Следва

"Мъжът, жената и помежду им": изложба на Валентина Шарра

"Имагинерни конструкции": изложба на Калия Калъчева

Галерия "Ракурси" стартира годината с новите платна на Калия Калъчева.

Events преди 4 години



Художничката работи предимно в сферата на живописта, нарича себе си индустриален живописец. Вдъхновена е от архитектурата и големите градове. Работи с разнообразни техники и материали, които в настоящата изложба включват позлатяване и иновативна авторска техника, която тя нарича "парчета". При нея художничката накъсва живописния слой и го колажира върху платната, образувайки понякога абсурдни комбинации. За изложбата си художничката казва:

"Имагинерните конструкции са пространства, които съм виждала на живо и са се притаили в подсъзнанието ми. Сега те се събуждат и излизат на повърхността, за да се приплъзнат върху платната. Лъскаво - бляскави и готови да погълнат всеки цвят - да го задушат или да му вдъхнат живот.  Към тази двуполюсна материализация се включиха и благородните метали. Те не са истински, но убеждават с присъствието си. Едновременно лъскави, но и илюзорно нереален фон на конструкциите.  Изложбата е построена от пейзажи и архитектурни колаборации между интериори и екстериори. Сладко предизвикателство за мен беше върху основата от плоски бляскави квадрати да построя пространство, което да е обемно и перспективно и да звучи като дом."



Калия Калъчева е родена през 1986 в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има Маристърска степен по живопис в Националната Художествена Академия в София. През 2011 печели Наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на Фондация "Едмонд Демирджиян". През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 Калия печели резидентската програма на Cité internationale des Arts в Париж, Франция. През 2016 печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 печели специално признание в конкурса "Жените в изкуството", Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство "Хуго Вутен", Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена галерия и други.


Откриване: 14 януари, вторник от 18:30 ч.
Изложбата ще продължи до 4 февруари 2020

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?