Следва

Sofia Street Style: never mind the weather

My Style: Грета С., more than just a pretty face

Everything is energy and that's all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.

All fashion преди 4 години

И това не е "просто" Грета, а ходещо вдъхновение!

Млада, фина, много красива, стилна и ангажирана лично с всичко случващо се в света - е, може би не колкото "адашката Тунберг", но достатъчно, че да ни послужи за пример.

В света на Грета С. всичко получава THE SPECIAL TREATMENT - архитектурата, модата, прането... покрай тях и ние, прочетете:



"Грета, 29. Архитект по професия, художник по кръвна линия, предприемач по дух. В момента съм архитектурен консултант и работя по стартъп заедно с партньора си Петър Гаврилов и талантливите ни експерти Денис Ганев и младата д-р Христина Христова за дигитализация и подобряване на здравеопазването. Но понякога влизам в алтер егото си на модел, представлявана от Ivet Fashion MA - години наред изкарвах прехраната си така, докато бях студент в Европа. След година в Кралската академия по изкуствата в Хага, специалност Interactive/Media/Design, завърших Политехническия университет в Милано с почести и стипендии, след 5-годишен денонощен труд по проекти и много стрес. Прекарах последния двуместър от своя магистър в Лисабон по Еразъм, където противно на всички "чики-рики" студентски "парти енимълс", пак активно прекарвах времето си в учене, стажове и работа. Когато завърших, заминах за Мюнхен, където започнах кариерата си на архитект, продължих в Хелзинки и Торино. Миналата година влязох в главната роля в един късометражен филм по проект и покана на австралийката Ема Джонстън (вече близка приятелка). Надявам се да го видим съвсем скоро на някой фестивал!


Сега съм тук, в София, от няколко месеца в търсене на щастието и с много ентусиазма на "млад българин, върнал се у дома, за да добрува за Отечеството". Като пренебрегна псуващите ме таксиметрови шофьори и някои други елегантни и също така много деликатни маниери на нашия скромен социум, също така необяснимите му за мен политики, привички и динамики, засега се чувсвам добре и оставам позитивна, че ще успея да не посегна към емиграцията пак."



View Sofia: Еха, какъв гардероб! Колко често пазаруваш, откъде?
Грета Стефанова:
Много рядко. Да кажем, че моловете не са ми никак по вкуса. Предпочитам да подкрепям българското и обичам да нося стари дрехи на родителите си, да се ровя за находки по second-hand магазините.

пола: 45 Street

V.S.: Стилът ти в едно изречение? Хайде, може и две.
Г.:
 Обичам oversized дрехи, имам малко "boarding school style" - все търся да ми е удобно, едновременно с това стилно; залагам на по-малко синтетика, повече рокли, поли, сака и поло-блузи. Пълен парадокс, но за мен дънките са най-неудобното нещо в света, защото са груби, имат капси и ципове, а като се отпуснат след първото носене, започват да приличат на парцал (поне върху мен).

V.S.: Какво си купи последно?
Г.:
Вода, хаха. Смея се, но е тъжно, че трябва да си купуваме водата, която пием.



V.S.: Има едно неписано правило, че ако не мислиш, че ще облечеш дадена дреха повече от 10 пъти за един сезон, не си заслужава да я купуваш. Твоето мерило какво е?
Г.:
Много ми е забавно като някой каже, че нещо "било модерно"... Отговорът ми винаги е: "Според кого?" За мен е грешно да следваме псевдотенденции, вместо да носим дрехите и цветовете, които отиват на личността и същността ни, без задължително да са модерни.



Този fast-fashion и без това обикаля "the 20s, 50s, 70s, 80s, 90s" шизофренично  всеки месец, така че, ако искаме да сме "модерни", трябва постоянно да харчим нереални суми за нови парцали и най-лошото - все да приличаме на някого другиго, а не на себе си. Та, мерилото ми е (малко скучно може би): след като износя дадена дреха, отивам и си купувам абсолютно същата. За връхните дрехи - палта и сака - гледам да ги поддържам максимално добре, докато не станат невъзможни за "реставрация", защото много трудно избирам нови.

