Следва

София Лорен дебютира в Netflix с "Животът пред теб"

Хедър Паризи – малката секси кралица на "Фантастико" стана на 60

Хедър Паризи, малката калифорнийка, която покори света през 80-те. 

People of art преди 4 години


Челентано и Паризи

Всички, които са израснали с програмите на БНТ навремето, визираме 80-те, си спомнят как вечният Хачо Бояджиев, дългогодишен шеф на телевизията и главен режисьор, лека му пръст, имитираше дословно италианските шоу програми, когато трябваше да изрежисира поредната новогодишна програма на соц-телевизията.

Правеше го човекът добре, но дори и намек не можеше да има, че копието е близо до оригинала, а именно постиженията на италианската RAI.

Машина за шоу, бълваща най-доброто в тв-ефира и до днес, с убийствен стандарт на сценография, режисура, стайлинг и най-вече - великолепен маниер на общуване с публиката, италианският ефир роди звезди, по които поколения, не само италианци, въздишат, носталгично забърсват по сълза, откровено се радват. 



Хедър Паризи е типичен пример за звезда на RAI, която помни и обича целия свят, а Италия буквално боготвори. 

Открита случайно, като в приказка, тя се превръща в иконата на телевизията в събота вечер, преминавайки отвъд образа на просто балерина, благодарение на своите талант и харизма, и на многото уроци – сред които и тези в American Ballet на Михаил Николаевич Баришников.

Хедър Паризи навърши 60 години /на 27-ми януари, за да сме точни/. Твърдение, което звучи като фалшива новина. Защото това означава, че са изминали 40 години, откакто в ефира за пръв път прозвучава нейната Disco bambina. Прилича на конспирация, дело на руски хакер или епизод на Black Mirror. Защото наистина е като невероятна "fake" новина, че това изтъкано от младост и енергия прекрасно младо момиче, което става звезда на 18, вече е на 60, прекрасна зряла жена, която живее далеч, и която се радва на един спокоен, смирен и пълен с любов живот, супер далеч от надпреварата със славата.


С Пипо Баудо

Открита случайно в дискотеката 

Годината е 1979-та, Хедър е красиво, високо 1.63 м. създание, което зашеметява с дълга руса коса, фантастична фигура и най-важното - убийствено култивирани и невъзможни за повторение танцувални умения. Половин италианка по майчина линия и половин американка, госпожица Хедър Елизабет Паризи е школувана балерина. Започва заниманията си на 2 годинки, по настояване на майката, бивша танцьорка.  

И ето, преди почти 42 години, малката американка е на екскурзия в Рим, когато обученото око на най-големия телевизионен хореограф на времето я сканира в местна дискотека. Човекът е страшилище в развлекателната индустрия в онова време, ако те мерне и прецени, че ставаш, на другия ден си звезда. Казва се Франко Мизерия.

Франко буквално хваща ръката на блондинката с извънземен чар на нещо средно между палавница и дете, богиня и слугиня, американка и италианка и я води директно в RAI.
Прослушването, започнало ударно и пред увисналите ченета на няколко мъже с тежка дума в телевизията, завършва на бюрото на директора (не в циничния смисъл). Подплатено е с незабавен договор. Хедър е на 18. Всички герои в историята си имат име, разбира се. Освен хореографа, Франко Мизерия, останалите намесени в тази историческа за милиони хора по света случка са художественият директор на RAI, въздесъщшят Пипо Баудо, и генералният директор на телевизията - Джовани Салви.


Хедър Паризи и Пипо Баудо,1986 година

Сложна техника, мил характер 

Какво толкова специално виждат тези мъже в тази безспорно хубава американка с италиански произход? Ами, невероятна енергия и убийствена техника. Резултатът е постигнат с тежък труд в San Francisco Ballet и в American Ballet на Михаил Баришников (в Ню Йорк). Виждали ли сте някога тринадесетгодишен да се премести сам в друг град? Е, такъв е случаят с Хедър, която заминава самичка за Лос Анджелис именно на 13 години, а на 15 - пак сама, за Ню Йорк, за да учи балет при най-добрия - Баришников.  




