Следва

Евровизия се нуждае от нов химн, конкурсът е в ход, наградата - чудна

Европейските изложби, които трябва да видим до Май 2020

Не искамe да си представямe как хората са живеели едно време. Да си затворен в границите на едничка държава.

Events преди 4 години

Да не можеш да отидеш там, където те води сърцето или ненаситната жажда на душата да опознае света, без това да ти коства месеци разправии, чакане за визи и най-вероятно отказ, защото пра-прадядо ти е имал взимане-даване с някоя излязла от „мода“ вече политическа сила.


Караваджо

А сега с няколко клика на мишката и имаш билет до другия край на света. На някои това може да изглежда малко преувеличено или да не му е съвсем по джоба. Но с нискотарифните полети срещу цената на няколко кутии цигари можеш да отлетиш до едни от най-значимите европейски градове, да се разходиш по улиците им, да съзерцаваш архитектурните забележителности или да влезеш в някой музей или прочута галерия. Ето и няколко изложби, всичките в Европа, на макс 2 часа със самолет, които ти предлагаме да посетиш тази пролет:

1. Ян ван Ейк: Оптична революция
Музей на изящните изкуства, Гент (Белгия)
1 февруари – 30 април 2020

Най-мащабната изложба на фламандския художник Ян ван Ейк е определена от кураторите като "once in a lifetime experience". Тя представя 10 от общо 20-те запазени творби на автора. В музея могат да се видят и картини на негови италиански съвременници като Фра Анджелико и Мазачо.



2. Караваджо – Бернини: Римски Барок
Rijksmuseum, Амстердам
14 февруари – 7 юни 2020

След изложбата във Виена, която жъне неизмерим успех, "Римски Барок" се пренася в Амстердам. Градът, чиято слава абсолютно незаслужено е далеч от представата ни за вечния град и неговите деца, сега приютява за цели пет месеца двама от най-интересните творци на Рим.



3. Анди Уорхол
Tate Modern, Лондон
12 март – 6 септември 2020

Основоположникът на поп-арта или "ужасното дете" на Ню Йорк, Анди Уорхол, ще бъде приветстван отново след 20-годишно отсъствие в галерия "Тейт Модърн". Ще бъдат показани над 100 творби, сред които и най-емблематичните му картини на Мерлин Монро, Кока-кола, а дори и филмът "Sleep"(1964) – монтаж от сегменти, представящи спящия поет Джон Джорно, любовник на Уорхол. Този черно-бял филм е и един от първите експерименти на автора в кинематографията.



4. Кристо и Жан-Клод: Париж!
Център "Жорж Помпиду"
18 март – 15 юни 2020

Дойде и моментът, в който ще видим и българско участие в тази класация на must see изложби. Кристо, нашата родна гордост, 60 години след първоначалната си идея и съвместно с Центъра Помпиду, ще опакова цялата Триумфална арка в Париж с 25 хиляди квадратни метра сребристо-син плат, прикрепен с червена връзка. Инсталацията е част от изложбата в центъра Бобур, представяща парижкия период на двойката Кристо-Жан Клод (1958-1964), както и скици от монументалния им проект – опаковането на Пон-Ньоф, продължил цели десет години от 1975 до 1985



5. Рембранд и неговите портрети от Амстердам

Музей "Тисен", Мадрид
18 февруари – 24 май

За първи път в Испания "Тисен" представя Рембранд като портретист. Заедно с 39 от портретите му, изложбата включва и творби на негови съвременици от така наречения Нидерландски Златен век. Ще бъдат изложени над 80 картини, включително и такива, които не са показвани досега.



6. Ван Гог, Пол Сезан, Анри Матис и Фердинанд Ходлер
Музей "Албертина", Виена
22 февруари – 24 май

След като видим тези имена едно до друго, не мислим, че има какво да се добави. За всеки случай, с повече от 120 картини ще ни бъде представена една от най-значимите лични колекции на Френския модернизъм. В Hahnloser collection, събирана в периода от 1905-1936, присъстват творби на Пиер Бонар, Реноар, Фердинанд Ходлер, Анри Матис, а по-късно и Тулуз-Лотрек, Ван Гог, Пол Сезан и много други.






7. "The cool and the cold"
Painting of USA and USSR 1960-1990
Музей „Мартин-Гропиус-Бау“, Берлин
25 април – 6 септември

Отбелязвайки 30-та годишнина от обединението на Германия, музеят "Гропиус-Бау" ще покаже събрани картини от времето на Студената война, от двата фронта – САЩ и СССР. Включени са творби от Анди Уорхол, Джаксън Полак, Хелън Франкенталър, Виктор Пивоваров, Иля Кабаков, Ерик Булатов, Наталия Нестерова и други. В диалога между концептуализма и поп-арта през тези три десетилетия изкуството се припознава като израз и коментар на различни идеологии.






8
. Устойчиво мислене
Музей "Салваторе Ферегамо", Флоренция
12 април 2019 – 8 март 2020

Един малко по-необичаен музей, който разполага с над 10 хиляди модела обувки на великия дизайнер Салваторе Ферегамо, чието име носи и музеят, за цяла година ни дава възможност да видим една различна гледна точна за бъдещето. А на нас ни остават само два месеца да разширим кръгозора си и да се потопим в света на дизайна и модата от 21 век.

 


9. Тялото ти като извиниение / Еротиката в изкуството
Музей на съвременното изкуство, Барселона
2 април – 31 май 2020

Тук кураторите оставят на въображението ни да се развихри и не дават никаква информация за събитието. Не знаем защо, но женското ни усещане подсказва, че ще бъде една незабравима, а дори и "зверски скандална" изложба.

10Роботът: Човешкото изобретение
MUDEC, Милано
4 март – 26 юли 2020

Предлагаща ни пътешествие от Древна Гърция, през Леонардо да Винчи до най-модерните изобретения на века, тази изложба ще ни потопи в дълбоките води на технологиите. Ще имаме възможността да се запознаем с някои човекоподобни създания и да разберем защо са толкова важни.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.