Следва

"Хора и свраки": изложба на рисунки на Йордан Радичков и представяне на книгата

Какво ново: Георги Господинов с престижна италианска награда за литература

Международната литературна награда "Ceppo" (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов!

People of art преди 4 години

Наградата се връчва от 1955-а, а от 2006 става международна. Сред първите й чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази "И всичко стана луна" (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство "Воланд" в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.
Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като "Кориере дела сера" и "Република", където Господинов беше наречен "брилянтен разказвач", "българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки", сравняван също с Борхес и Боланьо.


Love to quote: 9 зареждащи цитата от Георги Господинов




Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена "За тъгата, страховете, детството и други истории". На следващия ден (14 март) ще представи най-новата си книга с разкази "Всичките наши тела", която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Мотивацията, с която журито присъжда международната награда "Ceppo" на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: "Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите ("Аз сме"), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове."

Освен лекцията и представянето на италианското издание на "Всичките наши тела" се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра