Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 24.02 - 01.03

Пасивно-агресивен партньор - как го разпознаваме и как се справяме

Пасивната агресия, подобно на много други психиатрични термини, се превърна в етикет, използван в ежедневната реч. За съжаление, това означава, че често се използва по отношение на поведение, което изобщо не е пасивно-агресивно и губи своето значение. 

Love преди 4 години

Пасивно-агресивното поведение е сериозен психологически проблем, който може да доведе до сериозни усложнения - раздразнение, гняв и конфликт, особено проблемни, ако става дума за брак или връзка. Това е модел на скрита манипулация и пасивна обструкция, при който пасивно-агресивният съпруг, давайки си вид на напълно спокоен, успява да накара партньора си да изглежда и да се чувства нестабилен и емоционално проблематичен. 

Случвало ли ви се е? Вашата половинка ви кара да се чувствате виновни, че изпитвате гняв, предизвикан именно от нея?

Как да разберете, че си имате работа с пасивно-агресивен човек? И какво да направите по въпроса?

Разпознаване на пасивно-агресивното поведение
Пасивно-агресивната личност е често съзависима – страда от ниско самочувствие и е неспособна да изрази собствения си гняв. Страхува се от това да бъде контролирана от другите или нейните слаби страни да бъдат изкарани наяве. Поради това саботира каквито и да са вашите желания, нужди или планове. Така успява да ви разстрои достатъчно, че да проявите нейния неосъзнат гняв.


"Уж всичко беше идеално!": 5 причини, поради които той не звъни повече


Широкоразпространеният модел на пасивната агресия включва:
Неопределеност – пасивно-агресивните личности не казват какво искат, нито мислят това, което казват. По всякакъв възможен начин отбягват взимането на решения или отстояването на позиция.
Хронично закъсняване – Чакате ги да се приготвят, но те сякаш винаги се разсейват със странични неща. Понякога ги уволняват, защото често закъсняват в предаването на възложената работа.
Отрицание/ Влизат в ролята на жертва – Те са професионалисти в това да обвиняват другите, отказвайки да поемат каквато и да е отговорност за собственото си поведение – изопачавайки истината, омаловажавайки своята роля, рационализирайки я или лъжейки, без да им мигне окото.
Разсеяност – Вместо да кажат “не”, когато ги помолите да направят нещо, те забравят какво им е било заръчано. Колко удобно!
Некомпетентност – Ако и когато направят това, за което са били помолени, те често нарочно изпълняват задачата некадърно, безгрижно грешат или създават огромна бъркотия.
Губене на неща – Те винаги губят нещо, но вместо да признаят грешката си, обвиняват другите, карайки ги да разрешат проблема вместо тях.
Негативност – Сърдене, мръщене и упоритост са част от тактиките им. Често имат и свадлив, критичен и завистлив характер.
Обструкция – Когато опитате да планирате нещо, те намират кусур на всичко, което предложите, но отказват да направят самите те предложение.
Отлагане – Отлагат правенето на каквото и да е с безкрайни оправдания и се преструват, че не са разбрали. Гледат как да се забавят максимално или въобще нищо да не изпълнят, когато поемат отговорност, когато трябва да изпълнят обещание или да се придържат към споразумения.
Отхвърляне / Отдръпване – Ще се отдръпнат от вас и ще ви атакуват с мълчание. Отказват всякакво обсъждане или прекратяват разковора с думите “добре” и “все тая”. Понякога ви отказват обич, секс или материална подкрепа.


10 типа мъже, от които бягаме с 300


Как да се справите с пасивно-агресивното поведение?
Най-важното е да не се превръщате в участник в непродуктивния цикъл от конфликти, създаден от вашия партньор!
Не се заяждайте и не го смъмряйте, нито пък му отвръщайте със същото: Противопоставете му се директно и настоятелно. Опишете поведението, което не ви харесва, обяснете как това се отразява на отношенията ви, след което го оставете да измисли решение на проблема.
Не поемайте неговите собствени отговорности: Това само ще отключи още повече неговото пасивно-агресивно поведение. Вместо това, заявете ясно от какво се нуждаете, но го оставете да реши кога и как да го направи. Това обезсилва способността му да ви контролира чрез бездействие.
Не позволявайте да предизвиква екстремни емоции и действия от ваша страна: Поемете контрол над собствените си чувства – вина, гняв, раздразнение.
Не поемайте вина за лошите му навици: Просто кажете, че се надявате да се справи и се впуснете във вашето собствено ежедневие!


Краят??? 5-те признака, че връзката си отива


 

More Love