Следва

We <3 Techno, МЕТРОПОЛИС 2020

Оскар 2020: кой ЩЕ спечели и кой ТРЯБВА да спечели

Победителите за Оскар 2020 вече са ясни.

Movies & TV преди 4 години

За кого са гласували членовете на Американската филмова академия ще разберем на 9-ти февруари. Докато чакаме бляскавата церемония обаче, хвърляме по едно око на предположенията на Кенет Туран и Джъстин Чанг - изтъкнати критици за Los Angeles Times, чиито коментари заслужават вниманието ни.


Oscars 2020: пълният списък с номинации


Кадър от "1917"

Най-добър филм

Номинации: "Форд срещу Ферари", "Ирландецът", "Джоджо Заека", "Жокера", "Малки жени", "Брачна история", "1917", "Имало едно време... в Холивуд", "Паразит".

Туран предрича:
Ще спечели: "1917"
Трябва да спечели: "Малки жени"

"Въпреки че считат "1917" за победител, моят фаворит е "Малки жени". Изключително вълнуващ филм. За пореден път се убеждавам, че историите за жени са много по-интригуващи, задълбочени и увлекателни от тези за мъже. Въпреки пристрастието ми към "Форд срещу Ферари", "Малки жени" е филмът на годината."

Чанг предрича:
Ще спечели: "Паразит"
Трябва да спечели: "Паразит"

"Знам, знам, това е глупаво предположение, породено от личните ми предпочитания. Многобройните награди, включително и тази на Гилдията на продуцентите на Америка показват, че фаворитът за наградата Оскар тази година е филмът "1917", но понякога има изненади. Миналогодишният победител в тази категория "Roma" на Бонг Джоун-Хо беше първият отличен филм, в който не се говори на английски. И не само това, наградата му беше присъдена напълно заслужено."


Най-добрият чуждоезичен филм "Паразит" на 24-тия София Филм Фест през март


Бонг Джун-хо

Най-добър режисьор

Номинации:
Мартин Скорсезе - "Ирландеца", Тод Филипс - "Жокера", Сам Мендес - "1917", Куентин Тарантино - "Имало едно време в… Холивуд", Бонг Джун-хо - "Паразит"

Туран предрича:
Ще спечели: Сам Мендес
Трябва да спечели: Мартин Скорсезе

"Филмът на Мендес обра всички награди, но според мен ослепителният начин, по който Скорсезе съчетава вроденото си умение с опита в киното, превръща "Ирландеца" в най-добре заснетият филм за годината."

Чанг предрича:
Ще спечели: Сам Мендес
Трябва да спечели: Бонг Джун-хо

"В момента си противореча с казаното преди малко, но не може да се пренебрегне фактът, че тази година Гилдията на режисьорите присъди наградата за най-добър режисьор на Мендес за филма "1917". Според мен обаче, най-виртуозното заснемане през годината е постигнато от Бонг Джун-хо."

Антонио Бандерас

Водеща мъжка роля

Номинации:
Антонио Бандерас - "Болка и величие", Леонардо ди Каприо - "Имало едно време в… Холивуд", Адам Драйвър - "Брачна история", Хоакин Финикс - "Жокера", Джонатан Прайс - "Двамата папи"

Туран предрича:
Ще спечели: Хоакин Финикс
Трябва да спечели: Антонио Бандерас

"Според наблюдателите ще спечели Финикс, но аз залагам на Бандерас. Изпълнението му в "Болка и величие" е изключително. Той е различен от това, което е правил досега и превъплъщението му в образа на герой, който преминава от отчаянието към спасението, е блестящо."

Чанг предрича:
Ще спечели: Хоакин Финикс
Трябва да спечели: Антонио Бандерас

"Жокера" не е филмът, за който бих дал Оскар на Финикс. През годините той имаше брилянтни изпълнения, за които не беше оценен. Що се отнася до най-доброто изпълнение в тази изключително силна категория, бих дал наградата на Бандерас - превъзходна меланхолия и сардонично изящество в "Болка и величие"."


Епичната драма с десет номинации за Оскар "1917": трейлър, каст и премиерна дата за България


Кадър от "Бомба със закъснител"

Водеща женска роля

Номинации:
Синтия Ериво - "Хариет", Скарлет Йохансон - "Брачна история", Сърша Ронан - "Малки жени", Чарлийз Терон - "Бомба със закъснител", Рене Зелуегър - "Джуди"

Туран предрича:
Ще спечели: Рене Зелуегър
Трябва да спечели: Синтия Ериво

"Откровено казано, Зелуегър е много силна в пресъздаването на премеждията на Джуди Гарланд, така че нямам против, ако тя спечели, но начинът, по който Ериво превърна историческата икона Хариет Тъбман в напълно убедително човешко същество, спира дъха."

Чанг предрича:
Ще спечели: Рене Зелуегър
Трябва да спечели:Скарлет Йохансон

"Йохансон има най-трудната задача в "Брачна история". В ролята си тя успява да комбинира прецизна техника и уязвимост, но Оскарът ще бъде присъден на Рене Зелуегър, която пресъздава последните години от живота на Гарланд."

