Следва

Oscars 2020: пълният списък с номинации

"Мъжът, жената и помежду им": изложба на Валентина Шарра

Изложбеният проект се състои от 5 творби, създадени в България между 2018 и 2019 г., които ще имат като обща линия на изследване определянето на една "несъществуваща категория" между женското и мъжкото.

Events преди 4 години


Авокадота, камък и гипс, 2019 г.

Основна отправна точка в изложбата на Валентина Шарра е интересът й към артистичното присъствие на Васка Емануилова в българската художествена култура на ХХ век като скулптор и творец, жена в една типично мъжка среда. Отговора на този интерес Валентина търси през своята практика като жена визуален артист днес, както и в произведението, като ключ към определени личностни аспекти или обществени стереотипи.

Каменният крал, HD Видео – 2.35:1, 15'02", 2018 г.

Авторката представя видеоинсталации и сайт спесифик произведения, които тематизират половете като две крайности на самоидентификация и взаимното им конструиране в процеса на комуникация. Изложбата пресъздава ритуално действие в сайт спесифик инсталацията Домашно огнище, което търси обединяване на означенията за женско и мъжко в ново тотемично естествено тяло, което да опитоми природните дадености. Творбите на Валентина Шара са вдъхновени от състояния, в които артистът заема междинна позиция, позволяваща му да обективизира художествената форма - фигура или обект, като конструкт по законите на "естетиката на анатомичната разлика".

Белег на кралица, видео прожекция, мрамор и текст, 2019 г.

Мъжката и женската фигура в изкуството съществуват във визуалната памет не посредством наподобяване или социални и културни предпоставки, а според законите на естетиката на репрезентацията. Творчеството на Васка Емануилова онагледява амбивалентността на тази позиция. Скулпторката е автор на някои от най-разпознаваемите паметници в комунистическата "публична среда" от 50-те години на 20 в., а едновременно с това създава серия еротични творби, които не са предназначени за зрители и илюстрират бягството от официализираната художествена сцена към личното. Валентина Шарра използва тази флуидна идентификация на жената творец между личното и публичното за да представи произведения от последните години, както и такива, създадени специално за пространствата на галерията.


Домашното огнище, килим, вулканичен камък, глина, 2019 г.


Откриване: 14 януари, вторник от 18:00 ч., галерия "Васка Емануилова"

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.