Следва

"Тяло Христово" с номинация за Оскар за международен филм и "Върлината" от Кан ще бъдат представени през март на 24 София Филм Фест

"Хора и свраки": изложба на рисунки на Йордан Радичков и представяне на книгата

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница "София Прес" ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков "Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

Events преди 4 години

Изложбата ще представи за първи път на публиката 18 оригинала на рисунките на Радичков, които допълват сврачите му истории.



"Хора и свраки" се появява през 1990 година във времето на бурните за страната промени. Макар и тихомълком, първата книга за възрастни, която авторът илюстрира сам, остава отпечатък в историята на българската литература и съзнанието на читателите с един цитат, който ще се превърне в най-разпознаваемата фраза на Йордан Радичков.


"Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки".



"Сътворението на света"

Поради една или друга причина той заживява своя самостоятелен живот, откъснат от целия текст, озаглавен "За човека" от сборника "Хора и свраки". Цитатът продължава така:

"Човешката Библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение. Дори безграмотната сврака може да се види как стои върху някой препинателен знак посред безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в дълбок размисъл."

Именно тая безграмотна сврака ще кацне на бюрото на писателя, за да разкаже своите истории, поместени в сборника "Хора и свраки".

"Скитащи думи"

С историите в книгата Йордан Радичков успява да обрисува цялото съществуване на човека, което бива неизменно съпътствано от живота на свраката и нейните мъдри, макар и безграмотни, прасврачи наблюдения.

В "Хора и свраки" читателят ще намери още множество непреходни бисери, цитати и сентенции, от които е извезана всяка история в книгата.


Настоящото издание излиза с оригиналните илюстрации на Йордан Радичков, които са създадени специално за неговите сврачи истории.


В тях свраката не само ще се диви на човешката Библия. Тя се оказва очевидец на създаването на света, на падането на Икар, тя прелита през рая и напомня на човека за неговото детство и неговото минало. И не стига това, но бог се обръща към нея за съвет как да създаде човека. Със своя сврачи акъл свраката ще покаже на бог своето гнездо и по тоя модел ще бъде създаден човекът:

"Наистина стана по мой образ и мое подобие, но като го гледам как е рошав, заприличва ми донякъде в главата на свраче гнездо. Дори аз, неговият сътворител, не зная в бъдеще какво ще се мъти в туй гнездо!"


"На кого посвещавам"

Книгата ще бъде представена от Радослав Чичев, a за изложбата ще говори Антон Стайков. Оформлението на книгата е дело на художника София Попйорданова.
Творбите са предоставени от семейството. Изложбата се организира с подкрепата на СБХ.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 4 февруари.
Може да следите събитието тук и тук


"Човек е дълго изречение..." и още от Вечния Радичков


 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.