Следва

ЕСЕН/ЗИМА 2020: to die for аксесоарите

Коронавирус и мода, или кога ще се оголят витрините на магазините?

Жителите на Шанхай виждат синьото небе за първи път, след като работния процес в града е преустановен или поне е с намалена активност.

All fashion преди 4 години

COVID-19 е предпоставка за сериозен икономически дисбаланс в модния бранш, явявайки се като “черния лебед” –  термин, обозначаващ непредсказуемо събитие, което може да донесе след себе си тежки последици за финансовия свят. Както всеки отрасъл, модата също е засегната от въздействието на пандемията и ако светът не успее да овладее вируса през следващите седмици, тя ще претърпи огромни загуби в бъдеще. Тепърва ще започва да се усеща дефицит на всякакъв вид стоки, вземайки предвид факта, че в Китай се създава близо 20% от световния БВП.

Британският всекидневник The Daily Telegraph пише по темата, като подчертава, че производството в Китай в момента се намира във виртуален застой.

За high-street гигантите като H&M, за които UBS (най-голямата швейцарска банка по размер управлявани активи) изчислява, че произвежда 50% от своите стоки в Китай, това може да има значителни последици. Според H&M, въпреки че Китай е един от най-големите им пазари за продукция, те не очакват значителни забавяния. “Силното ни присъствие в няколко страни за производство ни дава определена гъвкавост“, обясняват от централата на H&M. UBS очаква, че за Inditex (испанската коропорация, която се състои от близо 100 компани, свързани с дизайн, производство и дистрибуция на облекла и други текстилни продукти, сред които са Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Zara Home), също ще се отрази негативно. От своя страна, проучване на Retail Economics установява, че 24% от британските търговци на дребно се борят с прекъсването на веригата за доставки от Китай.

Избухването на Covid-19 доведе директно до временното спиране на производствения цикъл, което от своя страна ще бъде предизвикателство за управлението на веригата за доставки от по-малките собственици на магазини за дрехи”, казва ръководителят на глобалната компания за пазарни проучвания Euromonitor. “Не трябва да се изненадваме. Китай е най-големият производител на дрехи в световен мащаб, произвеждайки 56% от облеклата за 2019г.“, добавя още той.

Китайският пазар е отговорен за значителен процент от приходите, представляващи 38% от растежа на световната модна индустрия през последното десетилетие според доклада за състоянието на модния бранш през 2019г., изготвен от Business of Fashion и McKinsey & Company.

Марки като Burberry, Ralph Lauren, Pandora, Nike и Lululemon, затвориха много от своите магазини в Китай, а при тези, които са отворени, се наблюдава значителен спад в търговията и работят с намаленио работно време. "С нарастването на ограниченията, ситуацията ще се влошава", казва финансовият директор на Burberry Джули Браун.

Този удар се оказва много по-силен за малките модни къщи. Едно от най-луксозните ателиета за мъжки костюми Kilgour, основан през 1882г., тази седмица затвори шоурума си на известната лондонска шопинг улица Савил Роу. От известно време насам брандът се бори с високите наеми и отслабеното търсене, но хаосът, предизвикан от Covid-19, се оказва последният пирон в ковчега. “Доставката на дрехи и платове от Далечния Изток също са повлияни от коронавируса и изглежда малко вероятно да се намери решение в краткосрочен план”, се казва още в съобщение от модната къща.

Анна Уинтур, за която се смята, че се е поставила под "самокарантина" след завръщането си от модните ревюта в Париж и Милано, е особено загрижена за подобни по-малки ателиета. Те са творческата сила и поколението, което се стремим да водим напред”, казва тя пред New York Times. “Ако всички те имат проблеми с приходите си – за което съм сигурна, че е така поради занижения процент пазаруваши, трудностите по веригата за доставки и хората, които стоят далеч от публични места - важно е да направим всичко, което е по силите ни, за да ги подкрепим.“

Всеки бранш е засегнат. Всеки се опитва да задържи главата си на повърхността, надявайки се икономическата криза от 2008г. да не се повтори.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.