Макар да изглежда непрекъснато под въздействието на силна витаминна смес, ентусиазмът и усмивката на Хедър Паризи (толкова американка, колкото пицата е мандолина) са стереотипът на италианците в чужбина. Комбинирани с царуването на новородената цветна телевизия и десетилетието, което се отваря в онзи момент, се забърква експлозивна смес, от която милиони мъже, а и жени по целия свят всяка събота вечер нямат друга цел в живота, освен да гледат как Хедър танцува, пее и флиртува от екраните им.




Наред с новата мания по добрата физическа форма и по филмите, които подчертават танца като Flashdance, Хедър е откровено положителна героиня. Дългата руса коса, акцентът, въпреки че в сравнение с други лица от телевизията в Италия говори по-добър италиански, я правят екзотична, но не чужда. Дори след Люси от "Далас" и Крис от "Ангелите на Чарли" става ясно, че в края на краищата в САЩ има много блондинки с нейните черти. Идеален сценарий за зараждащото се настроение на космополитизъм. 

Хедър Паризи – по-известна и от Папа Йоан Павел II

Телевизионният й дебют се състои на 17 март 1979 г. - с Франко Мизерия, който я представя в предаването Apriti Sabato, в което тя буквално запалва сцената. Много скоро, от първото издание на прочутото предаване Fantastico, което основно стигаше до нас на касети и DVD, заедно с Бепе Грило и Лорета Годжи, до Telegatti от 1990 г., заедно с Майк Бонджорно, Хедър Паризи става "по-известна от Папа Йоан Павел II". Този факт е забелязан от продавач на вестници и списания, който записва броя на кориците, на които е изписано името й. Разбираме го и от тълпата, обсаждаща къщата й в Порта Пиа, от участията в реклами, безкраен сбор, от златните дискове, на които пее и танцува.


Хедър Паризи 1983 г., 1985 г.

Disco bambina, Ti rockerò, Cicale, Ceralacca и накрая Crilù, което прилича на танцовата версия на Vai, Valentina на Орнела Ванони, са хитови заглавия, маркирали цяла епоха. Не можем да познаем дали движенията, жестовете и мимиките са хореографирани или са предложени от самата балерина. Мистерията бе разрешена частично миналия месец май в предаването Che tempo che fa по италианската телевизия, в което Хедър обясни, че известната последователност "око, ухо и ръка, която се изплъзва пред гърдите, за да каже, че всичко е наред" в Диско Бамбина е всичко друго, но не и обикновено парче: "Беше код, с който да кажа на хомосексуалните си приятели, че всичко е наред." И то много преди тенденцията да си LGBTQ активист, само защото всички го правят. Тя има подчертано широк мироглед още тогава, през 80-те, който свързваме с поколението Еразъм и който вече не учудва никого, но тогава е рядкост. 


Обложката на сингъла Ti rockerò, 1981 година

Хедър Паризи – субретка

С изключение на Мина и Лучо Батисти, първият италиански певец, който обича да слуша Una donna per amico до вманиачаване, Хедър работи с всички. Танцува с Карла Фрачи, има дует с Милва, тя е третото колело между Сандра и Раймондо, участва в Fantastico 8 с Челентано, интервюирана е от Енцо Биаджи, а на Рафаела Кара обещава да й приготви печено с шампанско. Това, което се случва междувременно, с нейния плавен начин на танцуване без видими усилия, с топлото й отношение към публиката, е, че тя помага на зрителя да намери момент на спокойствие след тежък работен ден. Нейният атлетичен гений не само реформира духа на публиката, но и телевизионния танц като цяло.

