Следва

Като морска: Max Mara Есен/Зима 2020/2021

Продадоха Victoria’s Secret

The boss is out. 

All fashion преди 4 години


Лесли Уекснър

Лесли Уекснър, който вече е на 82 години, придобива през 1982г. Victoria's Secret за 1 милион долара, когато е още малка верига магазини в Калифорния. Компанията бързо се разраства и се превръща в алтернатива на старомодното бельо, а пикът й през 2016г. генерира $7,8 милиарда годишни продажби в Северна Америка. През последните години марката бельо се бори с вътрешни и външни предизвикателства: не успява да се адаптира към променящите се предпочитания на потребителите и клиентите все по-малко посещават магазините й.

Компанията е разследвана и заради тесните връзки на Уекснър с Джефри Епщайн, покойният финансист от Ню Йорк, обвинен в секс трафик на непълнолетни лица преди смъртта му през 2019г. New York Times  директно обяви на страниците си този февруари, че Victoria's Secret има история на "тормоз и малтретиране над служители и модели".


Ед Разек, бившият Маркетинг директор на VS


Обидното отношение на Victoria's Secret към жените най-накрая застига компанията, ето защо


В имейл до служителите, изпратен в четвъртък сутрин, излагайки подробности за плана, Уекснър, затормозен през последните месеци от разследване на New York Times за "култура на омраза и презрение към жените" в компанията, и намаляващите продажби на Victoria's Secret, обяснява причините за оттеглянето си. "Мисля за безкрайните възможности, които предстоят за компанията. Мисля и къде се вписвам аз в цялата картина. Вследствие на този размисъл, реших, че сега е най-подходящият момент да предам ръководния пост", казва той. 

Sycamore Partners придобива 55% от Victoria's Secret, като L Brands (конгломератът, част от който бе до скоро Victoria's Secret) запазва дял от 45%. Базираната в Ню Йорк фирма има дълга история на инвестиции в търговски дружества като Staples, Hot Topic, Belk, The Limited и Talbots, а инвестиционната стратегия на компанията в някои случаи включва агресивни съкращения на разходите или създаването на нов бизнес, отделяйки част от компанията. (spin-off). "Фирмата е известна с безмилостния си подход към изкупуването на компании, които след това разделя на части и продава най-ценните от тях (като Staples и Hot Topic) , като същевременно източва каквото остане от стойността им, както в случая с Nine West Holdings", пише Шантал Фернандес в Business of Fashion.


Миналото: първото шоу на Victoria's Secret


Дали Sycamore е отговорът на безбройните предизвикателства пред Victoria's Secret - остарялата фирмена култура, прекъснатата връзка с потребителя, прекомерното запасяване със стоки - остава да разберем. Фирмата вероятно ще внесе нов списък от мениджъри в Victoria’s Secret, за да се разграничи от злонамерената корпоративна култура и да въведе агресивни стратегии за намаляване на разходите. Може също така да разшири марката допълнително в съседни категории, като спортно облекло и бански костюми, за да стимулира растежа на продажбите.

Сделката, обявена миналия четвъртък, вероятно ще доведе до огромни промени в емблематичната марка за бельо и различните й бизнеси, включително Victoria's Secret Lingerie, Victoria's Secret Beauty и PINK. Тези промени могат да включват затваряне на магазини, разклонения на марката (spinoffs) и промяна асортимента на стоките, за да се съсредоточи повече върху комфорта и функционалността вместо върху сексуалността, според анализаторите и историята на инвестициите, които прави Sycamore.


Разходка по подиума на Victoria's Secret: 20 години възход и накрая падение


"Очакваме това да е по-автентично, по-малко сексуализирано и по-приспособено към начина, по който повечето потребители днес мислят", казва Сандърс – директор на Global Data Retail. "От гледна точка на продукта, очакваме, че стоките все още ще бъдат модерни и забавни, но с по-голям акцент  върху комфорта, функционалността, материалите и това потребителите да се чувстват добре спрямо себе си". Sycamore не разкрива конкретики за стратегията си по отношение на Victoria's Secret и казва, че няма коментар по сделката, освен това, което е вече заявено в съобщението за пресата. "С ненадминатите глобална популярност на марката и лоялност на клиентите, ние вярваме, че има значителна възможност за засилване на растежа и подобряване рентабилността на Victoria’s Secret", заяви в прессъобщение управляващият директор на Sycamore Partners Стефан Калузни.

Но Victoria's Secret ще бъде ново предизвикателство за Sycamore по няколко причини. От една страна, компанията не просто е изгубила интереса на клиентите, но и публичната й репутация е опетнена и ще отнеме време това да се поправи.

Въпреки това, все още е лидер на пазара на бельо, където няма друг съперник по отношение на обхвата.Ще съумее ли новият собственик на Victoria's Secret да я спаси? Предстои да видим.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.