тръгва на училище, но след втори клас го отвежда в Москва вторият му чичо Абрам Абрамович. Детето е записано в столично училище, което и завършва.

Съучениците му помнят Абрамович като тихо момче, което не блести с добри оценки, но още тогава умее да си изкарва безпроблемно джобните, като продава цигари и прочее дреболии на съучениците си.

Абрамович решава да не кандидатства в московски вуз - връща се в Ухта и започва да се образова в лесотехническия факултет на местния стопански институт. Доколкото е публично известно, бъдещият милиардер не се отличава с особена тяга в учението, затова пък притежава невероятни организаторски способности. Роман не стига до получаването на диплома, влиза в казармата, след това се записва да следва вечерно в Московския пътностроителен институт. В крайна сметка, едва през 2000 година получава диплома, при това от чисто нов вуз - Московската държавна юридическа академия.

Бизнес
Кариерата си Абрамович започва като механик. Работи няколко години в строително предприятие, после решава да стартира собствен бизнес. В края на 80-те се захваща с търговия, като оглавява кооператива "Уют" в съдружие с партньори. Фирмата произвежда играчки от полимери и ги продава по московските пазари. В началото на 90-те Роман вече е вписан като учредител на няколко десетки фирми.

От малкия бизнес Роман превключва на отрасъла нефт. Дейността му много пъти привлича вниманието на правоохранителните органи. В началото на 90-те е заподозрян за източване на цистерни с дизелово гориво от Нефтопреработващото предприятие в Ухта, но още същата година делото е прекратено поради липса на доказателства.

Роман се запознава с Борис Березовски, който в онзи момент много близък до Борис Елцин, помага на Абрамович да създаде компанията "Сибнефт". Личните връзки с Березовски и Елцин са в основата на успеха, според мнозина.


Борис Березовски

Към края на 90-те фамилията Абрамович вече е достатъчно обществено популярна, като пресата директно я посочва като много близка до семейството на Елцин. Говори се, че Роман спонсорира предизборната кампания на Елцин, като едновременно покрива и всички разходи на дъщеря му.

През 2005-та Абрамович продава 73% от акциите си в Сибнефт на Газпром, от което припечелва 13-ина милиарда долара.

Последният съвместен проект на Березовски и Абрамович е създаването на компанията "Русал". Впоследствие бизнесът фалира и двамата съдружници влизат в дълги и оспорвани конфликти и битки, вкл. съдебни. През 2012 година Роман осъжда бившия си бизнеспартньор (междувременно Березовски обвинява Абрамович в това, че го е принудил да продаде акциите си в няколко ключови компании, вкл. в Сибнефт, на цени, значително по-ниски от пазарните).

Независимо че в бизнеса двамата олигарси стават почти врагове, в човешки план отношенията им продължават да са прилични. В крайна сметка, именно Абрамович предава писмото на извинението и покаянието на посрамения олигарх Березовски на президента на РФ Владимир Путин.

Жените

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.