Следва

Средиземноморски минимализъм от Jacquemus

Какво ново: Демна връща Balenciaga във висшата мода

Къщата на Balenciaga остава като едно от големите имена във висшата мода.

All fashion преди 4 години

В ателието на Кристобал Баленсиага

Кутюр ателието на френската легенда спира своята работа през далечната 1968г., когато самият Кристобал Баленсиага го закрива, а сега, 52 години по-късно, настоящият артистичен директор начело - Демна Гвасалия, решава да възроди ДНК-то на къщата.

Дебютът се очаква да се състои през юли месец тази година, а за конкретното решение дизайнерът коментира следното: "Висшата мода стои в основата на тази къща, затова е мое креативно задължение да я възвърна. За мен кутюрът е състояние на творческа свобода, платформа за иновации. Той не просто предоставя друг спектър за създаването на дрехи, но и още връща модерната визия на Balenciaga към корените й."


Демна Гвасалия

Кристобал Баленсиага заема специално място в историята на висшата мода - неговите величествени творения са признати от всички най-големи дизайнери в индустрията, а отличителни знаци на работата му са неповторимите силуети, конструкции и драперии. Кристобал затваря своето ателие за висша мода именно през 1968г., когато прет-а-порте търсенето измества фокуса от специалната ръчна изработка. Гвасалия смело, даже дръзко, заявява, че може да се справи с изключително тежката задача да възроди Balenciaga кутюра, макар и никой преди това да не се е осмелил. Още по-впечатляващото в случая е, че грузинецът няма никакъв опит с висшата мода, но въпреки това има дързостта да се изправи срещу заплахата да очерни името на къщата. Е, за щастие, от Kering ще се погрижат за набавянето на екип от специалисти в кутюр областта, които със сигурност ще знаят какво правят, а Гвасалия ще "менажира", вероятно дори без да усвои същността на занаята...

Balenciaga Пролет/Лято 2020 

More All fashion