"Чумата" на Албер Камю в 9 разтърсващи цитата

Гениалният екзистенциален роман...


"La peste" - от фреснки "Чумата"

Преди няколко дни италианският всекидневник La Repubblica обяви, че продажбите на романа “Чумата” на Албер Камю са се увеличили драстично. Една от най-популярните италиански онлайн книжарници ibs.it посочи, че шедьовърът на френския екзистенциалист Албер Камю е скочил от 71-во на 3-то място сред най-търсените заглавия за отрицателно кратко време. И въпреки че Камю придава друг, философски смисъл в романа си, когато говори за разпространението на "кафявата чума" - нацизма, читателите очевидно са привлечени от описанието на смъртоносната епидемия.

Писател, философ, журналист, драматург и Нобелов лауреат, Камю е един от най-ярките представители на френската и световна литература на ХХ век. Като активен участник в политическите събития на своето време, едва ли е предполагал колко зловещо актуален ще остане и днес екзистенциалният му художествен труд, написан през 1947г.

Припомняме си "Чумата" в цитати:

Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, честност, морална чистота, ако щете, е резултат от волята, която не бива никога да отпада.”

“Разбрах тогава, че съм бил чумав през всичките тези дълги години, когато с цялата си душа съм вярвал, че се боря именно с чумата.”

“От гледището на чумата, всички - от директора до последния затворник - бяха осъдени и за пръв път може би в тъмницата царуваше пълна справедливост.”

“Нямам идея какво ме очаква или какво ще се случи, когато всичко това приключи. За момента знам единствено, че има болни хора и те се нуждаят от лечение.”

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.