Следва

WIN IT! 2х2 билета за Елизабет Мос в "Невидимия", моля!

Почина бащата на иконичната карта на нюйоркското метро

Графичният дизайнер Майкъл Херц почина на 87 години в болница в Лонг Айлънд. През 70-те получава задачата да създаде инструмент, който наистина да помогне на гражданите да се ориентират в една толкова заплетена система от линии, получила името The Labyrinth.

All About Life преди 4 години

La Repubblica разказва за графичния дизайнер Майкъл Херц - създателят на иконичното дърво от линии на нюйоркското метро - една от най-използваните карти в човешката история.

Този лабиринт от червени, сини, зелени, жълти и лилави прави, пресичащи се с улици и площади, от повече от 50 години е най-гледаната схема в света от милионите туристи, които поне веднъж са посетили Ню Йорк. В средата на 70-те МТА – организацията, която отговаря за линиите на метрото и автобусите в Ню Йорк, дава задачата на Херц да създаде карта, която да помогне не само на гражданите и на туристите да се ориентират сред подземните линии - считани за неразгадаем пъзел, че чак наречени  The Labyrinth, но и да направи преживяването "по-човешко".

До този момент, на разположението на пътниците съществува схема, създадена от италианеца Масимо Винели през 1972. Картата няма успех, защото не изобразява връзката между подземните и надземните части на града и не успява да издържи на изпитанията на нюйоркското ежедневие, но пък е изложена в MoMa заради своите качества като художествено произведение.

Картата, която пожънва успех, е тази на Херц. Той следва интуицията си и решава да изобрази не само линиите, които свързват различните части на Ню Йорк - от Харлем и Бруклин, до Куинс и Горен Уест Сайд, но и тяхното географско местоположение, съчетавайки картата на метрото с тази на града.

Херц изобразява маршрута на мотрисите толкова изкусно,че показва и самите завои на линиите. Постига мигновен успех и се превръща в ценен наръчник за милиони хора до такава степен, че картата е поставена в големи панели на самите станции и служи за пример на градове по целия свят. През тези 50 години схемата постоянно е актуализирана спрямо развитието на линиите, но без да се променя началната графика.

"Майк беше гений" – коментира Ш. Гордание, от MTA – "Всички нюйоркчани имат в главата си ясното изображение на неговата карта."

Роден на 1 август 1932 година в Бруклин, Херц завършва Изящни изкуства в Queens College през 1954 година, преди да изкара две години в армията, а след това работи за Walt Disney като арт директор, отговорен за трейлърите. През 60-те Херц започва да прави картите на Хюстън и Вашингтон, след това тези на различни летища, а по-късно създава и произведението си, което го прави безсмъртен – картата на Ню Йорк. Творение, което му носи радост до последно. "Доставя ми удоволствие да гледам на метростанцията как някой използва моята карта. Чувствам, че му помагам да се ориентира."

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 17 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 17 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.