Следва

Четиво в четвъртък: "Хлебарката", блестяща политическа сатира от Иън Макюън

"Заекът на Дюрер падна": изложба на Любен Домозетски

На 6 февруари се открива първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски в галерия "Little Bird Place" 

Events преди 4 години

Изложбата представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на ентомологията (наука за насекомите) и по-специално лепидоптерологията (наука за пеперудите), орнитологията и ботаниката.



Основната цел на художника е обективното, реалистично и недвусмислено представяне на конкретни животински и растителни видове, които в науката са издигнати в самостоятелна таксономична категория благодарение на устойчиви характеристики, отличаващи съответния вид и помагащи за неговото определяне. В природата обаче съществата живеят и умират, без да се интересуват от своята "видова принадлежност" - фикция, възникнала в стремежа на човека да опознае природните явления, които съществуват без необходимост от дефиниции.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване. /;Заекът на Дюрер падна", е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични "нишки", които водят към известния "Заек" на Албрехт Дюрер.

Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуален и пластичен инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата.

Любен Домозетски (роден 1988 в Благоевград) е изкуствовед, куратор в Софийска градска художествена галерия и докторант по Византийско изкуство в НХА. Завършил е специалност Изкуствознание (бакалавър, 2014) и Изкуствознание и културно наследство (магистър, 2016) в НХА. Съчетава изкуствознанието с научната илюстрация, която за него е израз на впечатленията му от досега с природата. Участвал е със свои произведения в 3 общи изложби на Дружество на анималистите, флористите и научните илюстратори, София.


Изложбата ще продължи до 15 март 2020 г.
ул. 11 август №7, 1000 София

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.