Следва

Четиво в четвъртък: "Силата на кога" – бързият ключ към щастието

Издателят Герхард Щайдл с най-високото отличие на Sony World Photography Awards 2020

Световната фотографска организация обяви печатарят и издател Герхард Щайдл за тазгодишния носител на приза за Цялостен принос към фотографията 2020 на Световните награди за фотография на Sony

People of art преди 4 години

За първи път в историята на наградите специалното отличие се дава на човек, който не е фотограф. Щайдл ще бъде отличен за своята работа с фотографи и значителното въздействие на фотокнигите му. Тазгодишната церемония ще се проведе на 16-ти април в Лондон.

Създадена през 1968г., издателската къща на Щайдл стартира своя собствена програма за фотокниги през 1996г. и в рамките на няколко години се разраства до степента, в която е позната към момента - най-голямата колекция за съвременна фотография в света.


Museum Bhavan,  Даянита Синг

Неговият забележителен каталог от фотокниги включва именити практици, сред които и Джоуъл Стърнфелд, Нан Голдин, Брус Дейвидсън, Робърт Франк, Берънис Абът, Робърт Адамс, Анри Картие - Бресон, Карл Лагерфелд и Юрген Телер. Изданията на Щайдл обхващат цялата история на фотографията - от съвсем първите майстори до водещите фотографи на днешно време. Фотокнигите представят различни форми на изразяване – от арт и модна до документална и улична фотография.


Една любов, една книга: Книжната култура на Щайдл. Фотокнигата като съвкупност.



Markus Jans

За да се отбележат постиженията му, ще бъде представена презентация за процеса на книгоиздаване на Щайдл, а около 80 от най-знаменитите му книги ще бъдат включени в изложбата на Световните фотографски награди на Sony за 2020 в емблематичния за Лондон Somerset House.


Koto Bolofo, Printing, 2020

Озаглавена "Една любов, една книга: Книжната култура на Щайдл", сборникът ще постави фотокнигата като част от традиционните artists’ multiples, в която поредица от идентични предмети са направени от самия артист или той е дал позволение да се възпроизведат, за да могат да бъдат достъпни за по-широката публика. По време на изложбата ще се проведе специално събитие заедно с Дейвид Кампани; "Питай Щайдл, който и да е глупав въпрос за това как се прави книга" ще прикани посетителите да се включат в Q&A сесия с издателя.


Andy Warhol's Interview. The Crystal Ball of Pop Culture

Развивайки идеята си за демократично арт творение, Герхард Щайдл възприема изложбата като начин да комуникира своята визия и опит като референция за всеки, който се интересува. Изложбеното пространство ще бъде обособено като визуална работилница в четири части: Артист, Концепция, Дизайн и Печат. Всеки изложен артефакт ще има и обстойно описание и ще разкрие на посетителите детайли от книжната култура на Щайдл, както и подробен стъпка-по-стъпка гид за неговия книгоиздателски занаят; започвайки от първоначалната кореспонденция със съответния артист и редакторските съображения и стигайки до примери с множество технически елементи като шрифтове, вид хартия и защипване.

The Japanese Box (2001)

Сред ключовите творби е The Japanese Box (2001): издадена от Щайдл Edition 7L, колаборация между Карл Лагерфелд и Герхард Щайдл, тази колекционерска кутия с черен лак включва точни копия на принтове на шест редки фотографии от влиятелната японска Provoke ера. Друга изложена публикация на Edition 7L ще бъде Interview: Кристалната топка на поп културата (2004), факсимиле в седем тома на най-доброто от първото десетилетие на популярното списание Interview на Анди Уорхол, събрано в специално изработени дървени колички.

В допълнение към гореописаните издания, Щайдл ще покаже фотографии на избрани артисти, с които той поддържа дългогодишни отношения. Те включват невиждани досега изображения от новото фотографско заглавие Orange (2020) на отличения с Нобелова награда романист Орхан Памук. Книгата съдържа снимки на нетолкова популярни улици и алеи на Истанбул, облечени в топли оранжеви нюанси на старите улични лампи, които бързо изчезват от града за сметка на модерните бели такива.



Ще бъдат показани също така изображения от Museum Bhavan (2017) на Даянита Синг, пътуваща изложба, в която принтовете са поставени в разгъващи се дървени структури и могат да бъдат променяни спрямо волята на артиста.

Умалена версия на изложбата в книжен формат бе създадена от Щайдл, включвайки девет индивидуални "музея", които зрителите да инсталират и курират в своя дом така, както те пожелаят.

Museum Bhavan (2017) на Даянита Синг

Редом до Синг и Памук ще има и изображения от книгата Vanished Spain (2016) на испанския режисьор Карлос Саура, включваща снимки от пътуването на Саура през Андалусия и централна Испания през 50-те години на предишния век. 



Тази въздействаща колекция от пейзажи, борба с бикове и ежедневни картини се стреми да противопостави на пропагандните снимки от режима на Франко и да покаже истинската Испания. 

На показ също така ще бъдат и оригиналните сребърно-желатинови принтове от колекцията On the Road (2009) на Ед Руша, в която класическият роман на Джак Кюрак оживява чрез черно-бели фотографски илюстрации, които Руша или снима сам, или взема правата им от други фотографи, или са избрани от други снимки, които точно отговарят на детайлите и емоциите, които авторът описва.

On the Road (2009) на Ед Руша


On the Road (2009) на Ед Руша

По повод наградата си Герхард Щайдл казва
: "За мен е чест да получа признанието за Цялостен принос към фотографията 2020. Като издател едно от нещата, които най-много обичам във фотокнигите е, че те са демократичен носител; представят фотографията пред широката публика. В тази връзка много се вълнувам за изложбата "Една любов, една книга: Книжната култура на Щайдл". Фотокнигата като съвкупност в Somerset House. Това е шанс да покажем едни от най-амбициозните си книги, да споделим тайни от книгоиздаването и да вдъхновим следващото поколение книгоиздатели. "

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра