Следва

Уличният стил на звездите: Селин Дион, същинска дива

Mademoiselle Coco, увековечена в нов роман

Анн Де Курси обръща поглед към декадентския живот на дръзката и смела Коко Шанел в годините около Втората световна война.

All fashion преди 4 години

Новелата “Ривиерата на Шанел: Блясък, Упадък, Оцеляване по време на мир и война, 1930–1944” разказва за горещите моменти на Габриел "Коко" Шанел край Лазурния бряг в годините около Войната. Журналистката и автор Анн де Курси разгръща нова страница, изследвайки предприемчивите идеи на Шанел, връзките й, разкошния  й начин наживот, прекаран на километри от ателието на Рю Камбон 31.


Уроците на любовта: Коко Шанел, която мечтае да се омъжи и да има семейство, но остава сама...


Легендарната дизайнерка е истински пионер в модата, призната за своите напредничави за времето си модни прийоми - костюмите, панталоните, шотландския туид, пепита, малката черна рокля и перлите. Наследниците на модната къща, към днешна дата Виржини Виар, поела щафетата от легендарния Карл Лагерфелд, се уповават на естетическите кодове, които Коко задава още в зората на своята кариера.

Освен революционер в модата, Шанел се изявява доста активно и в социален план по време на дългия си престой на Френската ривиера, където пребивава след закриването на ателието си. Този период от живота й е ознаменуван с непрестанни гостувания на приятели, любовници и политически фигури във вилата й La Pausa. Дори през 40-те години, когато войната притиска всички със смразяващия си дъх, Шанел се стреми да поддържа луксозния си начин на живот и всячески използва находчивия си ум, за да оцелее. Коко става метреса на виден германец, вследствие на което върху нея се изсипват нападки, че е нацистка симпатизантка и шпионин. В книгата си авторката Де Курси твърди друго, като се позовава на случай, в който Шанел предлага на британския премиер Уинстън Чърчил да "протегне ръка" на германците в знак на мир. След войната, упоритостта на Шанел я отвежда в Париж, където през 1953г. отново отваря вратите на модната си къща. Тогава тя е на 70, а две години по-късно представя знаменитата си чанта Chanel 2.55 Flap Bag.


Le Paris Russe de Chanel: 97 божествено скъпи и носталгични по Имперска Русия френски бижута


Де Курси вярва, че постоянството на Шанел идва от увереността. "Тя е правила това, което смятала за добре лично за нея, и не се е интересувала от чуждото мнение."

Онлайн изданието е достъпно онлайн ТУК.

More All fashion