Следва

All black: и ние обичаме така, но Летисия е кралица!

Рикардо Тиши разказва историята си в новото Burberry - 5 неща, които научихме

ЕСЕН/ЗИМА 2020

Runway преди 4 години

Две години след началото на Рикардо Тиши ерата в Burberry, по всичко личи, че дизайнерът е намерил правилната следа - не че някога сме имали съмнения. За Есента и Зимата на 2020 Тиши "жени" италианските си корени с разбирането си за британската култура - Vogue UK подчертава акцентите под формата на 5 факта, които трябва да знаем за новото Burberry:

Озаглавена Memories, колекцията е една от най-личните за Рикардо досега
Тиши е роден в Южна Италия, да, но формиращите го като дизайнер години прекарва в Лондон - градът, в който се мести на 17, след запознанството си с Джейк Чапман в милански нощен клуб. "Той беше страхотен... изрисува Лондон като картина в представите ми - каза ми, че е мястоТО; че там има свобода", разказва Тиши за съдбоносната среща. "В момента, в който стъпих там, се влюбих. Осъзнах, че това е моето място." С тази си колекция дизайнерът разказва тъкмо за миналото си - ето защо се характеризира като толкова лична. "Отне ми няколко сезона да намеря пътя си в Burberry - доста голяма компания е - но това е колекцията, която мисля, че в най-голяма степен представя мен самия. Исках да представя нещо, свързано с миналото ми." Това Тиши-възприятие за Лондон от 90-те е разгърнато чрез идеята за Индия от първата декада на новото хилядолетие.

Nineties London среща Noughties Bhuna
Спомените за Лондон имат отчетливото си присъствие в lineup-а: гръндж каретата и мрачната палитра, покриваща голяма част от града през 90-те; гардеробите на футболни запалянковци, преведени като корсети и оувърсайзд поло ризи; Burberry карето, толкова обичано през тази ера. Тук се намесва още една много важна глава от биографията на Рикардо - обучението му протича в Лондон, но когато Тиши решава да стартира собствен бранд през 2004-та (бел.ред. след като компанията, за която работи навремето, фалира), се мести в Индия и започва голямото планиране. "Идния е мястото, на което всичко започна. Причините са две", разказва италианецът. "Първо, в Лондон, където посещавах лекции в Central Saint Martins, живеех в Бетнал Грийн - това е индийска зона. После, Riccardo Tisci колекцията се роди в Индия, където отидох и я започнах. До такава степен се обсебих от Бхуна и Ошо, и медитацията - и досега се връщам всяка година там." Оттук и засиленото присъствие на мадрас и драперии, разкъсващи с ярките си тонове иначе тъмната цветова палитра на колекцията. Сътвореното е меко казано неочаквано хармонична комбинация - очевидно миналото на Рикардо е същинско чудо.

Неочакваните комбинации са от първостепенна важност
"Нещо, което винаги ме е удивлявало в "британското" е начинът, по който абсорбира чуждата култура и я интерпретира по свой собствен начин", обяснява бекстейдж Тиши. "Само британците могат да съберат два принта, които не си отиват, и да ги направят да изглеждат добре заедно. Това за мен, е "британското". Това е отношение. Уелингтън ботуши с кутюр рокля - само британците могат да си позволят нещо подобно." В същия ред на мисли, Тиши мята огромно плетиво върху блещукаща пола, съчетана с обувки за бокс в модерен Burberry прочит; създава безкрайна линия от повтарящи се карета, наложени едно върху друго. За Есен/Зима 2020 еклектизмът е религия - като своеобразен трибют, казва дизайнерът, към една нова генерация, която няма никакъв интерес към носенето на обикновен full-look. Обичайното присъствие на ретро-футуристичните очила завършва цялото с апломб.

Arca озвучи шоу-спектакъла
Презентацията от късно снощи бе ситуирана в Olympia, една от най-известните лондонски музикални сцени. За да озвучи шоу-спектакъла Тиши се довери на венецуелския артист Arca и сестрите Катя и Мариел Лабек.

Подиумът и front row-ът бяха изумително подбрани
Тиши е особено пресметлив що касае котешката пътечка - Ирина Шейк и Мариякарла Босконо са едни от най-близките му приятелки, все пак. Сестрите Хадид, Кендал Дженър, Фран Съмърс и Джоан Смолс са сред останалите участници в невероятното ревю. Първият ред не отстъпи по ексклузивност - FKA Twigs, ASAP Nast, AJ Tracey, Burna Boy, Акинола Дейвис, Джордан Викърс. Моделският каст и първият ред отразиха дълбочината на работата му - и, облечени в негови дизайни, доказаха, че Burberry марката е всеобхватна и значима.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.