Следва

Като морска: Max Mara Есен/Зима 2020/2021

Продадоха Victoria’s Secret

The boss is out. 

All fashion преди 4 години


Лесли Уекснър

Лесли Уекснър, който вече е на 82 години, придобива през 1982г. Victoria's Secret за 1 милион долара, когато е още малка верига магазини в Калифорния. Компанията бързо се разраства и се превръща в алтернатива на старомодното бельо, а пикът й през 2016г. генерира $7,8 милиарда годишни продажби в Северна Америка. През последните години марката бельо се бори с вътрешни и външни предизвикателства: не успява да се адаптира към променящите се предпочитания на потребителите и клиентите все по-малко посещават магазините й.

Компанията е разследвана и заради тесните връзки на Уекснър с Джефри Епщайн, покойният финансист от Ню Йорк, обвинен в секс трафик на непълнолетни лица преди смъртта му през 2019г. New York Times  директно обяви на страниците си този февруари, че Victoria's Secret има история на "тормоз и малтретиране над служители и модели".


Ед Разек, бившият Маркетинг директор на VS


Обидното отношение на Victoria's Secret към жените най-накрая застига компанията, ето защо


В имейл до служителите, изпратен в четвъртък сутрин, излагайки подробности за плана, Уекснър, затормозен през последните месеци от разследване на New York Times за "култура на омраза и презрение към жените" в компанията, и намаляващите продажби на Victoria's Secret, обяснява причините за оттеглянето си. "Мисля за безкрайните възможности, които предстоят за компанията. Мисля и къде се вписвам аз в цялата картина. Вследствие на този размисъл, реших, че сега е най-подходящият момент да предам ръководния пост", казва той. 

Sycamore Partners придобива 55% от Victoria's Secret, като L Brands (конгломератът, част от който бе до скоро Victoria's Secret) запазва дял от 45%. Базираната в Ню Йорк фирма има дълга история на инвестиции в търговски дружества като Staples, Hot Topic, Belk, The Limited и Talbots, а инвестиционната стратегия на компанията в някои случаи включва агресивни съкращения на разходите или създаването на нов бизнес, отделяйки част от компанията. (spin-off). "Фирмата е известна с безмилостния си подход към изкупуването на компании, които след това разделя на части и продава най-ценните от тях (като Staples и Hot Topic) , като същевременно източва каквото остане от стойността им, както в случая с Nine West Holdings", пише Шантал Фернандес в Business of Fashion.


Миналото: първото шоу на Victoria's Secret


Дали Sycamore е отговорът на безбройните предизвикателства пред Victoria's Secret - остарялата фирмена култура, прекъснатата връзка с потребителя, прекомерното запасяване със стоки - остава да разберем. Фирмата вероятно ще внесе нов списък от мениджъри в Victoria’s Secret, за да се разграничи от злонамерената корпоративна култура и да въведе агресивни стратегии за намаляване на разходите. Може също така да разшири марката допълнително в съседни категории, като спортно облекло и бански костюми, за да стимулира растежа на продажбите.

Сделката, обявена миналия четвъртък, вероятно ще доведе до огромни промени в емблематичната марка за бельо и различните й бизнеси, включително Victoria's Secret Lingerie, Victoria's Secret Beauty и PINK. Тези промени могат да включват затваряне на магазини, разклонения на марката (spinoffs) и промяна асортимента на стоките, за да се съсредоточи повече върху комфорта и функционалността вместо върху сексуалността, според анализаторите и историята на инвестициите, които прави Sycamore.


Разходка по подиума на Victoria's Secret: 20 години възход и накрая падение


"Очакваме това да е по-автентично, по-малко сексуализирано и по-приспособено към начина, по който повечето потребители днес мислят", казва Сандърс – директор на Global Data Retail. "От гледна точка на продукта, очакваме, че стоките все още ще бъдат модерни и забавни, но с по-голям акцент  върху комфорта, функционалността, материалите и това потребителите да се чувстват добре спрямо себе си". Sycamore не разкрива конкретики за стратегията си по отношение на Victoria's Secret и казва, че няма коментар по сделката, освен това, което е вече заявено в съобщението за пресата. "С ненадминатите глобална популярност на марката и лоялност на клиентите, ние вярваме, че има значителна възможност за засилване на растежа и подобряване рентабилността на Victoria’s Secret", заяви в прессъобщение управляващият директор на Sycamore Partners Стефан Калузни.

Но Victoria's Secret ще бъде ново предизвикателство за Sycamore по няколко причини. От една страна, компанията не просто е изгубила интереса на клиентите, но и публичната й репутация е опетнена и ще отнеме време това да се поправи.

Въпреки това, все още е лидер на пазара на бельо, където няма друг съперник по отношение на обхвата.Ще съумее ли новият собственик на Victoria's Secret да я спаси? Предстои да видим.

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.