Следва

Седемте evergreen любовни парчета, звучащи през нашите Huawei FreeBuds 3

Четиво в четвъртък: "Пътят към Анапурна", лична история от Непал

С чувство за хумор и внимание към детайла писателката Марина Москвина описва вълнуващото си пътешествие из магнетичния Непал.

Books преди 4 години

Марина ни потапя в атмосферата на град Катманду – място, което до средата на XX век едва петдесет чужденци са посетили. Заедно със съпруга си Леонид тя поема на път, за да опознае мястото, културата, традициите и най-вече – хората, населяващи този регион. Двамата се срещат с колоритни местни жители, опитват момо кнедли и бира Чанг и влизат в къщички за опияняване. Посещават неописуемо красиви дворци и храмове, виждат въздушна пагода, позлатени фонтани и живата богиня Кумари. Но най-важното от всичко – изкачват се до Светилището на Анапурна. Връх в сърцето на величествените Хималаи с лоша слава и смайващи планински пейзажи.

Марина Москвина е писател и носител на множество литературни награди. Заедно със съпруга си тя преминава през древните пътища на Япония и изкачва върховете на Хималаите в Индия. В "Пътят към Анапурна" двамата се отправят на пътешествие в кралството на Непал.

Следва откъс от новото предложение на ИК "ЕРА":

Урал – по-големият брат на Хималаите!

" Трябваше да си починем от пътуването и малко да се посъвземем, преди да тръгнем из града от нашия "Център на света" и да се гмурнем в тълпата. Съвсем наблизо, зад прозореца, се намираше една тухлена постройка, която по форма приличаше на фрегата, дадена в разрез. Имаше палуба, нос, кърма, няколко каюти, товарен отсек, а вместо платна, на въже за простиране на пране се издуваха и трептяха ефирни сарита. В същото време по цялата "палуба" бяха подредени най-невероятни безумни карнавални шапки с невъобразими модели и цветове – наброяваха поне стотина! Лаеше куче, чуруликаха птици, носеха се смях, песни, разговори – цареше истинска празнична атмосфера! А пък от улицата иззад "фрегатата" долитаха невероятни по дълбочина звуци – може би на пеещи раковини, а може би на хималайски рог.

Ние изскочихме от хотела и се втурнахме по посока на тези звуци по павираната улица. Вървях разтърсена, с облещени очи и зинала уста, защото Непал, за който постоянно си мечтаех, се стовари отгоре ми с цялото си великолепие. Средновековният град бръмчеше като гнездо на диви пчели.

Тълпи от хора се носеха по тесните улици – истинско вавилонско стълпотворение, защото на това място народите от целия свят бяха гъсто премесени. А пък самите непалци смело можеха със собствени сили да възродят Вавилонската кула – тук имаше индуси, будисти, привърженици на исляма и твърди последователи на древни и могъщи шамански култове, непалци, майтхили, бходжпури, таманги, тхару, невари, авадхи, гурунги, раи...

Тълпи от туристи със зареяни погледи се разхождаха насам-натам!

Дори не беше за вярване, че до средата на миналия век едва петдесетина чужденци бяха успели да видят Непал. И то през цялата история на страната, датираща от много хилядолетия! Само преди някакви си четирийсет години Белите порти на Катманду били затворени за чуждоземци.

А пък сега – заповядайте, от все сърце и душа, покрай редиците от павилиони, магазинчета и сергии, които се нижеха до хоризонта и нататък, се въртеше неописуема търговия с древни находки, безценни богатства и съкровища – на витрините и по сергиите бяха подредени накити на хималайски племена и народи: на кирати, бхотия, лимбу, лепча и кхампа. Невиждани по красота килими! Бродерия върху черен плюш със златни конци и перли от Кашмир. Най-обикновени сукнени дрехи с орнаменти на митични животни, позлатени райски птици, бронзови индуски божества.

И Буди, Буди, Буди – всякакви видове и родове, седнали върху лотос в поза "лотос", докосващи с едната си ръка Небето, а с другата Земята – бронзови, сребърни, златни, от яспис, от сандалово дърво, от хвойна. Всеки от тях беше озарен от онази неповторима, прочута в цялата вселена блажена усмивка, която се боя, че аз, с моята глуповата усмивчица, никога няма да постигна, колкото и да се разхождам из Непал и колкото и да съм пристрастена към будистката и дзен-будистката литература.

Тибетците въртяха бурна търговия с окултни предмети – резбовани дъски за щамповане, манастирски свитъци, молитвени знаменца, ритуални ножове и раковини... Доспехи и хладно оръжие на бхотия, плъстени ботуши на шерпи, сгъваеми тръби, гонгове... "


Дата на издаване: 11 февруари 2020 г.
Цена: 15.99 лв.
Брой страници: 248
Формат: 13x20 см
ISBN: 978-954-389-572-4

More Books