Следва

Ето защо никога няма да видите филмов злодей с iPhone

"Страст по минимализма"

Изложбата представя забележителното мултидисциплинарно изкуство на испанеца Карлес Сантос - всеобхватен артист, който се движи между непокорството и социалната критика и чиято траектория е наситена с творчески, естетически и идеологически отправни точки.

Events преди 4 години

Организатор е Институт Сервантес в сътрудничество с фондация „Кайша Кастело“, „Кайша Винарос“, Депутатство Кастело и университета „Хауме I“ в Кастейон.

Откриване на 10 март, вторник, 18.30 часа
САМСИ, бул. „Черни връх” №2

Видеопрожекции, фотографии и плакати представят неговата работа в областта на сценичните изкуства и са израз на необятното му въображение.
Публиката ще има възможност да види и творби, посветени на Карлес Сантос от големи фигури в изкуството. Антони Тапиес прави обложката за една плоча на Сантос, а Жозеп Гиноварт изразява почитта си към него със серия гравюри.

Карлес Сантос (1940-2017, Винарос) е по образование класически музикант, който оставя значително наследство от записи, резултат от дейността му като композитор на филмова музика и като сценарист. Към това следва да се добави и работата му в областта на театъра, поезията, дизайна, графиката и други средства, чрез които изразява своята креативност. Творческият му път преминава през акционизма, пърформанса и стига до музикалния спектакъл и операта. Работата му се отличава с открит неконформизъм и пречупване на установения академичен език, целейки по този начин да извади на показ проблемите на своето време.

Сантос композира музиката за церемониите при откриването и закриването на олимпийските игри в Барселона през 1992 и за откриването на Биеналето на изкуствата във Валенсия през 2001. Носител е на Националната награда на Испания за музика през 2008 и на многобройни други отличия.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.