„ПРЕПРОЧИТАМЕ ВАЗОВ“, кампанията стартира на 3 март

„ПРЕПРОЧИТАМЕ ВАЗОВ“, кампанията стартира на 3 март

130 клипа, представящи част от необятната литературна вселена на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще дадат начало на най-мащабната кампания на Народния театър този сезон. 

Инициативата, с която най-големият ни театрален институт отбелязва 170 години от рождението на своя патрон ще стартира на 3 март 2020 г. едновременно в ефира на БНТ, в сайта и Фейсбук страницата на театъра.

Клиповете, в които актьори, интелектуалци, културни дейци, политици, работници, деца четат избрани откъси от творчеството на Вазов, ще се излъчват над 4 месеца в ефира на БНТ - от 3 март до 9 юли – рождения ден на Вазов, когато ще е и кулминацията на честванията – със спектакъла "НОВА ЗЕМЯ“ по едноименния роман на писателя, който ще се играе на откритата сцена на „Театър пред театъра“. Драматизацията на романа е дело на драматурга от Народния театър Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

„С кампанията "ПРЕПРОЧИТАМЕ ВАЗОВ"  искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необятно – това са духовната история и география на България. Те не се ограничават с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст от детството си, още преди да сме се научили да четем. Не е и само онова, което изучаваме в програмите по литература. "Под игото"  и "Немили-недраги“, "Опълченците на Шипка" и "Една българка" са важни знаци по пътя на националното ни самопознание, но нима "Великата рилска пустиня" , "Чичовци", "Към пропаст" и "Нова земя" , "Отечество любезно" и "Моят път" не са? Нима пантеистичната любов на Вазов, която пресътвори българската природа в "Скитнишки песни" и възпя планините на родината ни не е респектираща? Или могъществото на страстите в историческите му драми? Или личния му пантеон от чувства, открехнат в залеза на дните му в антологията "Люлека ми замириса" ?

Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитамею", каза драматургът на театъра Мирела Иванова.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.