Следва

Дневен ХОРОСКОП - 10.3.2020

"Чумата" на Албер Камю в 9 разтърсващи цитата

Гениалният екзистенциален роман...

Celebrities преди 4 години


"La peste" - от фреснки "Чумата"

Преди няколко дни италианският всекидневник La Repubblica обяви, че продажбите на романа “Чумата” на Албер Камю са се увеличили драстично. Една от най-популярните италиански онлайн книжарници ibs.it посочи, че шедьовърът на френския екзистенциалист Албер Камю е скочил от 71-во на 3-то място сред най-търсените заглавия за отрицателно кратко време. И въпреки че Камю придава друг, философски смисъл в романа си, когато говори за разпространението на "кафявата чума" - нацизма, читателите очевидно са привлечени от описанието на смъртоносната епидемия.

Писател, философ, журналист, драматург и Нобелов лауреат, Камю е един от най-ярките представители на френската и световна литература на ХХ век. Като активен участник в политическите събития на своето време, едва ли е предполагал колко зловещо актуален ще остане и днес екзистенциалният му художествен труд, написан през 1947г.

Припомняме си "Чумата" в цитати:

Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, честност, морална чистота, ако щете, е резултат от волята, която не бива никога да отпада.”

“Разбрах тогава, че съм бил чумав през всичките тези дълги години, когато с цялата си душа съм вярвал, че се боря именно с чумата.”

“От гледището на чумата, всички - от директора до последния затворник - бяха осъдени и за пръв път може би в тъмницата царуваше пълна справедливост.”

“Нямам идея какво ме очаква или какво ще се случи, когато всичко това приключи. За момента знам единствено, че има болни хора и те се нуждаят от лечение.”

“Злото в света идва почти винаги от невежеството и добрата воля може да причини толкова вреди, колкото и злонамереността, ако не бъде просветлена. Хората са по-често добри, отколкото лоши, въпреки че това не е въпросът. Но те са повече или по-малко невежи и това е, което човек нарича порок или добродетел, като най-ужасяващият порок е невежеството, което мисли, че знае всичко и което впоследствие разрешава да убива. Душата на убиеца е сляпа и няма истинска доброта или фина любов без възможно най-голяма степен на яснота.”

“Защото кой би се осмелил да твърди, че вечното щастие може да компенсира човешкото страдание за един миг.”

“Лично аз видях достатъчно хора, които умират за идея. Не вярвам в героизъм. Знам, че е лесно и научих, че може да бъде убийствено. Това, което ме интересува, е да живея и умирам заради това, което човек обича.”

“Колко трудно трябва да се живее само с онова, което човек знае, и онова, което си спомня, откъснат от онова, за което се надява!”

“Така всеки от нас трябваше да се задоволи да живее само за днешния ден, сам под огромното безразличие на небето.”

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 10 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.