Следва

"Елбетица" - изложба на Греди Асса в галерия "Прегърни ме"

Силно Берлинале, кои са победителите

Берлинале 2020

Movies & TV преди 4 години

Вчера, 1-ви март, завърши Кинофестивала в Берлин. Припомняме, 70-то, юбилейно издание, водещ - Самуел Финци.

Журито, оглавявано тази година от Джеръми Айрънс, обяви победителите от основния конкурс. "Златна мечка" получи филмът "Злото не съществува" на иранския режисьор Мохамад Расулоф.


"Злото не съществува"

Вместо Мохамад наградата взе дъщеря му - на режисьора е забранено да напуска Иран.



Един от много обсъжданите филми в конкурсната програма - "Дау. Наташа" на Иля Хржановски, сниман в Харков, получи наградата за върхови художествени достижения за операторската работа на Юрген Юргес, икона на немското операторско майсторство.


"Дау. Наташа"

Филмът е извънредно интересен микс между пърформанс, литературен, архитектурен, артистичен, социален и научен експеримент, всичко това с главозамайващ обем - заснетият материал е 700 часа и от него се предвижда се направят 14 пълнометражни филма, първият от които е именно "ДАУ. Наташа". Филмът разказва историята на Наташа, която работи в столовата на тайния Съветски изследователски център през 50-те години на миналия век. Формата е абсолютно нетипична, почти воайорска, само ще добавим, че миналата година Берлин не допусна лентата до участие в конкурсната програма, направи го едва сега.

В категорията "Най-добър режисьор" победи Хон Сансу за лентата си "Жената, която бяга".


"Жената, която бяга"

За най-добър актьор бе обявен Елио Джермано за ролята си в "Искам да се скрия" на Джорджо Дрити, а за най-добра актриса - Паула Бер за главната роля в "Ундине" на режисьора Кристиян Пецолд.


"Ундине"

Сребърна мечка" – голямата награда на журито на Берлинале, отиде при американския филм "Никога. Рядко. Понякога. Винаги" на режисьорката Илайза Хитман. Историята е за 17-годишна ученичка от градче в Пенсилвания. Тя трябва да пътува до Ню Йорк, за да направи аборт, който местното законодателство в родния ѝ щат не допуска.


"Никога, Рядко, Понякога, Винаги"

More Movies & TV