5-те вида вегетерианство: I've got 99 problems but protein ain't one!

5-те вида вегетерианство: I've got 99 problems but protein ain't one!

Вземайки предвид множеството причини защо хората спират за ядат месо, не е изненадващо, че има и различни видове вегетарианство. Тук сме изяснили особеностите около петте отделни категории, които често се наричат „вегетарианци”.

Има много причини да искаме да се откажем от консумацията на месо. Различните експерти спорят за това, че вегетарианството не е полезно за здравето, но пък е по-добро за околната среда, защото понижава въглеродната и водната следа, която оказваме върху природата. Много хора стават вегетарианци, защото не вярват в убиването на животни за храна, а други го правят като знак на протест срещу фабриките, произвеждащи храни от месо и др.

Флекситарианец

@allroadsleadtohealth

Думата „флекситарианец” е сравнително нова. Тя се отнася до някой, който води полу-вегетариански начин на живот и консумира предимно храни от растителен произход, млечни продукти и яйца, но от време на време яде и месо и риба. Някои флекситарианци избират да ядат само месо, което смятат, че е набавено по етичен начин – като животни, които са живели на свобода или хранени с органични храни. Други флекситарианци ядат месо само когато им се сервира на социални събития, но сами никога не си купуват месо и млечни продукти.

Песцетарианец

Друг сравнително нов термин е песцетарианец, което обозначава хората, консумиращи морска храна, но не и други видове месо. Според речника Мериам-Уебстър, терминът съчетава италианската дума “pesce” (риба) с английската “vegetarian”.

@kalememaybe

Много хора избират този вид вегетарианство като златна среда между типичната Западна диета и диетата, която изключва всяко месо. Песцетарианството е особено харесвано от хората, на които им е трудно да си набавят достатъчно протеини от стриктно вегетарианската диета. Морската храна, включваща и ракообразните животни, е добър източник на протеини, здравословни мазнини и ключови минерали. Някои макробиотични диети могат да се считат за своеобразно песцетарианство, защото са изцяло базирани на растителни храни с изключение на някои видове риба.

Лакто-ово вегетарианец

Това е вероятно най-често срещаната форма на вегетарианството и обикновено това имат предвид хората, когато се описват като вегетарианци. Лакто-ово вегетарианците не ядат месо, но ядат други животински продукти като мляко и яйца. „Лакто” идва от латинския термин за мляко, а „ово” от латинската дума за яйце. Това течение обикновено включва и консумацията на сирене, кисело мляко, кашкавал и мед.

@supersoniclondon

Има и само ово-вегетарианци, които се въздържат от консумацията на млечни продукти и месо, но ядат яйца.

Веган

Веганската диета е изцяло базирана на растителни храни и не съдържа никакви животински продукти като мляко и яйца. Някои хора дори не ядат мед и желатин. Веганите обикновено консумират зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения и пшеница. Много вегани не използват животински продукти и в други аспекти от живота си и не си купуват неща, направени от кожа. Други избягват да си купуват продукти, които са изработени с кармин, казеин, пчелен восък, шеллак или лой.

@veggie_bowl

Тъй като веганската диета е доста рестриктивна, е важно хората, които я спазват, да разбират добре от нутриционизъм. Тези, които обмислят да станат вегани или са нови в сферата, трябва да проучат добре информацията за храненето, за да се уверят, че консумират продукти, които им доставят правилното количество хранителни вещества, необходими за деня.

Суровоядец

Не всички суровоядци са вегани, но повечето предпочитат да се въздържат от консумацията на животински продукти. Диетата със сурови храни не съдържа нищо готвено над определена температура, както и преработени храни. Този тип вегетарианство предоставя на хората много ниско количество мазнини и калории и изобилие от фибри, затова много суровоядци прибягват до приготвянето на сокове вкъщи. Соковете им позволяват да консумират храни, които са питателни и непреработени като по този начин им набавят достатъчно дневни калории.

@hummusbistrot

Спазването на този тип вегетарианска диета е голяма отговорност. Тя изисква внимателно планиране, за да се уверим, че всеки ден в храната ни присъстват достатъчно мазнини, протеини и калории.

Източник: zdrava.bg

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.