Следва

#GetInspired, отидете на Inspiration Photo Conference!

Четиво в четвъртък: "Хлебарката", блестяща политическа сатира от Иън Макюън

На 31 януари четем новия, болезнено актуален роман на големия британски писател, общественик и интелектуалец Иън Макюън!

Books преди 4 години

Последният роман на Макюън е политическа сатира, провокирана от една болезнена за всички англичани тема: Брекзит.



Джим Самс претърпява метаморфоза. В предишния си живот е бил пренебрегван и мразен, но сега в новото си превъплъщение той става най-силният човек в Англия. Неговата неотложна мисия е да изпълни волята на народа. Нищо не е в състояние да му попречи: нито опозицията, нито несъгласните с него в собствената му партия. Нито дори правилата на парламентарната демокрация.
С типичното за него интелигентно перо, с проницателност и хапливо чувство за хумор Иън Макюън отдава почит на най-известното произведение на Франц Кафка, за да ни опише с болка една Англия, която никога вече няма да същият остров.



Иън Макюън (р. 1948), най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, е автор на десетина романа, сред които "Почивка в чужбина", "Дете във времето", "Невинният", "Черните кучета", "Неумолима любов" "Амстердам", "Изкупление", "Събота", "На плажа Чезъл", "Солар". Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата "Съмърсет Моъм". Следват три награди, сред тях и "Букър", а романът "Изкупление" получава 4 награди – истински рекорд. "Събота" също е номиниран за "Букър" и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, "Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз". През 2011 г. съвсем заслужено Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото. Много от произведенията му са филмирани. През 2008 г. по екраните излезе и филмът "Събота" по сценарий на Патрик Марбър.


Издателство Colibri, превод: Иглика Василева

More Books