Пасивно-агресивен партньор - как го разпознаваме и как се справяме

Пасивно-агресивен партньор - как го разпознаваме и как се справяме

Пасивната агресия, подобно на много други психиатрични термини, се превърна в етикет, използван в ежедневната реч. За съжаление, това означава, че често се използва по отношение на поведение, което изобщо не е пасивно-агресивно и губи своето значение. 

Пасивно-агресивното поведение е сериозен психологически проблем, който може да доведе до сериозни усложнения - раздразнение, гняв и конфликт, особено проблемни, ако става дума за брак или връзка. Това е модел на скрита манипулация и пасивна обструкция, при който пасивно-агресивният съпруг, давайки си вид на напълно спокоен, успява да накара партньора си да изглежда и да се чувства нестабилен и емоционално проблематичен. 

Случвало ли ви се е? Вашата половинка ви кара да се чувствате виновни, че изпитвате гняв, предизвикан именно от нея?

Как да разберете, че си имате работа с пасивно-агресивен човек? И какво да направите по въпроса?

Разпознаване на пасивно-агресивното поведение
Пасивно-агресивната личност е често съзависима – страда от ниско самочувствие и е неспособна да изрази собствения си гняв. Страхува се от това да бъде контролирана от другите или нейните слаби страни да бъдат изкарани наяве. Поради това саботира каквито и да са вашите желания, нужди или планове. Така успява да ви разстрои достатъчно, че да проявите нейния неосъзнат гняв.


"Уж всичко беше идеално!": 5 причини, поради които той не звъни повече


Широкоразпространеният модел на пасивната агресия включва:

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.