Не го постига съвсем сама, а заедно с хореографията на Мизерия, която усилва агресивността на нейните движения, особено в сегментите на предаванията, посветени на балета. Фитнес от жанрове, в които Хедър винаги е безупречна. Един от най-големите италиански балетни експерти Витория Отоленги също го забелязва и посвещава на Франко епизод от предаването, посветено на изкуството на танца - Maratona d’estate. На неговата ученичка Хедър пък специално посвещава една цяла вечер от програмата на фестивала Nervi през 1986 година.

 
Хедър Паризи, Челентано, Гамбарота и Микели в Fantastico 8



Хедър Паризи и Милва

All about Evе

Кралица на последните тв-предавания, които бяха еталон за развлечение на милиони по целия свят, скиптър, който в един момент ще сподели с Лорела Кукарини в съперничество, превъзнесено от пресата, но което е всъщност неизбежно. Професионалното съпоставяне между двете убийствени танцьорки е за щафетата в култовото предаване Fantastico. Хедър винаги отрича всяка форма на омраза, дефинира съперничеството между двете по-скоро като  разлики в характера, начина на живот, мненията. Възползвайки се от напрежението, Пипо Баудо ги поставя "една срещу друга" в епизод на Serata d’onore през 1986 година. Всички италианци и половината свят гледат. 

След това – мълчание. До 2016-та. Този път предаването Nemicamatissima връща Хедър в ефир след 10 години и то заедно с Лорела. С подчертано съкращаване на времето на изпълненията й и  промяна в концепцията. Хедър коментира: "Очаквах нещо като Saturday Night Live, а не носталгична програма."


Прочутото съперничество между двете танцьорки ескалира до небесата миналата година, когато Хедър употреби по адрес на колежката си известното словосъчетание "балерината суверен", което идва от Twitter и от Хонконг (където тя живее вече повече от десет години) във връзка със симпатиите на Лорела към политиките на бившето правителство на Италия Lega-5 Stelle. Жалко. За две емблеми, родени артистично под мантрата "имате амбициозни мечти, успех, слава, но тези неща струват пари и точно там започвате да плащате: с пот!" - тази на госпожица Грант от сериала Fame, помните ли?, такъв суров обрат е много тъжен.

За щастие през 80-те години няма социални мрежи. Но Хедър се защитава: "Казвам само истината“ и след това се поправя: "Винаги казвам това, което мисля". Лорела отвръща: "Нямате ли какво друго да правите в Хонгконг, освен да седите в туитър? Примири се със себе си, Хедър."


Хедър Париси в предаването Nemicamatissima

"Животът ми е в Хонг Конг, но не мисля, че ще свърши там"

Последната реплика на Кукарини звучи като заплаха, но всъщност е реално пожелание към Хедър. Защото днес, на 60, малката сладка руса Хедър изглежда перфектно примирена със себе си.

Животът, който води сега в Азия, изглежда като място на мир и спокойствие. Връзката с Умберто Андзолин, предприемач и много приятен мъж, 8 години по-млад от нея, близнаците, които му ражда на 50 години и дзен рутината са все аспекти от живота й, които постоянно споменава в интервютата.



Неотдавнашните признания за булимията, от коята страда като млада заради натиска на успеха, заедно с насилствена връзка, в която е затворена в продължение на седем години, предполагат, че тепърва Хедър намира баланса в живота си. Дамата има две дъщери от предишни връзки - Ребека и Жаклин, както и две доведени момичета - дъщери от първия брак на Умберто. Плюс момче и момиче, заченати  по естествен път и сега на по 10 години.   

А мечтата да се разхожда боса, да посети Виетнам, Камбоджа, да преподава английски и танци на деца, без да й се плаща, признава пред Силвия Тофанин в епизод на Verissimo. Постига я и я приема  като "подарък за самата мен", за който мечтае от дете.

Изоставена от всички - от баща си, когато няма две години; от майка си, която никога не си е вкъщи; дори от дядо си, който непрестанно й казва да мълчи.

Но танцът е това, което я спасява. И любовта, разбира се.


Хедър, Умберто и блицнаците Елизабет и Дилън 
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра