Следва

Силно Берлинале, кои са победителите

"Хоро" по Страшимиров гостува премиерно в Театър Азарян

На 12 март Театър Азарян ще посрещне спектакъла на Драматичен театър "Сава Огнянов" – "Хоро" по Антон Страшимиров

Events преди 4 години

Това е първото представяне на постановката пред софийска публика, след като през януари, тя имаше своята премиера в Русе. Режисьор на спектакъла е Петър Денчев, който има нелеката задача да се изправи пред един много предизвикателен литературен текст.


Профил/Анфас: Петър Денчев


Страшимировото "Хоро" описва разпада на традиционната общност и съдържа в себе си много модерни теми за българското общество в началото на ХХ век – темите за родното като свое, но изпълнено с множество чужди елементи, за разпада на патриархалния ред, за насилието вътре в общността, непреодоблимите различия в социален план. Теми, актуални и днес. "Подходът към един такъв материал не може да бъде едностранчив, защото когато насилието се превърне в съдържание на живота, настъпват необратими нравствени поражения и морални изкривявания. Това е и основният разказ на нашето представление", споделя Петър Денчев.

На сцената ще видим актьорите Александър Узунов, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Иван Самоковлиев, Йовко Кънев, Красимир Ненков, Кристиана Ценкова, Кадри Хабил, Косьо Станев, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Надя Банчева, Тони Тончева и Ясена Господинова.

Музиката на спектакъла е дело на Пламен Мирчев-Мирона, хореографията е на Богдан Донев, а сценографията и костюмите са дело на Петър Митев. "Зрителите ще се озоват в една много особена среда, в която има специфично изграден свят, без да могат да се ориентират дали видяното е вън или вътре. Усещането е като преминаване през врата, безкраен тунел, може би през смъртта. Актьорите са поставени в ръждива среда, сякаш са някъде за последно", разкрива сценографът Петър Митев.

Билети за спектакъла "Хоро" по Антон Страшимиров могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК или онлайн на tickets.ndk.bg.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.