Следва

Oscars 2020: Мартин Скорсезе подремва на Еминем

Говори ми за ЛЮБОВ, Михаил Крумов

Нали вече не ви е странно как всяка година след месец януари идва февруари, а ние, специално за вас, вече за пети път "го крадем" (и ни е много гот от това плячкосване!) и правим подвластен на чувствата, страстта и любовта! Да, на тази луда, луда Любов!

Love преди 4 години

Ще говорим за Любов и още как! Няма да спираме скоро! Ще Я гоним, търсим, крадем, целуваме, разобличаваме, осуетяваяме, сграбчваме, освобождаваме, прегръщаме, ако се налага - ще й разкъсваме дрехите, дори! И Тя, също като близката си роднина Истината, е още по-красива, разгорещена и сексапилна, когато е гола.

Хващаме на "къс пас" Михаил Крумов – нашето умно и прекрасно момче, което избрахте за "Най-красив българин", в последната му ваканция преди осемте отговорни матури, на които трябва да се яви в НЕГ "Проф. Константин Гълъбов". Всички са важни, но тази по немски е "най", твърди спечелилият първо място в Будапеща на 13-ото международно дебатиране, с тема "Трябва ли да се въведат индивидуални лимити за честотата на пътуване със самолет?". В Унгарския Национален музей, където се провежда динамичната и оспорвана среща, Мишо се среща и запознава с много и интересни хора на сходна възраст и интереси от цяла Европа, което го научава на по-добра комуникация. Което сами ще разберете в разговора ни.

Като приключи с школото, избраният от вас в ежегодната ни класация за най-красивите българи ще продължи да влага енергия в образованието си. Бъдещият студент вече е насочил вниманието си към правото, което ще изучава в Westfälische Wilhelms-Universitat Münster в тихото немско градче Мюнстер. И въпреки предизвикателния обем от предстоящи задачи, преди да отлети за Северна Германия, Мишо ще намери време да си почине, да отиде на море, да купонясва с приятелите си.

На въпроса ни дали външният вид подсказва и определя вътрешния, дебатиращият младеж сподели, че за него облеклото е по-скоро израз на уважение, отколкото на суета. Модата не го интересува, но винаги съобразява начина, по който изглежда спрямо всяка ситуация. И ни цитира Лесинг, като пожелание към всички хора, при това - с невероятен немски акцент (не бихте разбрали, че звънливите думите се изляха като бистра, изворна водица от устата на българин!), да имаме куража да си служим повече със собствения разум!

ViewSofia: За скромните, сладки 18 години, на които си, казвал ли си вече на някого, че го обичаш? Какво за теб е "да обичаш"? А какво не бива да има в обичта?
Михаил Крумов: Тъжно би било, ако човек цели 18 години, независимо дали са първите или последните, нито веднъж не е казвал на някого, че го обича! Без значение дали е от семейството му, или любовта на живота. Да обичаш, означава да имаш емоционалната необходимост от общуване с дадена личност или от принадлежност към дадена общност, каквато са семейството или приятелите. В един по-широк смисъл любовта може да бъде възприета и като удовлетворение... от дадено занимание, от работата, ...от Живота.

V.S.: Има ли разлика в любовта между баба ти и дядо и тази на родителите ти? В какво се състои? А твоята любов към половинката ти как си я представяш?
М.К.: Любовта е нещо нетленно, а старостта, в зависимост от човека, може да бъде сведена до физическите неволи и неразположения. Т.е., едното не би следвало да пречи на другото. И стига човек като млад, да е направил правилния избор, то занапред любовта само трябва да се увеличава. Въпреки това, има разлика между отношенията на една двойка след 50 години брак и такава на няколко години. Но тя произтича главно от социокултурните обстоятелства и от растящия брой съпреживявания.

V.S.: Може ли истинското приятелство между двама да прерасне в страстни интимни отношения? Ще се получи ли по-скрепваща връзка? Редно ли е? Или всичко ще се обърка и развали?
М.К.: Не! Физическото преживяване може и да заема централно място в попкултурата, и въобще - в съвременния свят, но то трябва да си остане само между тези, които са си дали съответните обещания, за да има емоционална стойност.

V.S.: Ако трябва да извоюваш вниманието на момичето от мечтите ти, което видно има и друг обожател, какво ще направиш, как ще постъпиш, ако се налага – ще отстъпиш ли?
М.К.: Зависи изключително от обстоятелствата. Но в повечето случаи, когато човек се бори за нечие внимание, става дума за романтични и недоразбрани "донкихотовци" и в крайна сметка любовта се оказва много по-достижима.
Ако някой не отговаря на моето отношение, може би просто не го заслужава.

V.S.: А как "изглежда" това момиче? Обрисувай я, разкажи ни! И защо точно Тя – с какво е по-различна от другите?
М.К.: Това си е лична работа, но по принцип съм склонен да ценя повече интелектуалното припокриване, тъй като никой не може да се застрахова, че ще изглежда добре и след 60 години.



