Следва

Говорете ни за ЛЮБОВ, Джулиана & Илиян

Говори ми за ЛЮБОВ, Георги Тошев

Нали вече не ви е странно как всяка година след месец януари идва февруари, а ние, специално за вас, вече за пети път "го крадем" (и ни е много гот от това плячкосване!) и правим подвластен на чувствата, страстта и любовта! Да, на тази луда, луда Любов!

Ще говорим за Любов, и още как! Няма да спираме скоро! Ще я гоним, търсим, крадем, целуваме, разобличаваме, осуетяваяме, сграбчваме, освобождаваме, прегръщаме, ако се налага - ще й разкъсваме дрехите, дори! И Тя, също като близката си роднина Истината, е още по-красива, разгорещена и сексапилна, когато е гола.

Love преди 4 години

Георги Тошевжурналист и продуцент., с реализирани 42 документални филма, сред тях за Невена Коканова, Стефан Данаилов, Ориана Фалачи, АББА, Ани Лейбовиц, Марина Абрамович, Дийп Пърпъл, Барйън Мей и Емир Кустурица, автор на 7 книги, е още създадел и продуцент на тв предаванията "Преди обед", "НепознатиТЕ", "Като на кино", "Другата България" и работил за BBC, ZDF, ARTE, Canal+, RFI, списанията ЕДНО, МАХ, ЛИК и вестниците Дневник, Континет, 24 часа. Заклет пътешественик.


От Архива (2008):Сутрин в 7 точно с Георги Тошев


View Sofia: Утеши ни, 14-ти февруари мина, ние нямаме гаджета, никой не ни подари сърце от червен плюш...
Георги Тошев:
Любовта не е в плюшените сърца и бутилките с вино. Когато намерим своя център на любов, ще изпитваме любов. Когато превърнем мигове от делниците си в любов, ще празнуваме любовта ежедневно. Понякога живеем представата си за любов, без да я изпитваме. Омагьосан кръг е. Живял съм в него, но през последните години полагам усилия да изляза от него. Пътуването помага. И близките. Научих се да си правя сам подаръци, когато няма кой. Филм, книга, плоча, среща, път…Пътят е най-сигурното място, на което може да срещнеш любовта. Не у дома, когато си е отишла. Затова на скъпите ми хора пожелавам пътища. Излезте от рутината на не-любов. И от самосъжалението.

V.S.: Защо позабравихме да се обичаме, от темпа на времето ли е, или пък нещо в човешката природа се променя, скърцайки...
Г.Т.:
Всичко се променя. И в това няма драма. Свиква се, но пък промяната ни държи будни. Да обичаш е необходимост и, според мен, няма нищо общо с тепма на времето. Моята баба и дядо се обичаха, напук на времето, на темпа, на промените около тях. Видял съм тази любов. Усетил съм я. Нося я. Родителите ми се обичаха. Татяна Лолова и Славето се обичаха/обичат, и след като Славето си тръгна... Само човек, който е видял около себе си любовта, почувствал я е, може да обича…Познава чувството, има сетива... Това, което може да направим, обичайки, е да не се криеем, да не затваряме любовта си за себе си, а да я споделим, да заразим с нея другите. И така ще ги научим да обичат. Любовта е споделяне, не егоистично преживяване. Да, тя ни липсва във времето, в което живеем, склонни сме да я подменим със секс, но не става. Устроени сме да обичаме. Нека не се срамуваме да споделяме любовта си с хората около нас.

V.S.: Твоята много лична дефиниция за любов...
Г.Т.:
Споделеност!

V.S.: Детството доколко е важно, за да ни дефинира впоследствие като влюбчиви или не, като отдадени или не, като доверчиви или не...
Г.Т.:
Важно е. Определящо е. Аз съм живял в любов и затова обичам. Старая се моята дъщеря да познава това чувство и да го споделя. Любовта е откритост, честност. Научен съм така да живея. Обичам!

V.S.: Говори се за секс образованието като за нещо мръсно, развращаващо, изкривяващо в ранното детство /родители от Перник се вдигнаха на бунт, че децата им, в 4ти клас, били образовани по темата, което намират за ненавременно и вредно/, мнението ти...
Г.Т.:
Това, което се случи наскоро в Перник ми напомня времената на инквизицията. Инквизицията в мозъците на хора, които не обичат, които се страхуват да обичат, които…Сексът е естествена част от живота, да си сексуално просветен е задължително, защото, познавайки своето тяло и функциите му, ти можеш да изградиш по-цялостна емоционална система, да бъдеш здрав, пълноценен човек. Не мога да си представя, че има родители, за които сексуалното образование на децата им не е първостепенна задача, за да бъдат те пълноценни и щастливи. Да си псевдо пуритан е опасно и вредно не само за твоето дете, но и за обществото. Няма да изброявам случаи на сексуално насилие и агресия, следствие на липсата на адекватно сексуално образование в семейството и училището.

