Следва

Дневен ХОРОСКОП - 4.3.2020

Коронавирусът - тука ли си, там стой, или какво е цялото това нещо накратко

Какви са шансовете да умра? Как да го избегна? Дали всичко не е много шум за нищо?

Health преди 4 години

Туристите са заключени под карантина в хотелите. Стотици полети са отменени.
Продажбите на медицински маски и антибактериален гел са се увеличили главоломно.
Световните фондови борси са нестабилни. Говори се за отмяна на Олимпиадата или по-скоро, провеждането й без зрители...

Трудно е да не изпиташ чувство за предстояща гибел, когато четеш за инфекцията, която бързо обхваща земното кълбо и създава всеобща паника.

Цифрите показват, че Covid-19 е убил повече от 3000 души и е заразил почти 90 000 в поне 65 страни.По-голямата част от инфектираните и смъртните случаи са в провинцията Хубей, Китай, където в края на декември се появи невижданият досега вирус.

В Италия, на разстояние близо 8 000 км от източника, случаите бързо се увеличават, принуждавайки някои северни градове - дом на 55 000 души – да се изолират. 34 италианци са загинали досега, а в петък бе съобщено за първата британска смърт, пътник на борда на круизния лайнер “Diamond Princess”, поставен под карантина в Япония. В Обединеното Кралство от тестваните 11 000, са диагностицирани 36. 

Светът иска да знае - от това какви са рисковете за възрастните и болните хора, до това какво обикновените хора могат да предприемат, за да се защитят. Водещи световни експерти отговарят на големите въпроси за коронавируса.

Как хващаме този вирус?

Covid-19 се разпространява чисто и просто като грип, чрез кашлица и кихане. Веднъж приета, бактерията живее и се възпроизвежда в тъканите на дихателните пътища. Следователно, секретите от тези тъкани - слуз и слюнка - съдържат вируса. Когато заразен човек кашля, киха или просто говори, дребните капчици се изхвърлят във въздуха, пренасяйки вируса върху околните. Освен ако не се намирате в директен контакт, вие сте в безопасност. Но имайте предвид, че въздушнокапковият път е до 213 см. Рискът идва и когато хората покрият лицето си с ръка при кашлица/кихане и след това докоснат нещо, до което другите също могат да се допрат – действието е като домино, поставяме ръката си на собствената си уста или нос и вирусът може да се предаде.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че коронавирусът може да живее на повърхности в продължение на няколко дни. Такива бактерии могат да бъдат убивани от дезинфектанти като алкохол или белина - но много неща, до които ежедневно се докосваме в градския транспорт или в обществени сгради, не се почистват често.

“Ако 14 на сто от заразените развият тежко заболяване и пет на сто от тях са критично болни, това може да бъде „огромна заплаха”, според интервю на д-р Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина в Imperial College London.

Според ръководителя на Welcome Centre for Human Genetics трябва да спрем да докосваме лицата си: “Спри да пипаш лицето си. Особено спрете да докосвате очите, носа или устата. Мийте ръцете си често, особено преди да ядете или да докосвате храна.”

“Въпреки че една маска привидно изглежда добра идея, няма много сигурни доказателства, че тя може надеждно да предотврати заразяване. Те са по-подходящи за болен човек, който да ограничи разпространението на вируса”. Той добавя още: “Изглежда малко вероятно това да приключи бързо. Коронавирусът евентуално може да се превърне в сезонна инфекция, връщайки се всяка зима."

Мога ли да умра, ако се заразя?

До известна степен зависи от това на колко години сте. Covid-19 почти не засяга деца или бебета. Основното притеснение около децата е ако хванат вируса, могат да го предадат на по-възрастни хора, които вече са в потенциален риск. Ето защо някои директори са избрали да преустановят училищните занятия, но това все още не е обявено за официална политика. Според най-новите данни на Китайския център за контрол на заболяванията, смъртността на възраст между десет и 50 години е от 0,2 до 0,4%.

Реалните цифри за риск от смъртност са: 1,3% за възраст 40-49, 3,6% за възраст 50-59, 8% за възраст 60 – 69 и 14,8% за 70-79.

Рискът се увеличава с възрастта, защото по-възрастните хора имат по-често други заболявания, като рак или състояния на високо кръвно налягане, диабет или белодробни усложнения, които влошават Covid-19.

Ако е леко здравословно неразположение, бих ли могъл да съм заразен и да не го знам?

Краткият отговор е “Да”. Въпреки че понастоящем само онези, които са били в контакт с хора, за които е известно, че са заразени или са били в зона с висок риск, трябва да поискат да бъдат тествани. Отнема от 2 до 14 дни, след като сте се заразили с вируса, за да покаже симптоми - средното е пет дни. Китайските учени твърдят, че 80 на сто от всички случаи са доста леки. Някои хора почти нямат никакви симптоми, така че ако се разболеете, може да не осъзнаете, че това е Covid-19

Експертите призовават обществеността да не се паникьосва, но да бъде информирана. Спазвайте добра лична хигиена и поддържайте имунната си система здрава.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.