V.S.: Искаш ли да се ожениш, да имаш сватба, меден месец, деца? Мислил ли си за това къде да живеете, дали да имате кола...? Как си представяш тези моменти?
М.К.: Това реално е мечтата на почти всеки един човек и аз не правя изключение! Семейството е върховна ценност, а създаването на такова – централен приоритет. И въпреки това избягвам да си създавам определени очаквания и нагласи, тъй като смятам, че подобни събития често се случват неочаквано, дори спонтанно. Разбира се, човек трябва да ги обмисля. Но ако си създаде дадени илюзии за това кое как трябва да се случи, лесно ще остане разочарован, колкото тъжно и прозаично да звучи. 

V.S.: Кога и с какво някой може да те направи щастлив и кога – да те разочарова? Как консумираш след това последствията от двете крайни усещания? Какво правиш?
М.К.: Щастлив съм, когато открия събеседник, с когото имам какво да си кажа. Най-лесно се разочаровам от хора, които са загубили усещането за принадлежност към обществото и смятат възпитанието, морала и добрите нрави за ненужна формалност. Избягвам да отделям твърде много внимание на такива "екземпляри".

V.S.: Кой е най-добрият съвет, който засега си чул от родителите ти, и който вече е влязъл в сила? Ти би ли го ползвал и за твоите деца? А какво никога не би повторил от поведението им спрямо твоите наследници и защо?
М.К.: Като цяло родителите ми винаги са ме учили и насърчавали да взимам свои собствени решения, например - що се касае до образование и професия. Както и да нося отговорността за тези преценки. А това е нещо, от което голяма част от моите връстници са лишени. От гледната точка на човек, комуто тепърва предстои да напусне гнездото, в което е израснал, е трудно да се определи кое можеше да бъде и кое би било по-добре, но навярно ще го осъзная, когато дойде и моето време да стана родител.

V.S.: Днес всичко става толкова по-бързо и по-лесно – с натискането на един клавиш пращаме/получаваме информация от другия край на свет на мига. Мислиш ли, че писмо, написано на хартия и изпратено в плик до входната пощенска кутия, ще изглежда смешно и демоде, или по-скоро романтично и интригуващо? Ти би ли пратил и по какъв повод "такова" писмо и на кого?
М.К.: Съвременният свят категорично не може да бъде пример за правилна комуникация между хората, особено що се отнася до социалните мрежи. Свикнали сме нещата в живота ни да се случват на високи обороти, което ни е направило до голяма степен повърхностни в общуването си.
Самата "идеология" на Романтизма в литературата и изкуството представлява не просто едно вникване във вътрешния свят на личността, едно връщане на времето назад, но и едно бягство от света на забързания прагматизъм. Следователно, да бъдеш романтичен до голяма степен изисква подобни нестандартни действия. Това прави посланието специално и демонстрира уважение. Всичко друго би било формалност или, както казваме днес – отбиване на номера.

V.S.: Думите ли са по-важни или действията? Кога е нужен дебат и кога – акт? А когато говорим за любов? 
М.К.: Ако кажем, че едното е по-важно, това ще означава, че другото е по-маловажно. А това не е така! Ако говорим за дебати, разбира се, не приляга да се аргументираме невербално. Но в живота и в отношенията ни към другите делата и думите ни трябва да се допълват взаимно. И все пак в любовта дебат няма, стига да не е любов към дебата. Любовта не харесва това, което дебатът изисква, а именно - разум.

V.S.: А кой е езикът на Любовта? Тя има ли си любима дума, място, песен, сезон, възраст...?
М.К.: Ако кажа "френски", или "италиански", или който и да е друг език, това ще звучи твърде тривиално. Истината е, че Любовта си е жив полиглот! Също като Бог, Тя разбира и ползва всички езици, даже може да се разбереш с Нея и без думи.
Относно времепространството – то е универсално, навсякъде и по всяко време. Възрастта е въпрос на възприятие, а музиката е своеобразен израз на любов. Лично аз намирам класическите произведения за най-хармонични, а хармонията е най-добрият хабитат за Любовта. Накратко – от Шопен до Вагнер, според настроението!

V.S.: Молим да използваш думите "Тази луда, луда любов" в едно изречение (или повече...)! И да ни го напишеш и на немски, БИТЕ!
М.К.: Историята... Тази луда, луда любов!
Die Geschichte… diese verrückte, wahnsinnige Liebe!


P.S.: Екипът на ViewSofia благодари от сърце за уютната атмосфера и незаменимото домакинство на най-усмихнатите хора и наши приятели от рестобар "Константинов", задоволяващи на мига всеки клиентски каприз.

Както и на безценното бижу Huawei P30 Pro, без което запечатването на тези съкровени мигове не биха били възможни!

Както и на ВОДАТА, която пием всеки ден -ВЕЛИНГРАД, от душата на Родопите!


Припомнете си отново какво ни говори за любовта и:
Йоанна Темелекова

More Love