Следва

ЕСЕН/ЗИМА 2020: to die for аксесоарите

Коронавирус и мода, или кога ще се оголят витрините на магазините?

Жителите на Шанхай виждат синьото небе за първи път, след като работния процес в града е преустановен или поне е с намалена активност.

All fashion преди 4 години

COVID-19 е предпоставка за сериозен икономически дисбаланс в модния бранш, явявайки се като “черния лебед” –  термин, обозначаващ непредсказуемо събитие, което може да донесе след себе си тежки последици за финансовия свят. Както всеки отрасъл, модата също е засегната от въздействието на пандемията и ако светът не успее да овладее вируса през следващите седмици, тя ще претърпи огромни загуби в бъдеще. Тепърва ще започва да се усеща дефицит на всякакъв вид стоки, вземайки предвид факта, че в Китай се създава близо 20% от световния БВП.

Британският всекидневник The Daily Telegraph пише по темата, като подчертава, че производството в Китай в момента се намира във виртуален застой.

За high-street гигантите като H&M, за които UBS (най-голямата швейцарска банка по размер управлявани активи) изчислява, че произвежда 50% от своите стоки в Китай, това може да има значителни последици. Според H&M, въпреки че Китай е един от най-големите им пазари за продукция, те не очакват значителни забавяния. “Силното ни присъствие в няколко страни за производство ни дава определена гъвкавост“, обясняват от централата на H&M. UBS очаква, че за Inditex (испанската коропорация, която се състои от близо 100 компани, свързани с дизайн, производство и дистрибуция на облекла и други текстилни продукти, сред които са Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Zara Home), също ще се отрази негативно. От своя страна, проучване на Retail Economics установява, че 24% от британските търговци на дребно се борят с прекъсването на веригата за доставки от Китай.

Избухването на Covid-19 доведе директно до временното спиране на производствения цикъл, което от своя страна ще бъде предизвикателство за управлението на веригата за доставки от по-малките собственици на магазини за дрехи”, казва ръководителят на глобалната компания за пазарни проучвания Euromonitor. “Не трябва да се изненадваме. Китай е най-големият производител на дрехи в световен мащаб, произвеждайки 56% от облеклата за 2019г.“, добавя още той.

Китайският пазар е отговорен за значителен процент от приходите, представляващи 38% от растежа на световната модна индустрия през последното десетилетие според доклада за състоянието на модния бранш през 2019г., изготвен от Business of Fashion и McKinsey & Company.

Марки като Burberry, Ralph Lauren, Pandora, Nike и Lululemon, затвориха много от своите магазини в Китай, а при тези, които са отворени, се наблюдава значителен спад в търговията и работят с намаленио работно време. "С нарастването на ограниченията, ситуацията ще се влошава", казва финансовият директор на Burberry Джули Браун.

Този удар се оказва много по-силен за малките модни къщи. Едно от най-луксозните ателиета за мъжки костюми Kilgour, основан през 1882г., тази седмица затвори шоурума си на известната лондонска шопинг улица Савил Роу. От известно време насам брандът се бори с високите наеми и отслабеното търсене, но хаосът, предизвикан от Covid-19, се оказва последният пирон в ковчега. “Доставката на дрехи и платове от Далечния Изток също са повлияни от коронавируса и изглежда малко вероятно да се намери решение в краткосрочен план”, се казва още в съобщение от модната къща.

Анна Уинтур, за която се смята, че се е поставила под "самокарантина" след завръщането си от модните ревюта в Париж и Милано, е особено загрижена за подобни по-малки ателиета. Те са творческата сила и поколението, което се стремим да водим напред”, казва тя пред New York Times. “Ако всички те имат проблеми с приходите си – за което съм сигурна, че е така поради занижения процент пазаруваши, трудностите по веригата за доставки и хората, които стоят далеч от публични места - важно е да направим всичко, което е по силите ни, за да ги подкрепим.“

Всеки бранш е засегнат. Всеки се опитва да задържи главата си на повърхността, надявайки се икономическата криза от 2008г. да не се повтори.

More All fashion