V.S.: Много хубаво, повечето хора не умеят да пазят. Какъв съвет би дала?
Г.: Да спазват упътванията от етикета! При пране и използвам омекотител, самият перилен препарат също е доста важен за мен, а вълнените дрехи си ги гладя, "бръсна" ги, като се поизносят, нося ги на химическо и ремонт. Уважавам дрехите си, за да ми служат по-дълго!

V.S.: Предпочитани марки?
Г.:
COS, &Other Stories, American Vintage и Oysho за спане и спорт. Vistoria's Secret, Calvin Klein, Yamamay, Intimissimi за бельо. От българските брандове и дизайнери любими са ми dizi.bg, 45Street, Mia Atelier.



V.S.: Очилата откъде?
Г.: 
Котешките са от FRAV Торино, кръглите от KOMONO, а тънките лилавички ми го подари режисьорката, с която снимах късометражния филм, за който ви споменах. Тя е доста лудичка - австралийка, но живее в Хонг Конг.



V.S.: Забелязваш ли да се променя отношението ти към интериорния шопинг напоследък и в каква посока?
Г.:
Да, в посока направи-си-сам!

V.S.: Дай ни една добра интериорна идея, погледнато глобално?
Г.:
Колкото по-малко, толкова повече! Когато си боядисате стените в иsкрящи цветове, създавате визуална илюзия, че пространството е по-малко, например.

V.S.: Издай ни една най-важна тайна - как да внесем нов вайб в дома, без обезателно да изхвърлим всичко и да го сменим с ново?
Г.:
Поставяйте акцент върху светлината и използвайте огледала за целта, ако се наложи. Навсякъде по света светлината се заплаща двойно. Колкото е по-висок етажът и по-добро изложение на слънце има, толкова по-скъп става имотът. Светлината е здраве и щастие. Много е важно и изкуственото осветление на дома. Основното осветление трябва да е топло, а допълнителното осветление трябва да създава уют, романтика и да акцентира върху най-любимите места у дома. Мебелите са си вещи - няма да ви обременявам с моя вкус, всеки си знае, но колкото по-малко - толкова повече!

V.S.: Каква е историята на ветрилцето?
Г.:
Това ветрило ми е от Кан, откъдето минах по време на роудтрипа си това лято заедно с една от най-скъпите ми приятелки в света - Мелани. Купихме си две еднакви, в различен цвят, за спомен от пътешествието. Тя живее в Торонто и рядко ни се отдава възможност да се виждаме, та, всичко, свързано с нея, ми е много мило до сърцето.



V.S.: Кои други течения са ти интересни/любими/мечтани?
Г.:
Мечтани са ми всички sustainable течения в архитектурата, модата и начинът ни живот да станат повече истина и по-малко маркетинг. Мечта ми е хората да започнат да изхвърлят боклука разделно и да не си вземат найлоново пликче за щяло и нещяло. Важна е културата ни спрямо тези неща и как учим децата си да подхождат към тях. Не е редно да се самозаблуждаваме, че този свят ще ни издържи още дълго, ако продължаваме да "свърхконсуматорстваме" и да си мислим, че боклукът се изпарява и отиват на Oстрова на кучетата (Уес Андерсън). Не можем, а и не бива,  да продължаваме да наричаме велосипедистите "балъци", а пък ние, големите умници, да се качваме в колата и да пътуваме сами от точка А до точка А+200м, за да ни е комфортно. Може да звуча като адашката Тумберг, но фактите сочат, че скоро ще се самоизтрием от лицето на тази планета с гумите на колите си и с голямото си его. Амин!



V.S.: По-рано ни сподели, че си участвала в интересен архитектурен проект в Тайван, ще ни разкажеш ли повече? 
Г.: 
Разбира се, проектът беше свързан с новия южен клон на Библиотеката в Тайван. Това беше най-хубавият проект, по който съм работила и с най-уникалния екип. Основната ни работа протичаше в Итаия, заедно със стария ми офис, Carlo Ratti Associatti, и тайванския екип от BAF Architects. Този дъсткавър на книгата и тефтерчето, което виждате, са ми подарък от директорката на Националната библиотека в Тайван по повод съвместната ни работа там. 

V.S.: 5-ма вдъхновители, които да следим? 
Г.:
Hyperfold - един страхотен стартъп на двама млади българи за бутилки за многократна употреба. За иновации и технология - MIT, за литература и душата - Робин Шарма, за изкуство - талантливите сетсрички илюстраторки stalkersince1993 & borislavamadeit, за всичко останало - следвайте сърцето си. А, и за една много интересна инициатива в здравеопазването - WHISP... много скоро ще разберете що е то.



