Следва

Миналото: звезди се радват на Оскарите си. София Лорен, Чарли Чаплин & още

Четиво в четвъртък: "Изгубените цветя на Алис Харт" от Холи Рингланд

От 7 февруари (утре) четем "Изгубените цветя на Алис Харт", определен от критиката за най-добър роман на Австралия за 2019-а година.

Books преди 4 години

Опияняващ разказ за семейството, обичта и себеоткриването, за силата на думите и значенията, които им приписваме.

"Изгубените цветя на Алис Харт" е пленителен роман за неразказаните истории, които ни преследват, и за историите, които разказваме сами на себе си, за да оцелеем. Деветгодишната Алис Харт живее в идиличен дом, сгушен между обширни поля със захарна тръстика и морето. Една трагедия безвъзвратно променя живота ѝ и Алис е изпратена да живее при баба си, в чиято ферма за австралийски цветя намират подслон жени, които се чувстват изгубени и обезверени. В духа на викторианската традиция всяко цвете има собствено значение и Алис постепенно започва да си служи с езика на цветята, за да изкаже нещата, за които ѝ е трудно да говори. Семейните тайни, едно жестоко предателство и един мъж от далечна страна помагат на Алис да осъзнае, че има истории, които цветята не могат да разкажат. И че ако наистина иска да извоюва свободата си, трябва да се престраши да разкаже най-ценната история, която познава – своята собствена.

Холи Ригланд 

Холи Рингланд израства в тропическата градина на майка си на източното крайбрежие на Австралия. През двайсетте си години работи 4 години в отдалечена общност на коренното население в централната австралийска пустиня. През 2009 г. се премества в Англия, където получава магистърска степен по творческо писане от Университета на Манчестър. Дебютният ѝ роман "Изгубените цветя на Алис Харт" е международен бестселър, издаден в 29 държави. През 2019 г. печели наградата на австралийската книжна индустрия "Книга на годината в категория Художествена литература".

More Books