Следва

Тест за интелигентност

Размерът на Пепеляшка

Номерацията е като че ли първата статистика, която изкача в съзнанието, като си мислим за обувките си. Номерът обувки...

Fashion преди 16 години
Номерацията е като че ли първата статистика, която изкача в съзнанието, като си мислим за обувките си. Номерът обувки си е един от нашите отличителни белези. И слава богу, това, ако не нещо друго, може да ни обедини под общ знаменател.

В миналото, първите производители на обувки – занаятчии, използвали пръчки, по които да измерят първо крака на клиента си, а после и материалите за бъдещото си ръчно произведение. Първата систематизация на размери на човешкото ходило светът дължи на британския, забележете – гемолог: Рандъл Холм и датира от 1688ма година.

Понастоящем съществуват няколко основни системи, които се базират на почти едни и същи измервания и могат лесно да бъдат конвертирани едни в други. Сравнителната им таблица може да бъде открита на много места, някои практични марки, дори я „публикуват” на кутията си. Интересното при номерациите е, че дори в рамките на една система има разлики, например по правило италианските обувки са малко по-малки от останалите европейски, а немските по-големи.

Почти винаги има несъответствия и при различните производители.

За създаването на модел на човешкия крак могат да се направят около 35 измервания и както можете да предположите това прави вариантите почти безброй. Всеки производител залага на един еталон, който се надява да бъде максимално обобщителен, но самите производители са много. Това е причината повечето от нас да имат вариращ размер в рамките на 2 - 3 номера при различните марки.

Но най-важното е определянето на самия номер на конкретна обувка, преди да я закупим, например. Тъй като доста дами, водени от вярата си в еротиката на малкия крак, пренебрегват реалния си размер и си създават доста проблеми. Следователно, при избора на обувка трябва да обърнем внимание на това как крака се разполага по своята дължина в нея. Ширината също е от значение, но не купувайте обувки, които са ви големи, само защото са по-широки – материите, особено естествените, се отпускат на ширина.





Така че добре усетете обувката и изберете този номер, който е точно за вашия крак и то по-големия от двата. Разбира се всичко това зависи и от вида на обувката, дали ще я носите с чорап и какъв. Едно е сигурно, ако пръстите ви нямат свобода в обувката, то буквално ще ви мирише на проблеми. Възможно най-добрият вариант е да бъде „като ръкавица”, много точен израз за усещането за обувката. Ръкавицата прилепва и предпазва крайника, но едновременно с това дава възможност за движение по цялата му структура.

Движението предполага още много характеристики на добре подбраната обувка. Съществува и моментът на противоречие между лекотата и здравината. Някои обувки трябва да са тежки, иначе нямат необходимата за приложението им опора. Основно правило обаче е материалът, от който е изработена вътрешността, да е от естествени източници – кожа или тъкан. Хем е по-удобно, хем по-хигиенично.

Сериозно предимство е възможността на цялата обувка да изпарява влагата. И това не важи само за летните ви обувки, а и за най-топлите ви ботуши. На всеки е ясно, че естествената кожа е най-подходящата за обувки материя. Дори от природозащитни съображения да я игнорираме в гардероба и аксесоарите си, то за краката си би било срамота да се откажем от нея.

Кожата е приятно природно пореста и отгоре на всичките си качества има способността да се напасва и „излива” по формата на крака, на който се носи. Тя се нуждае и от по специална поддръжка, ако имате желание обувките ви да ви служат по-красиво и повече време.

Препарати за поддръжка и други манипулации на обувки от естествена кожа, можете да намерите в някои магазини за обувки, както и в специализирани такива. Препарати има за почистване, предпазване от външните условия и отпускане на кожата. Това означава, че ако все пак пропуснете някой детайл, който в последствие се окаже като грахово зърно под царската ви постеля, винаги можете да го напръскате малко и то да се превърне в пух. Къде по-близо до ръкавицата от това. Попитайте за въпросните препарати, има достатъчно и на различни цени, инструкцията е на опаковката.

Време е и да поговорим малко за физиологията на крака и съответно принципите, в които това се отразява на
правилата за производство на обувки. Наясно сте, най-вероятно, с формата на стъпалото и това, че подметките на някои обувки са като излети по нея . И ако сте се чудили по въпроса - да, те са по-добрите. Това не означава, че и равните повърхности не могат да се обогатят със стелка, с въпросния релеф. Хубаво е, като си купувате стелки, да носите обувката, за която са и да ги пробвате с нея, точно както пробвате и самите обувки. Стелките от естествена кожа, разбира се, са най-предпочитаният вариант. Също се предлагат в специализираните магазини и някои аптеки.

<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Поради спецификата си обаче (височина, наклон) някои обувки се нуждаят от допълнителна оценка преди удостояването им с честта да бъдат ваши. Обувките с ток, които никога няма да бъдат забравени от потребителките си, а съответно и производителите, изискват интелигентна изработка. За да може собственичката им да върви грациозно с тях, освен нейната собствена осанка, е задължително обувката да бъде добре уравновесена. А дали това е така, можете да се ориентирате още при самата проба. Без значение колко е висок токът, винаги трябва стъпалото да има баланс разпределен и в предната (пръстите), и в задната част(петата) на стъпалото.

Тежестта на тялото ви трябва да пада по цялата дължина на гръбнака и да се чувствате стабилни. Колкото и странно да звучи, това важи и за модерните напоследък „балерина” обувки, тъй като при тях също понякога цялата тежест се озовава на не най-подходящото място и краката протестират с болки и подутини.

Винаги, винаги пробвайте и двете обувки и се разходете из магазина с тях докато добре усетите техния баланс, дали е направен добре и дали ви устройва. Важно е да сте изправени през това време, не да гледате в краката си, а начинът, по-който стоят можете да видите на огледалата наоколо.

More from View Sofia

More Fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 16 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.