V.S.: Кога се влюби най-страшно и по какво разбра, че е наистина страшно?
Г.Т.:
Беше преди 27 години. Беше като удар с чук. От пръв поглед. Една невъзможна любов, разделена от хиляди километри и избори, които не бях готов да направя. Но днес сме приятели, семействата, децата ни се познават и харесват. Трябваше ми време, за да разбера, че любовта може да има различни измерения. И че е нужен и разум в чувствата, за да запазиш скъп за теб човек. Завинаги!

V.S.: Мехлем за болката, която неизменно се стоварва на влюбените ни плещи, в един, втори или следващ момент?
Г.Т.:
За болката няма мехлем. Поне аз не съм го открил до днес. Научих се да живея с нея и да я трансформирам, защото с болка не се живее лесно.

V.S.: Само у нас ли битува тезата, че жените, пък и мъжете, над 50, са нещо като НЕхора. Отвратителният "ейджизъм" или възрастовата дискриминация са лепкави и ужасно гадни по нашите географски ширини.
Г.Т.:
Мога да говоря само за себе си. Чувствам се супер на 50! Много по-уверен и спокоен от преди. И по-обичан! Познавам любовното чувство и се научих да му се наслаждавам на 50, а не да се страхувам… По-пълноценно е!

V.S.: На какво се дължи и има ли почва отърваването от тази тотална нелепост?
Г.Т.:
Не знам на какво се дължи това отношение, но аз съм обграден от хора, които не са подвластни на това, че след 50 си аут. Напротив! Живее се на макс с натрупания опит.

V.S.: Любовта от и към децата... какво й е, че често виждаме деца да плачат, понякога чуваме висок тон от родител към дете, понякога виждаме /все още, в 2020-та/ жест на шамаросване? Къде бъркаме, Жоро?
Г.Т.:
Възпитанието е личен опит. Процес. Вярвам в това, че ние сме приятели на нашите деца и съветници, ако имат нужда от съветите ни. Другото е личен избор. Моят скъп приятел Пракаш ми беше казал преди години, когато изпитвах страхотно чувство за вина, че не съм всеки ден с дъщеря ми: наблюдавай я! Когато сте заедно не мисли за друго! Виж я!

Знам, че това работи. Възпитанието е деликатен процес, изисква време. И личен пример. Нашите деца се оглеждат в нас. Те са нашето мерило докъде сме стигнали по пътя си.

V.S.: Не е ли Любовта, и особено тази към децата, най-святото нещо?
Г.Т.:
Любовта към децата ни е едно от най-важните проявления на любов, но не е единственото. В любовта трудно се степенува по-важност…

V.S.: Любовта е пръст/семе/инструменти за засаждане/вода?
Г.Т.:
Любовта е вода. Тече. През нас, през времето. Понякога изтича. Понякога сме жадни. Понякога се давим, понякога плуваме в нея.

V.S.: Как отглеждаме тази святост? Най-любовната гозба?
Г.Т.:
Най-любовната гозба е споделената.

V.S.: Най-любовният филм?
Г.Т.:
"Говори с нея" на Алмодовар.

V.S.: Най-любовното признание?
Г.Т.:
Почувстваното, не декларираното.

V.S.: Най-любовният проект?
Г.Т.:
Който ти дава смисъл.

V.S.: Животът и любовта си приличат по.... 
Г.Т.:
  Споделеността. Затова е важно никога да не забравяме... че любовта ни държи будни!


P.S.: Екипът на View Sofia благодари от сърце за уютната атмосфера и незаменимото домакинство на най-усмихнатите хора и наши приятели от Restobar Constantinoff, задоволяващи на мига всеки клиентски каприз.

Както и на безценното бижу Huawei P30 Pro, без което запечатването на тези съкровени мигове не биха били възможни!

Както и на ВОДАТА, която пием всеки ден - ВЕЛИНГРАД, от душата на Родопите!


Припомнете си отново какво ни говориха за любовта и:
Йоанна Темелкова
Михаил Крумов
Димитър Павлов
Радослав Илиев, на "Екшън" режисьорът
Антония Петрова-Батинкова

More Love