V.S.: Връщаме се на тема мода - кой е перфектният аутфит за първа среща?
Г.:
Хммм, ако знаете откога не съм ходила на първа среща... те съществуват ли още? Ами, сигурно бих се облякла както си се обличам винаги. Ако не ме харесат такава, каквато съм - it was not meant to be.

V.S.: А перфектният мъжки такъв?
Г.:
БОЛНА ТЕМА! За мен няма нищо по-привлекателно от чист и поддържан мъж, с добър вкус и парфюм. Стилът е важен, ако го има изобщо. Иначе, няма какво да си кривя душата - обичам ги, когато не се заблуждават, че тениска с гигантски искрящ принт на нещо си и провиснали дънки с накъсан ръб е по-добрият избор от една изчистена тениска в цвят, който просто им отива - освен ако не си на някакъв рейв и това е самоцелно, или не е наистина част от стила на човека. Жалко, че мъжете в България наричат добре облечените и спретнати мъже "бастуни". За мен бастун е по-скоро състояние на ума, което няма нищо общо с един изгладен неофициален панталон и риза (с войнишка якичка за предпочитане); или тъмна поло блуза, или просто нещо с добра кройка.

V.S.: Go-to визия?
Г.:
Черно поло, черен панталон и черни оксфордки с хубаво палто отгоре.

V.S.: Нещото, което не подозираме, че ще открием в гардероба ти?
Г.:
Хаха, няма да кажа.



V.S.: Имаш повече шапки отколкото очила! Откъде?
Г.:
Едната е от любимите ми "45 Street", а другата си я купих в Key West, Florida, тази есен.



V.S.: Дизайнер, който следиш?
Г.:
Ники Божилов и Giorgia Tordini (тя май не е точно дизайнер, но е в 30 under 30 на Forbes и е стилна мадама) от The Attico! Petra Blaisse, HAY, Muuto - това по-скоро за интериор и архитектура.



"Чантата с махагонова дръжка е от един second hand в Барселона."




V.S.: Какво ти събра очите последно?
Г.:
Брат ми. Той е доста талантливо бийтбоксърче. Редовно погледът ми събират и някой друг залез или пълнолуние.

V.S.: Последно какво си подари?
Г.:
Wonderwood на Comme des Garcons. Любимият ми аромат. 



V.S.: А на някого другиго?
Г.:
"Upright go 2" на брат ми, което е едно устройство, създадено от американски стартъп за правилна стойка. Препоръчвам за хората, които имат проблем с това.

V.S.: Вещ ли е най-ценното ти притежание?
Г.:
Не. Интелектуалната ми собственост - всички архитектурни проекти, картини, дизайни, късометражки, реклами, снимки, които някога съм създала, или в чието създаване съм участвала.





V.S.: Кого виждаш като най-голям прокламатор на устойчивата мода?
Г.:
Индивидуалността на всеки отделен човек.

V.S.: Колко съществени неща в най-непосредственото ти обкръжение стигат за пълното ти щастие?
Г.:
Здравето до голяма степен. Болестите и травмите са най-гадната напаст, която ни прави слаби, коства средства, време, спират развитието и носят мъка на сърцето.

V.S.: We LOVE TO QUOTE, а ти?
Г.:
Любимият ми: "Everything is energy and that's all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.'' - Айнщайн




Всички тъкани, и особено на по-специалните за нас дизайни, изискват специално отношение, ако желаем да запазим красивия им вид за по-дълго - могат да бъдат синтетични, високотехнологични, естествени, цветни, черни или бели или плетива, всеки със своите особености, що касае грижата. За наша огромна радост, Perwoll има индивидуален подход и формула за всяка една от гореизброените специфики, за да свали тежестта от плещите ни - материите биват обгрижени с много внимание в четири основни серии - Care and Refresh се грижи за модерните дрехи, отстранявайки неприятните миризми и запазвайки свежестта; Renew Advanced Effect удължава максимално живота на тъканите; Wool and Delicates пък поема отговорността за вълнените и много капризни материи; а Care and Repair специално предотвратява пилинг ефекта по плетивата.

More All fashion