Кадър от "Двамата папи"

Поддържаща мъжка роля

Номинации:
Том Ханкс - "Красив ден в съседство", ,Антъни Хопкинс - "Двамата папи", Джо Пеши - "Ирландеца", Ал Пачино - "Ирландеца", Брад Пит - "Имало едно време в… Холивуд"

Чанг предрича:
Ще спечели: Брад Пит
Трябва да спечели: Брад Пит

"В "Имало едно време… в Холивуд" Пит е дори по-силен от Ди Каприо. Във филма Тарантино отдава почит към магията на старата школа. По онова време каскадьори като Клиф Бут са сред най-великите "магьосници", които така и остават без признание. Актьорското изпълнение на Пит е магнетично. Той е победителят за мен в тази категория. "

Лора Дърн и Скарлет Йохансон в "Брачна история"

Поддържаща женска роля

Номинации:
Лора Дърн – "Брачна история", Кати Бейтс – "Случаят Ричард Джуъл", Скарлет Йохансон – "Джоджо Заека", Флорънс Пю – "Малки жени", Марго Роби – "Бомба със закъснител"

Туран предрича:
Ще спечели: Лора Дърн
Трябва да спечели: Марго Роби

"Нямам нищо против великолепното изпълнение на Дърн в "Брачна история", но аз бях много по-привлечен от начина, по който Роби играе в "Бомба със закъснител". Тя успя да превърне стандартна роля в сложен образ, в който откриваме наивност, борбеност и уязвимост."

Чанг предрича:
Ще спечели: Лора Дърн
Трябва да спечели: Флорънс Пю

"Подобно на Финикс, Зелуегър и Пит, Дърн е спечелила всички големи награди и има подкрепата на филмовата индустрия. При отсъствието на Дженифър Лопес, моят избор е за Пю - за нейното изключително интелигентно изпълнение в ролята на Ейми Март в "Малки жени". "

 "Брачна история"

Оригинален сценарий

Номинации:
"Вадете ножовете", "Брачна история", "1917", "Имало едно време в… Холивуд", "Паразит"

Туран предрича:
Ще спечели: "Имало едно време в… Холивуд"
Трябва да спечели: "Брачна история"

"Филмът на Тарантино е сред любимите ми, но аз предпочитам сценария на Баумбах - дълбоко изследване на човешките взаимоотношения. Баумбах успява да покаже двете страни на една разпадаща се връзка."

Чанг предрича:

Ще спечели: "Паразит"
Трябва да спечели: "Паразит"

"Блестящо пресъздаден от драматурзите Бонг Джоун-хо и Хан Джин Уон, "Паразит" се превърна в неочакван фаворит на тези номинации, благодарение на наградите WGA и BAFTA. Филмът на Алмодовар "Болка и величие" според мен беше подходящ за тази категория."

"Ирландеца"

Адаптиран сценарий

Номинации:
"Ирландеца", "Джоджо Заека", "Жокера", "Малки жени", "Двамата папи"

Туран предрича:
Ще спечели: "Джоджо Заека"
Трябва да спечели: "Малки жени"

"Джоджо Заека" беше награден от WGA - Американска гилдия на писателите, което до голяма степен означава, че той ще бъде победител в тази категория, но аз съм по-силно впечатлен от начина, по който Грета Геруиг успя да улови духа на произведението на Луиза Мей, като същевременно го персонализира и осъвремени."

Чанг предрича:
Ще спечели: "Джоджо Заека"
Трябва да спечели: "Малки жени"

"Проницателният сценарий на Геруиг "Малки жени" е точно онзи вид литературна адаптация, от която би трябвало да искаме повече в Холивуд. Към тази творба се отнасям с дълбоко уважение. За съжаление победителят ще е "Джоджо Заека", който вече е отличен с наградите на WGA и BAFTA за адаптиран сценарий."

 "Медена земя"

Пълнометражен документален филм

Номинации:
"Американска фабрика", "Медена земя", "Пещерата", "Ръбът на демокрацията", "За Сама"

Туран предрича:
Ще спечели: "Медена земя"
Трябва да спечели: всички посочени

"Медена земя" вече е отличен и е фаворит в тази категория, но истината е, че и петте номинирани документални филма са толкова добри, че всеки от тях е достоен за наградата. Това се случва много рядко."

Чанг предрича:
Ще спечели: "Американска фабрика"
Трябва да спечели: "Американска фабрика"

"Награда, която мнозина очакваха да бъде присъдена на "Аполон 11" (който не е номиниран), вместо това ще отиде при един от петте силни филма, фокусирани върху мрачните несправедливости и борбите за власт по целия свят. Подозирам, че отличената (и създадена от Обама) "Американска фабрика" ще получи наградата, въпреки че "Honeyland" също има силна подкрепа. Всъщност, който и да спечели тук, наградата няма да е незаслужена."

Кадър от "Паразит"

Чуждестранен филм

Номинации:
"Корпус Кристи" – Полша, "Медена земя" – Северна Македония, "Клетниците" – Франция, "Болка и величие" – Испания, "Паразит" – Южна Корея

Туран предрича:
Ще спечели: "Паразит"
Трябва да спечели: "Болка и величие"

"Филмът на Бонг "Паразит" е сигурен победител, но за мен имаше нещо вълшебно във филма на Алмодовар."

Чанг предрича:
Ще спечели: "Паразит"
Трябва да спечели: "Болка и величие"

"Победата на "Паразит" е почти сигурна. Искаше ми се филмът да не беше номиниран в тази категория, защото това ще бъде един вид утешителна награда. Не е лошо да се промени и регламентът, в който от една държава може да участва само по един филм. Тази година можеха да бъдат номинирани и филмите "Синонимите" на Надав Лапид и френският филм на режисьорката Селин Сиама - "Портрет на една жена в пламъци".

More Movies & TV